Donald Trump îl trimite pe Elon Musk la origini (Africa de Sud)

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iulie

Sursa foto: facebook / Donald J. Trump

Sursa foto: facebook / Donald J. Trump

English Version

Actualizare - Acţiunile Tesla au scăzut cu 5% după declaraţiile lui Trump despre reducerea subvenţiilor

---

Planeta asistă la un scandal fără precedent la cel mai înalt nivel politic şi economic, între Donald Trump şi Elon Musk. În centrul atenţiei, aşa cum de altfel îşi doreşte, se află chiar preşedintele SUA, a cărui mamă susţinea, într-un interviu în 1997, că speră ca acesta să nu facă niciodată politică, pentru că ”e obişnuit să facă lucrurile în stilul propriu”. Criticile dure şi schimburile de replici dintre preşedintele Donald Trump şi omul de afaceri Elon Musk au escaladat, din nou, după ce primul a sugerat că departamentul pentru eficienţă guvernamentală (DOGE), condus anterior chiar de Musk, ar trebui să investigheze subvenţiile masive primite de companiile acestuia.

Într-o postare pe platforma Truth Social, Donald Trump a lansat un atac frontal la adresa fostului său aliat, Elon Musk, sugerând că miliardarul a beneficiat de fonduri federale într-un mod disproporţionat şi că, fără aceste subvenţii, imperiul său tehnologic s-ar prăbuşi. „Elon ar putea primi mai multe subvenţii decât orice fiinţă umană din istorie, de departe, iar fără subvenţii, Elon ar trebui probabil să-şi închidă prăvălia şi să se întoarcă acasă în Africa de Sud. Fără lansări de rachete, sateliţi sau producţie de maşini electrice, iar ţara noastră ar economisi o avere. Poate ar trebui ca DOGE să se uite cu atenţie la această situaţie? Mulţi bani s-ar economisi!!!", a spus Trump într-o postare pe Truth Social”. Potrivit Reuters, replica nu a întârziat să apară. Musk a reacţionat direct pe X (fosta Twitter), spunând sec: „Spun literalmente: tăiaţi tot. Acum.”

De la colaboratori la rivali

Relaţia tensionată vine după o colaborare controversată: Elon Musk a condus DOGE (Department of Government Efficiency), o iniţiativă federală de reducere a costurilor, în timpul administraţiei Trump. La acea vreme, Musk pleda pentru un guvern mai suplu, cu cheltuieli reduse şi eficienţă sporită în administraţia publică. Tensiunile au escaladat după ce Musk a renunţat la funcţie, dar şi în contextul unui nou proiect de lege propus de Trump privind reducerea impozitelor, dar şi creşterea unor cheltuieli guvernamentale. Musk a criticat în termeni duri documentul, numindu-l „nesănătos şi distructiv” şi a acuzat politicienii care îl susţin de ipocrizie. „Ar trebui să le cadă capul de ruşine!”, a scris Musk, adăugând că acei congresmeni care au promis reducerea cheltuielilor dar acum votează pentru proiect „vor pierde alegerile primare, chiar dacă e ultimul lucru pe care îl voi face pe acest Pământ.” Conform CNN, megaproiectul de lege privind politica internă examinat acum de Senat include o finanţare masivă pentru agenda preşedintelui Donald Trump în materie de imigraţie, alocând zeci de miliarde de dolari pentru barierele de frontieră şi centrele de detenţie şi crescând costurile asociate imigraţiei legale. Musk s-a revoltat împotriva proiectului de lege privind politica lui Trump şi a susţinut că legea politică republicană va creşte datoria, numind-o „sclavia datoriei”. Proiectul de lege al Senatului ar adăuga aproape 3,3 trilioane de dolari la deficit în următorul deceniu, potrivit unei estimări a Biroului pentru buget al Congresului publicată la începutul săptămânii. Legislaţia Senatului costă mai mult decât legea aprobată de Camera Reprezentanţilor, care ar adăuga 2,4 trilioane de dolari la deficit în următorul deceniu. Versiunea Senatului a proiectului de lege alocă 46,5 miliarde de dolari pentru construirea, instalarea şi întreţinerea barierelor de frontieră şi 45 de miliarde de dolari pentru facilităţile de reţinere a imigranţilor în următorii patru ani.

Ce poate face preşedintele?

The Guardian a relatat şi despre ce ar putea face preşedintele împotriva fostului colaborator: - să-l investigheze pentru presupusul consum de droguri, New York Times şi Wall Street Journal au făcut acuzaţii legate de un consum intens de substanţe interzise din partea lui Musk, lucru negat de miliardar, care în 2024 a spus că uneori foloseşte ketamină, cu prescripţie medicală; - să conteste statutul de imigrare al lui Musk, Steve Bannon, aliat al lui Trump, a şi declarat la un moment dat pentru Times că statutul de imigrare al lui Musk ar trebui investigat: „Ar trebui să iniţieze o anchetă formală privind statutul său de imigrare, pentru că sunt convins că este un imigrant ilegal şi ar trebui deportat imediat din ţară”.

Elon Musk: apel pentru un nou partid

Într-un gest fără precedent, Musk a sugerat în mod deschis formarea unui nou partid politic, numindu-l „Partidul oamenilor” şi ironizând sistemul actual: „Trăim într-o ţară cu un singur partid - Partidul lui Porky Pig!”, o referinţă batjocoritoare la corupţia şi clientelismul politic.

Riscuri economice şi politice

Ruptura dintre cei doi influenţi actori de pe scena americană vine într-un moment delicat pentru Partidul Republican. Unii lideri conservatori se tem că această adversitate publică ar putea afecta negativ alegerile legislative intermediare din 2026. Între timp, volatilitatea a afectat şi piaţa bursieră. Acţiunile Tesla au înregistrat scăderi dramatice, cu aproximativ 150 de miliarde de dolari şterşi temporar din valoarea de piaţă a companiei, pe fondul incertitudinii generate de conflictul cu fostul preşedinte.

Miliardari americani, pierderi uriaşe

Politicile economice şi turbulenţele de pe piaţa financiară sub administraţia Trump îi costă scump pe cei mai influenţi oameni de afaceri din SUA. Deşi era considerat cel mai vocal susţinător al lui Donald Trump, Elon Musk a devenit, paradoxal, şi cea mai afectată victimă financiară a politicilor promovate de acesta. Potrivit unui raport Bloomberg, în doar şapte săptămâni de la învestirea lui Trump în funcţia de preşedinte, Elon Musk a pierdut aproximativ 145 de miliarde de dolari din averea sa netă, în mare parte din cauza scăderii acţiunilor Tesla. Pe 20 ianuarie, în ziua în care Donald Trump depunea jurământul la Washington D.C., giganţii din tehnologie - Musk, Bezos, Zuckerberg şi alţii - păreau în culmea prosperităţii. Însă, la mai puţin de două luni, un val de incertitudine economică, asociat cu schimbările de regim politic şi retorica imprevizibilă a noii administraţii, a declanşat o prăbuşire pe bursă.

Pe lângă Musk, care a resimţit puternic reculul bursier printr-o scădere de 15% a titlurilor Tesla doar într-o singură zi, şi alţi miliardari au raportat pierderi masive: Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a pierdut 31 de miliarde de dolari, în contextul în care acţiunile companiei au scăzut, iar presa apropiată lui (în special Washington Post) a fost „redirecţionată” pentru a susţine valorile libertăţii individuale şi ale pieţei libere - un semn clar de aliniere la noile direcţii politice; Sergey Brin, co-fondatorul Alphabet (compania-mamă Google), a pierdut 23 de miliarde de dolari, după ce acţiunile gigantului tech au scăzut pe fondul câştigurilor sub aşteptări şi al investigaţiilor reluate de Departamentul Justiţiei; Mark Zuckerberg a înregistrat o pierdere de opt miliarde de dolari, după ce Meta a pierdut tot avansul câştigat la începutul lui 2024. În ultimele două luni lucrurile s-au mai aşezat, iar pierderile nu au mai fost la fel...de spectaculoase

Redefinirea alianţelor

Cazul Elon Musk este, poate, cel mai grăitor pentru natura volatilă a relaţiei dintre lumea politică şi cea a marilor corporaţii. Duelul Trump-Musk readuce în prim-plan o întrebare esenţială pentru democraţia americană: cine controlează direcţia economică şi politică - aleşii sau miliardarii? Şi cât de sustenabile sunt politicile publice bazate pe susţinerea unor personaje influente, dar profund imprevizibile? Rămâne de văzut dacă această confruntare va redefini pe termen lung alianţele de pe scena politică americană sau dacă este doar un episod spectaculos într-un peisaj tot mai polarizat.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Pai cum bre Mr. Orange sa-l trimiti acasa?! Pai n-a dat el 300-500-1 miliard ca sa se aleaga matale presedinte?! si acuma o dai l-antors? pai asta la banii lui te face de la brau in jos ferfenita!

    1. Al 51-unelea stat poate sa cistige fara sa miste o unghie. Musk are cetatenie canadiana din 1989.

      E cetatean SUA din 2002.

      Go, Trompa, go! 

      Sanchi pentru idioti, pai uite cum pun botul, cel mai bun exemplu aici

      Ăștia doi se ceartă de ochii lumii, ca să para mari dușmani, fără să fi existat motive! Singurul motiv a fost scăderea drastica a vânzărilor Tesla, figuranții de potențiali cumpărători fiind și talibani antitrumpisti! Vom afla în scurt timp dacă vânzările Tesla s-au redresat. Dacă da, atunci am asistat la un noi meci de wrestling regizat la Mar-a-Lago!

      Se cearta ca sa fie in ochii lumii, 2 narcisisti morti dupa atentie.

      Nu-i de ochii lumii! Musk l-a ajutat (decisiv!) pe Trump sa ajungă președinte. Acum e rândul lui Trump sa-l ajute pe Musk să recupereze multe miliarde din valoarea Tesla. Ca un indiciu, ai auzit tu ceva reprosuri/regrete de la Musk privitor la ajutorul financiar sau moral pe care i l-a acordat lui Trump? N-ai auzit! L-ai auzit tu pe Musk să spună că era mai bine dacă ieșea cămila? Nu l-ai auzit și nici n-o să-l auzi! Hai sa-ti spun un mic secret: la oricare meci aranjat, sunt aranjate și discuțiile belicoase, fiecare "adversar" urmând a declara ca "vreau sa-i beau sângele și sa-i mânc inima" celuilalt părtaș la escrocherie!

      e circ pentru naivi

      Elon isi vroia omul lui la Nasa, si Trump i-a zis pas.

    Musk a facut niste greseli pe parcurs, acum e greu sa mai faca "american party". Mai intai l-a sustinut pe Trump cu multi bani si participare la raliuri plus influenta platformei X, si poate ca i-a asigurat victoria, multi prieteni miliardari s-au mutat de partea lui Trump din cauza lui Musk care a promis scaderea deficitului prin acel doge. Acolo a pierdut jumate din populatie, cei ce azi nu mai cumpara tesla.

    A avut doge pe mana si n-a facut nimic, deci... increderea la capitolul asta e scazuta rau.

    Chiar dc Musk i-a adus la Trump extra voturi fara de care pierdea, marea masa l-a votat pe Trump nu Musk, si sunt fideli lui Trump. Democratii iar il vad nazist, deci fas, n-are cum sa faca nimic. Daca ramanea neutru mult castiga, avea o sansa sa schimbe America, daca intr-adevar asta vrea(vezi, nici eu nu mai am incredere, desi eram mare fan). Musk e chiar un mare om de afaceri, a pornit de la zero si e cel mai bogat om din lume. Pe langa Trump e de 10 ori mai destept. Dar, un mare dar, nu minte, nu fanfaronada, nu are carisma, e cam mototol, cam ca ND. lol.  

    1. uite analistul psiholog de Obregia unde era, te confunzi cu psihiatrul tau băi trolache,

      aiurelile de râsul lumii pe care le dai din tine le ai facut singur, sau te a ajutat mămica aseara cand iti citea "noapte buna, copii" 

      ...

      Libertarienii nu o sa-l mai voteze pe Trump. Stangistii antirazboi nu-l vor mai vota. Multi independenti nu il vor mai vota.

      Un uriaș prevestitor al viitorului, dai in cărți, in cafea, sau ti ai luat o clarvăzătoare

    Cele mai importante probleme a Romaniei sunt,

    stirile negative despre aliatul strategic USA si Trump, 

    slava ukri

    slava Macron 

    1. Ai uitat de analfabetism - se vede si iin comentariul tau.

      ai uitat de trolii tranistreni care vand comentariul cu 3 copeici

      Bravo!

      Schelalaielile banderistilor nazisti pe aici ar trebui sa fie mai bine pentru ei inșiși, cat de eficient e Trump se vede din anuntul in presa internationala ca i a taiat asasinului propriului popor de la kiev si ultimile ajutoare care erau deja promise de senilul Biden

      da, iar ca sa i dea el unele noi nici vorba, s a sters cu drogatul la spate dupa ce ăla si a batut joc de el si l a escrocat, dar ma rog, ce poti sa te astepti de la o asemenea creatura fara scrupule ca dictatorul nelegitim actorul drogat

    E doar o schemă intre ei, sa pice de fraieri progresistii.

    1. Exact, bravo !

      Tesla e tot o firma progresista

      Adica, e manevra pe felie, gen Giani cu Dorel, sa-i faca pe progresisti!? Maaama, ce tare!

      Astia, Trompa si Flask, sint geniali. Zici ca sint Vasile si Bobita! 

      Tesla nu face profit din core business-ul ei, vanzarea de masini.

      Da, pai uite cati au pus deja botul :-)

    Problema lui Trump nu este ca poate face totul in stilul lui ci ea deriva din ceea ce poate face stilul lui Elon in defavoarea lui Trump .

    ...

    Scandalul asta e cu totul marginal pe langa ce se deseneaza la interfata dintre Occident si Orient mijlociu + Sud global. Dar ceea ce spune Musk despre politica este confirmarea a ceea ce se intampla în Europa de cateva decenii si anume ca politica in Occident se face fara popoare. Popoarele voteaza pentru un lucru si politicienii aplica solutia inversa. A numi acest proces democratie... este înduiosator.

    Durere foarte mare,care nu trece nici cu timpul,

    ca a castigat Trump si nu Kamala pro-europeana. 

    1. Exact, schiauna in asa hal ca se aude in jurul globului, parca ar fi mai multi caini calcati din greseala pe lăbuță

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3334
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4340
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8453
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.7572

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb