De la inteligenţă artificială la turism durabil: zece tendinţe pentru litoralul Bulgariei în această vară, potrivit IRI Travel

A.I.
Companii / 24 mai

De la inteligenţă artificială la turism durabil: zece tendinţe pentru litoralul Bulgariei în această vară, potrivit IRI Travel

IRI Travel este partener oficial al lanţului hotelier HVD; 70% dintre turiştii HVD Hotels & Resorts sunt români

IRI Travel, touroperator specializat pe litoralul bulgăresc şi pe cel românesc, dar şi pe destinaţii populare ale turiştilor din ţara noastră, de pe toate continentele, prezintă cele mai importante zece tendinţe care definesc turismul pe litoralul bulgăresc în sezonul estival 2025. Analiza include transformările digitale din industria hotelieră, preferinţele în schimbare ale turiştilor români şi evoluţia segmentelor de lux, sustenabilitate şi wellness.

1. Impactul digitalizării şi al inteligenţei artificiale în turismul bulgăresc

Hotelurile din Bulgaria au investit masiv în tehnologie: aplicaţii mobile pentru check-in, gestionarea rezervărilor, brăţări inteligente pentru acces în cameră şi plată, servicii personalizate. Turiştii români - mai ales generaţiile 30-45 de ani - apreciază eficienţa şi experienţele fluide. Automatizarea serviciilor este completată de menţinerea unui element uman esenţial în ospitalitate.

2. Creştere accelerată a segmentului "Adults Only"

Tot mai mulţi români aleg hoteluri exclusiv pentru adulţi, în căutarea unei atmosfere liniştite şi rafinate. Litoralul bulgăresc răspunde prin extinderea ofertei în staţiuni precum Sunny Beach, Obzor sau Balchik, unde hotelurile de 4 şi 5 stele oferă servicii personalizate cuplurilor şi turiştilor fără copii.

3. Turism ecologic: Bulgaria adoptă sustenabilitatea

Românii manifestă un interes crescând pentru vacanţele "verzi". Hoteluri precum HVD Reina del Mar sunt deja certificate Green Key, oferind servicii eco-friendly: reciclare, reducerea plasticului, surse de energie regenerabilă şi meniuri bio. Bulgaria îşi asumă tranziţia către un turism responsabil.

4. Preţuri 2025 vs. 2024: scumpiri moderate, oferte competitive

Tarifele au crescut cu 8-12% faţă de anul trecut, în linie cu inflaţia regională. Cu toate acestea, Bulgaria rămâne una dintre cele mai avantajoase destinaţii ca raport calitate-preţ. Early Booking-ul şi Last Minute-ul rămân opţiuni strategice pentru turiştii români care caută vacanţe accesibile.

5. Ascensiunea pieţei de lux şi "ultra all inclusive"

Românii investesc tot mai mult în experienţe premium. Hotelurile de top oferă room service 24/7, concierge personal, restaurante à la carte nelimitate, plaje private şi spa-uri exclusiviste. Lanţuri precum HVD, Melia, Secrets sau Wave atrag turiştii care vor mai mult decât o vacanţă clasică la mare.

6. Turiştii digitali: social media influenţează decizia de cumpărare

Instagram, TikTok şi YouTube au devenit instrumente-cheie în alegerea staţiunii sau hotelului. Turiştii români caută recenzii vizuale, vloguri şi conţinut autentic. Hotelurile care generează engagement online şi încurajează postările vizitatorilor au un avantaj competitiv clar.

7. Vacanţele multigeneraţionale: între relaxare şi conectare familială

Familiile extinse - bunici, părinţi şi copii - călătoresc tot mai frecvent împreună. Hotelurile bulgăreşti răspund prin camere spaţioase, apartamente de familie, activităţi intergeneraţionale şi facilităţi care satisfac toate vârstele. Este o opţiune tot mai populară pentru vacanţele de vară.

8. Evoluţia gastronomiei hoteliere: mai mult decât all inclusive

Bulgaria ridică ştacheta în domeniul culinar: live cooking, colţuri bio, meniuri pentru vegani, preparate fără alergeni şi ingrediente locale de calitate. Gastronomia a devenit un element esenţial în alegerea hotelului, mai ales pentru turiştii români exigenţi.

9. Turism medical şi wellness: relaxare şi sănătate la malul mării

Staţiuni precum Sf. Constantin şi Elena sau Balchik se transformă în centre de wellness şi recuperare. Turiştii români sunt tot mai interesaţi de tratamente spa, terapii cu nămol, detox, cosmetică medicală şi fizioterapie. Bulgaria valorifică tradiţia balneoclimaterică a regiunii.

10. Siguranţă şi asistenţă medicală - criterii esenţiale în alegerea destinaţiei

După pandemie, turiştii români caută hoteluri care oferă asistenţă medicală permanentă, farmacii în apropiere, standarde înalte de igienă şi măsuri de prevenţie. Bulgaria a investit în infrastructura medicală turistică şi colaborează cu furnizori locali de servicii sanitare. Siguranţa a devenit un factor de decizie.

Topul turiştilor români pe regiuni

Analizând distribuţia turiştilor români care aleg HVD Hotels & Resorts, se observă următoarea ierarhie pe regiuni, potrivit touroperatorului.

1.Bucureşti - Ilfov

2.Muntenia

3.Moldova

4.Oltenia

5.Transilvania

Această distribuţie reflectă proximitatea geografică şi accesibilitatea litoralului bulgăresc pentru locuitorii acestor regiuni.

Achiziţie strategică: staţiunea Riviera Holiday Club devine HVD

Lanţul HVD a finalizat, în septembrie 2024, achiziţia staţiunii Riviera Holiday Club din Varna, extinzându-şi astfel portofoliul cu hoteluri de prestigiu precum Riviera Beach, Lotos, Nympha, Imperial şi Oasis Boutique Hotel. HVD Hotels & Resorts va inaugura în primăvara anului 2025 un centru de congrese şi conferinţe ultramodern în staţiunea Obzor. Clădirea multifuncţională, dispusă pe două niveluri, va avea săli cu o capacitate de la 18 până la 656 de locuri, destinată evenimentelor corporate, team buildingurilor, conferinţelor internaţionale şi reuniunilor de afaceri.

Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel, a declarat: "Alături de agenţiile noastre partenere, susţinem activ promovarea staţiunilor bulgăreşti şi încercăm să fim un vector important în creşterea calităţii serviciilor oferite turiştilor din România. Am sesizat, în ultimii ani, o orientare a cererii românilor pentru hotelurile de calitate de pe litoralul bulgăresc. În acest an, avem deja o creştere a cererii cu 35% pentru Reina del Mar şi pentru celelalte hoteluri de top din lanţul HVD faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent".

Cristina Bădîrcea, director de agenţie IRI Travel, a spus: "Cei aproape 20 de ani de activitate în cadrul IRI TRAVEL au însemnat pentru mine o adevărată aventură în care am explorat multe destinaţii noi, pe care le-am introdus şi promovat apoi pe piaţa de turism din România, turiştii nostri având posibilitatea de a schia pe pârtii din staţiuni celebre din Austria, Italia,â sau Franţa, care au devenit în timp atât de populare în rândul iubitorilor sporturilor de iarnă. Bulgaria este de asemenea o destinaţie de suflet, pe care cu mult efort şi entuziasm am reuşit să o aducem mai aproape de turiştii români, ascultând preferinţele şi nevoile lor şi transmiţându-le partenerilor şi hotelierilor din Bulgaria, pentru a ne asigura că aceştia se vor bucura de o vacanţă asa cum îşi doresc".

De ce Obzor?

Situată între Varna şi Burgas, staţiunea Obzor este recunoscută pentru combinaţia reuşită dintre mare, munte şi istorie, fiind o alegere excelentă pentru familii, cupluri şi turişti care caută relaxare în natură. Plaja are peste opt kilometri lungime şi este una dintre cele mai largi şi curate de pe litoralul bulgăresc. Nisipul este fin, intrarea în apă este lină, iar calitatea apei este excelentă, ideală pentru familii cu copii.

De asemenea, Obzor este singura staţiune din Bulgaria unde poţi admira marea şi munţii într-un singur peisaj. Se află la poalele Munţilor Balcani (Stara Planina), oferind o climă plăcută, aer curat şi posibilităţi de drumeţii uşoare. Pădurile din jur creează o atmosferă naturală, iar microclimatul este recunoscut pentru efectele benefice asupra sănătăţii.

Obzor are o istorie de peste 3.000 de ani. A fost colonie tracică, grecească (Heliopolis - "oraşul soarelui"), apoi romană. Aici se pot vizita vestigii romane şi fragmente de ziduri antice în centrul oraşului ruinele templului lui Jupiter precum şi Muzeul de Istorie locală, unde sunt expuse artefacte din perioada greacă şi romană.

Zona pietonală este cochetă, cu restaurante, magazine de suveniruri şi cafenele. Seara, este animată dar liniştită - nu are aglomeraţia din Sunny Beach sau Nisipurile de Aur.

În zonă pot fi făcute excursii opţionale la Capul Emine - cel mai estic punct al Munţilor Balcani, la 15 km de Obzor, Byala - staţiune aflată la şapte kilometri, cu muzee şi un port pescăresc traditional, Nessebar - oraş UNESCO, la aproximativ 45 de minute cu maşina sau la Varna (situate la 65 km.).

Complexul Reina del Mar din Obzor al lanţului HVD, a fost inaugurat în 2020, în plin an pandemic, fiind preferat de către familiile cu copii, de către cupluri dar şi de către multe vedete din România.

Fondată în urmă cu 19 ani, IRI Travel şi-a consolidat treptat poziţia pe piaţa de turism din România. Anul viitor, IRI Travel va aniversa, ca atare, 20 de ani de la înfiinţare. Este cunoscut ca un touroperator specializat în litoralul bulgăresc, unde deţine de ani buni poziţia de lider în vânzări, dar promovează şi litoralul românesc, precum şi alte destinaţii populare pentru români, precum Grecia, Turcia sau Egipt. Fondatorii IRI Travel sunt Lucian şi Cristina Bădîrcea.

IRI Travel se adresează atât familiilor, cât şi cuplurilor sau seniorilor, având un accent pe vacanţe accesibile, dar de calitate, în regim all inclusive şi ultra all inclusive.

HVD este unul dintre cele mai prestigioase lanţuri hoteliere din Bulgaria, apreciat pentru serviciile de Ultra All Inclusive (UAI) şi pentru un standard înalt de calitate, curăţenie, gastronomie şi ospitalitate. HVD deţine în prezent 10 unităţi hoteliere, majoritatea pe litoralul bulgăresc, şi un hotel în Germania (HVD Grand Hotel Suhl). Fondatorul HVD este investitorul Hristo Asenov, un om de afaceri bulgar cu o carieră solidă în turism şi ospitalitate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0550
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4541
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0107
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb