Descoperire promiţătoare în lupta cu bolile neurodegenerative: o moleculă care opreşte moartea celulară

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 mai

Descoperire promiţătoare în lupta cu bolile neurodegenerative: o moleculă care opreşte moartea celulară

English Version

Cercetătorii australieni au identificat un compus care poate bloca procesul de moarte celulară, deschizând noi perspective pentru tratamente împotriva bolii Parkinson şi Alzheimer. Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare Medicală Walter & Eliza Hall (WEHI) din Melbourne, Australia, a anunţat o descoperire cu potenţial revoluţionar în tratamentul bolilor neurodegenerative, informează agenţia Xinhua. O mică moleculă descoperită de echipa de cercetare reuşeşte să blocheze acţiunea unei proteine-cheie implicate în moartea celulelor nervoase, fenomen esenţial în evoluţia bolilor precum Parkinson şi Alzheimer.

O ţintă moleculară precisă: proteina BAX

Proteina BAX, numită şi "ucigaşa celulelor", este cunoscută pentru rolul său esenţial în declanşarea morţii celulare programate (apoptozei), în special în neuronii afectaţi de procese degenerative. Blocarea acestei proteine ar putea preveni deteriorarea mitocondriilor - structurile celulare responsabile cu producerea de energie - permiţând astfel supravieţuirea neuronilor afectaţi. "În prezent, nu există tratamente care să împiedice moartea neuronilor pentru a încetini progresia bolii Parkinson. Orice medicament care ar putea face acest lucru ar fi revoluţionar", a declarat Grant Dewson, directorul Centrului de cercetare a bolii Parkinson din cadrul WEHI.

Screening de amploare şi rezultate publicate

Descoperirea a fost realizată în cadrul unui program intensiv de screening desfăşurat la National Drug Discovery Center din cadrul WEHI. Cercetătorii au analizat peste 100.000 de compuşi chimici, identificând o substanţă cu capacitatea de a inhiba activitatea distructivă a proteinei BAX. Rezultatele au fost publicate în revista Science Advances, iar autorul principal al studiului, Li Kaiming, a subliniat potenţialul uriaş al descoperirii: "Această moleculă ar putea deschide calea pentru o nouă generaţie de inhibitori ai morţii celulare, vizaţi pentru tratarea bolilor degenerative", a afirmat cercetătorul.

Speranţe pentru tratamente viitoare

Institutul WEHI, fondat în urmă cu peste un secol şi cunoscut pentru contribuţiile sale în cercetarea cancerului, îşi propune acum să dezvolte terapii neuroprotectoare. Noile direcţii vizează tratamente care să încetinească sau chiar să oprească degenerarea neuronală în afecţiuni pentru care medicina actuală oferă doar soluţii simptomatice.

Deşi cercetarea este într-un stadiu incipient şi necesită ani de testări preclinice şi clinice, specialiştii consideră că aceasta este una dintre cele mai promiţătoare descoperiri în domeniul neuroştiinţelor din ultimul deceniu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0991
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5894
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4568
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0646
Gram de aur (XAU)Gram de aur480.3618

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb