Din nou, Piaţa Universităţii: "PDL şi USL, aceeaşi mizerie!"

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Politică /

Din nou, Piaţa Universităţii: "PDL şi USL, aceeaşi mizerie!"

ONG-ul Active Watch a anunţat o mişcare de stradă împotriva abuzurilor guvernului Ponta.

"Este un protest al societăţii civile, nu al vreunei mişcări politice şi ne delimităm de acestea, aşa cum am făcut-o în ianuarie 2012", a anunţat ONG-ul.

Unii dintre protestatarii grupaţi, astă iarnă, în zona Fântânii de la Universitate, critică faptul că Active Watch nu a fost prezent decât ocazional la mişcările din iarnă, suspectând că este posibil să apere interesele PDL.

Cu toate acestea, mulţi dintre ei şi-au anunţat, ieri, pe Facebook, prezenţa la mitingul iniţiat de ONG.

Ziarul "BURSA" a luat legătura cu o parte dintre protestatarii intervievaţi astă iarnă.

Ei admit că au înlesnit drumul USL la guvernare şi că, în actualul context de proteste mobilizate de PDL, vor fi greu de identificat mişcările sincere.

Declaraţii precum "Actuala opoziţie nu merită să conteste acţiunile Guvernului", "Trebuie lăsaţi să apară oameni noi şi partide noi în România, pentru a face ca lucrurile să se schimbe în bine", "Toţi politicenii trebuie concediaţi", "Să ne jucăm rolul de cetăţeni liberi, luptând pentru păstrarea intactă a democraţiei în România, nu pentru o tabără sau alta" sunt edificatoare pentru modul în care tinerii din Piaţa Universităţii (zona Fântânii, dar nu şi mişcarea de vizavi), văd lucrurile.

Oana Băluţă, lector universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Universitatea Bucureşti), profesoară la SNSPA- masterul de Gen, Politici şi Minorităţi: 

"Este de dorit un protest care să se departajeze clar de partidele politice, când democraţia şi statul de drept sunt călcate în picioare.

Vigilenţa cetăţenilor este necesară într-o democraţie consolidată şi cu atât mai mult în una plăpândă, cum este a noastră.

Întotdeauna este nevoie de participarea cetăţenilor."

Alexandru Surcel, avocat:

"Nu ies în stradă, să-l susţin pe Băsescu. După părerea mea, este momentul perfect pentru ca cei din Piaţa Universităţii să ajungă masă de manevră pentru PDL şi USL.

Pe platoul de la Teatrul Naţional s-au concentrat deja USL-iştii. Îi ştim, de astă-iarnă. Iar cei din Piaţa Victoriei sunt mobilizaţi de aripa Mihai Răzvan Ungureanu.

Comunicatul Active Watch citează clar din Traian Băsescu.

Acţiunea de diseară mi se pare o încercare de a bloca lovitura de palat în curs, de a-i salva pe Băsescu, Blaga, Anastase.

Acum, toţi scot scheletul celorlalţi din dulap şi-şi dau cu el în cap, iar singurul lucru bun, dacă se poate spune aşa, ar fi compromiterea, o dată pentru totdeauna, a întregii clase politice, care peste câţiva ani ar putea face loc unei noi clase politice mai sănătoase psihic şi verticală moral.

Ponta trebuie să se bată cu Băses­cu. Agenţia Naţională de Integritate a ieşit la vânătoare de parlamentari şi aşa mai departe.

Dincolo de faptul că au ce să-şi dezgroape: plagiatele sunt reale, dosarele penale au de cele mai multe ori fundament real, chiar dacă sunt conduse şi speculate politic.

Dar, pe termen scurt, situaţia nu este bună, mai ales că, în acest moment, ţara nu este guvernată şi suntem în plină criză, care pare să nu se mai termine.

Fiecare se ocupă cum să-l vâneze pe celălalt. Sunt teme importante care ar trebui abordate, precum actuala criză economică sau măsurile de austeritate ce se vor a fi impuse la nivelul Uniunii Europene.

Sunt lucruri foarte importante la care politicienii noştri nu sunt atenţi".

Claudiu Crăciun, lector SNSPA:

"Multe schimbări au fost făcute în grabă şi numai în logica eliminării influenţei PDL. Valorile, viziunea şi principiile au rămas pe locuri secundare.

PDL a preluat rapid şi artificial dis­cursul pro-democraţie, deşi acum două luni practicau un joc josnic al distrugerii instituţiilor.

Iniţiativele asociate PDL, din jurul lui Mihai Răzvan Ungureanu şi ai grupului ortodoxo-capitalist din Noua Republică, uzurpă discursul unei noi generaţii, care are puţin în comun cu acestea.

Traian Basescu nu se dezminte şi continuă lupta de faţadă cu corupţia, protejându-şi, în continuare, clientelele şi modul personalizat şi oriental de a face politică. O politică barbară, a sclavilor şi stăpânilor, nu a cetăţenilor.

Politicile s-au schimbat prea putin. Lipseşte în continuare o viziune socio-economică de depăşire a crizei, dincolo de ajustările nesemnificative aduse relaţiei cu FMI şi Banca Mondială.

Eşaloanele 2 şi 3 din USL, inclusiv cel local, se confundă până la identitate în ceea ce priveşte corupţia şi incompenenţa cu eşaloanele cores­pondente ale PDL.

De această situaţie profită PPDD, cel care mimează atitudinea anti-sis­tem şi propune un program tragi-comic.

Suntem într-o situaţie critică în care succesiunea evenimentelor, încărcarea acestora cu pasiuni de tot felul, naşte nesiguranţă.

Speranţa nu mai vine de nicăieri.

În condiţiile în care cele două blocuri politice principale se compromit, iar singura alternativă este una populistă, democraţia suferă.

Am încredere că lucrurile nu vor rămâne, însă, aşa".

Alexandru Alexe, activist: "Astăzi (ieri-n.r.) voi merge la protestul organizat de Active Watch

"Acesta este momentul perfect pentru a ieşi în stradă, după ce am fost trădaţi şi de PDL, şi de presupuşii salvatori, USL.

Va fi greu de identificat protestul sincer, de cele organizate de partide.

Dovada este că, acum, PDL instigă la revoltă şi proteste. Sunt aceiaşi oameni care au trimis jandarmii să-i calce în picioare pe protestatari, în ianuarie.

Singurul lucru pe care îl vrea PDL este să-l salveze pe Băsescu şi bucata de ciolan pe care încă o mai au.

Să nu ne lăsăm păcăliţi de mascarada asta, noi să ne jucăm rolul de cetăţeni liberi, luptând pentru păstrarea intactă a democraţiei în România. Nu să < jucăm > pentru o tabără sau alta.

Politicienii trebuie să înţeleagă că singurul lor scop în politică trebuie să fie bunăstarea cetăţenilor. Dar toţi au eşuat lamentabil. Toţi trebuie concediaţi".

George Epurescu, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei-Măgurele, preşedintele ONG-ului "România Fără Ei":

"Puterea actuală nu trebuie să fie lăsată să-şi facă de cap. Că sunt proteste sau alte acţiuni critice, ele sunt binevenite.

Eu ies în stradă, în continuare, pentru că ceea ce am cerut în ianuarie, nu s-a întâmplat. Am cerut demisia lui Traian Băsescu şi a primului- ministru... Cei care au urmat sunt de aceeaşi natură infracţională şi imorală: Ungureanu, Ponta...

Mulţi şi-au pus speranţele în Guvernul Ponta, uitând că nimic nu s-a schimbat în cadrul partidului şi la nivelul aliaţilor lor.

Politicienii noştri nu sunt acolo ca să construiască, să ne reprezinte, ci ca să-şi găsească scop în viaţă, să ajungă la ciolan şi să ţină de el cât mai mult cu putinţă.

În niciun moment nu a fost vorba de reprezentarea României la Bruxelles (de Victor Ponta sau Traian Băsescu-n.r.) sau depolitizarea vreunei instituţii sau de orice alt act de guvernare legitim.

Este vorba doar despre lupta pentru putere, acţiuni de imagine, de începutul semioficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

Nicio armă nu va rămâne nefolosită: DNA, procuratura, Curtea Constituţională, ANI, Poliţie, primari, instituţii de control şi, mai ales, televiziunile. Au sacrificat imaginea României în Uniunea Europenă şi în lume, nu vor ezita să sacrifice pe oricine încearcă să-i oprească".

Tudor Florea, cercetător:

"Voi ieşi la protestul organizat de Active Watch.

În ianuarie am ieşit în stradă pentru a participa la construcţia unei democraţii participative, prin care cetăţenii să fie reprezentaţi de clasa politică.

Dupa 22 de ani de furt prin rotaţie între cele două puteri actuale, PDL, şi USL, am ieşit pentru o alternativă civică, am ieşit pentru a înlesni implicarea altor mişcări şi cetăţeni în peisajul actual.

Din nefericire, am înlesnit drumul USL la guvernare, care a avut ca urmare adoptarea unei noi legi electorale, în acord tacit cu PDL, prin care s-a pus un pumn legal în gura oricăror noi persoane ce ar dori să candideze la funcţii politice.

Ies să demonstrez împotriva caracatiţei politice care ne domină de atâ­ta timp.

Ies pentru protejarea Fântânii de la Universitate, care se doreşte a fi demolată de către primarul USL-ist Oprescu, dar şi pentru demisia domnului Ponta, care a săvârşit un furt intelectual. Ar trebui să dea un exemplu, părăsind scena politica imediat!"

Vom reveni cu relatări.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Domnilor intelectuali de la innaltimea inteligentei dumneavoastra nu vedeti ca multi romani nu au ce sa manance si nu ii intereseaza jocurile dumnevoastra cu FINETUR Ide proteste si plagiate. Cred ca nu stiti ce inseamna foamea si disperarea pentru ziua de maine.Daca nimeni nu e bun participati la alegeri sau votati ,,adunatura ,, PPDD. Vedeti daca nu ar fi cazul sa mai reflectati ca sa nu va contraziceti PRETENTIILE de INTELECTUALI

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS