Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

DE LA 1 IULIE 2019Preţurile gazelor pentru clienţii casnici vor scădea cu 5%

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Directorul general al Petprod ne-a declarat: "Nu este nimic special, dar este bine. Însă, ce se întâmplă în economie cu preţul gazelor naturale este altă poveste pentru că acolo preţul a cam crescut".

Directorul general al Petprod ne-a declarat: "Nu este nimic special, dar este bine. Însă, ce se întâmplă în economie cu preţul gazelor naturale este altă poveste pentru că acolo preţul a cam crescut".

Jack Cutişteanu, Petprod: "Este bine că scade preţul pentru consumatorii casnici, dar nu trebuie să uităm nici de cei industriali" 

Scăderea preţurilor pentru fur­nizarea reglementată a gazelor naturale destinate consumatorilor casnici este un demers pozitiv, dar trebuie să avem în vedere şi ce se întâmplă cu cei indus­triali, potrivit domnului Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod.

Afirmaţiile domniei sale vin în contextul în care, în şedinţa de ieri, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, valabile începând cu data de 1 iulie 2019.

Astfel, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru un număr de peste trei milioane clienţi cas­nici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoa­re, vor înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piaţă de furnizare reglementată, a anunţat ANRE, prin intermediul unui comunicat.

Directorul general al Petprod ne-a declarat: "Nu este nimic special, dar este bine. Însă, ce se întâmplă în economie cu preţul gazelor naturale este altă poveste pentru că acolo preţul a cam crescut şi întrebarea este dacă economia, consumatorii industriali, pot plăti preţul ăsta. Există ţări, de exemplu Germania, unde preţul energiei pentru consumatorii industriali este mai mic decât cel pentru consumatorii casnici deoarece ei se gândesc că dacă ajută economia, oamenii vor avea locuri de muncă, vor avea salarii, aşadar îşi vor putea plăti facturile. La noi, se dau bani consumatorilor casnici, iar economia este lovită şi nu ştiu dacă este bine sau nu că se întâmplă aşa".

Potrivit ANRE, scăderea preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici este generată, în principal, de scăderea preţurilor celor doi mari furnizori de pe piaţa reglementată a gazelor naturale: E.ON Gaz Furnizare România SA - 3,71%; Engie România SA - 7,89%.

Principalul element component al preţului final reglementat, care a determinat scăderea medie înregistrată pe piaţa reglementată a gazelor naturale, a fost preţul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni de 68 lei/MWh, reglementat prin prevederile OUG 114/2018, cu modificările şi completările ulterioare, se mai arată în comunicatul autorităţii de reglementare în domeniu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS