"Doresc să avem 100.000 de investitori activi la bursă"

A consemnat ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iulie 2018

Fotografie de MAKE

Fotografie de MAKE

(Interviu cu Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti)

Bursa poate fi un loc foarte simplu şi complicat în acelaşi timp, în func­ţie de modul în care este abordată, spune Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care a avut amabilitatea să acorde un interviu Ziarului BURSA, referitor la planurile sale, domnia sa aflându-se la conducerea BVB de la finalul lunii ianuarie, când a fost avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Directorul BVB ne-a precizat că urmăreşte trei mari proiecte: 1) planul înfiinţării unei Contrapărţi Centrale (CCP), prin care să lanseze piaţa de derivate; 2) Proiectul "Made in Romania", prin care să faciliteze accesul companiilor din ţara noastră la finanţare; 3) proiectul prin care doreşte să atragă 100.000 de investitori activi la bursă.

Domnul Tănase precizează că scopul final al celor trei proiecte este creşterea lichidităţii pieţei.

Reporter: Care este obiectivul dumneavoastră pentru acest mandat?

Adrian Tănase: Singurul meu scop este să dezvolt piaţa de capital. Practic, doresc să avem 100.000 de investitori de retail activi la Bursa de Valori Bucureşti.

Dacă considerăm un investitor activ cel care face o tranzacţie odată la şase luni, în prezent sunt circa 15.000 de astfel de investitori la bursa noastră, ceea ce este foarte puţin. Polonia are 250.000 de investitori evaluaţi după acest criteriu.

Pentru mine, dacă la sfârşitul mandatului poza va arăta la fel ca cea de acum, voi considera că este un eşec al mandatului meu şi îmi voi asuma acest lucru.

Ţinând cont de experienţa pe care o am, cred că este o ţintă realizabilă.

Reporter: Cum aveţi de gând să atrageţi o masă atât de mare de investitori?

Adrian Tănase: Prin campanii de promovare. Vreau să schimb maniera în care se promovează tot ceea ce ţine de bursă, pentru că se face într-un mod prea complicat, ceea ce îndepărtează oamenii de piaţa de capital.

Există o anumită abordare a inves­tiţiei la bursă care, pur şi simplu, o simplifică foarte mult. Trebuie să aducem la cunoştinţa oamenilor că, dacă investesc banii de care nu au nevoie, într-un portofoliu diversificat şi pe termen lung, să zicem zece ani, la final nu vor pierde acei bani ci, dimpotrivă, vor câştiga mai mult decât dacă i-ar ţine într-un depozit bancar.

De asemenea, oamenii trebuie să ştie că pot beneficia de pe urma inves­tiţiilor bursiere fără a fi specialişti şi că, nici măcar nu trebuie să fie interesaţi de informaţiile specifice pieţei. Nu trebuie să citească rapoarte în fiecare zi şi să vorbească lunar cu brokerul.

Practic, există două riscuri. Riscul specific, care ţine de companie şi se gestionează prin diversificare şi ris­cul de piaţă, care se manifestă, de pildă, când apare o recesiune globală, şi care se gestionează prin termenul îndelungat în care se inves­tesc banii.

Realitatea este că orice om trebuie să înceapă să economisească odată ce începe să câştige bani. Este foarte greu să le explici unor tineri că trebuie să economisească. Dar ei trebuie să înţeleagă acest lucru şi să mai înţeleagă că, atât timp cât este tânăr, are acest avantaj foarte, foarte important - timpul. Şi trebuie să investească în active riscante. Pe măsură ce înain­tează în vârstă trebuie să se îndrepte către active mai puţin riscante, iar când ajunge la pensie trebuie să aibă obligaţiuni pe termen scurt şi depozite bancare.

Dacă oamenii vor înţelege că, investind pe termen lung şi într-un mod diversificat, vor obţine un randament mai mare decât cel bancar, cred că vom avea 100.000 de investitori ac­tivi la bursă.

Investiţiile la bursă sunt la fel de simple ca un depozit bancar. Acesta este mesajul pe care vrem să-l trans­mitem şi toate iniţiativele de atragere a investitorilor merg în această direcţie. Nu vrem să promovăm lucruri complicate.

Pe lângă dezideratul de a aduce investitori, mai dorim să creştem şi lichiditatea bursei, care este dată de cei cu un anumit nivel de specializare. Sunt investitori mai sofisticaţi, care vor să obţină randamente mai mari decât piaţa.

Acestora trebuie să le oferim produse bursiere adecvate, care să le dea posibilitatea să implementeze orice idee de investiţie. De pildă, dorim să facilităm împrumutul de acţiuni, vânzarea în lipsă etc.

De asemenea, vizăm lansarea de instrumente derivate pe indici, acţi­uni, perechi valutare etc. Subliniez că nu vom promova ideea de joc specializat la bursă, ci doar dorim ca, prin produsele lansate, să venim în întâmpinarea nevoilor acelor inves­titori specializaţi.

Bursa poate fi un loc foarte simplu şi complicat în acelaşi timp, depinde de maniera în care este abordată. Pentru cei care o abordează cu intenţia de a face mulţi bani, ocupându-se numai de tranzacţionare, este un loc foarte complicat.

Dar, pentru cei care o abordează având aşteptarea de a obţine un randament superior depozitului bancar, este un loc foarte simplu.

De asemenea, vrem să dezvoltăm şi un dialog cu Asociaţia Brokerilor. Este necesar să avem o comunitate dezvoltată de brokeri pentru că ei sunt, de fapt, forţa de vânzare a bursei. Trebuie să ştim ce nevoi şi ce perspective au. În mod sigur, în toate proiectele pe care le avem ne vom consulta şi cu brokerii. Bursa nu se poate dezvolta de una singură.

Reporter: La ce campanii de promovare vă referiţi?

Adrian Tănase: Este vorba des­pre un mix de comunicare între on-line şi off-line. Există proiectul pentru antreprenori, "Made in Romania", iar pentru investitorii de retail avem "Forumul Investitorilor Individuali", precum şi alte conferinţe, dezbateri etc.

De asemenea, ne bazăm şi pe campanii on-line, prin tot ceea ce înseam­nă social media, remarketing etc.

Foarte important este să ajungem şi prin media generalistă, nu doar prin cea financiară, la persoanele care, în prezent, nu sunt interesate de bursă.

"Lucrăm la varianta unei Contrapărţi Centrale locală, care să poată fi implementată în cursul anului 2020"

Conducerea bursei construieşte, în prezent, un "business case" pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale, proiect pe care trebuie să-l prezinte acţionarilor BVB până la finalul anului, ne-a precizat domnul Tănase.

Un business case este un document prin care se prezintă motivele iniţierii unui proiect.

Reporter: În Adunarea Generală a Acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), din luna aprilie s-a decis aprobarea, de principiu, a iniţierii de către BVB, a demersurilor pentru înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale (CCP). În ce stadiu se află acest proiect?

Adrian Tănase: Construirea unei CCP este foarte importantă pentru noi, pentru că de ea depinde lansarea pieţei de derivate. În prezent, lucrăm la varianta unei CCP locală, preferată şi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Practic, construim un business case, pentru că această entitate va fi finanţată de către bursă şi eventualii parteneri, cărora trebuie să le arătăm că poate produce profit. Până la sfârşitul anului trebuie să înaintăm o propunere în acest sens care, apoi, trebuie aprobată de acţionarii BVB.

Una dintre dimensiunile importante ale proiectului ţine de orizontul de timp în care putem implementa respectiva soluţie. Noi vrem să propunem o soluţie care să fie implementată în cursul anului 2020.

Dacă propunerea noastră nu va fi aprobată de acţionari, va trebui să ne orientăm către o CCP externă, pentru a avea o piaţă de derivate.

Reporter: Până la formarea unei CCP pe plan local, aveţi de gând să lansaţi piaţa de derivate apelând la o CCP externă?

Adrian Tănase: Din punctul meu de vedere, aceasta nu este cea mai bună soluţie, pentru că este dificil să facem un parteneriat cu o CCP din străinătate când acel partener ştie că ne dezvoltăm o entitate similară locală. Fie facem o CCP în România, fie ne conectăm la una externă.

"Accederea pieţei noastre în categoria celor emergente trebuie să vină din creşterea lichidităţii, ca urmare a proiectelor pe care le dezvoltăm"

În prezent, conform criteriilor FTSE Russell, piaţa noastră are o lichiditate de 12 - 13%, sub pragul de 15% cerut de agenţia de rating pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, a subliniat directorul bursei.

Reporter: Aveţi un obiectiv legat de accederea BVB la statutul de piaţă emergentă?

Adrian Tănase: Bineînţeles că obiectivul este intrarea pieţei noastre în categoria celor emergente, dar acest lucru trebuie să vină ca urmare a creşterii lichidităţii, iar toate proiectele pe care le avem vizează, în final, acest lucru.

De pildă, agenţia de rating FTSE Russell, cere ca lichiditatea să fie de 15% (n.r. calculată ca procent al rulajului pieţei realizat într-un an/capitalizare), iar noi suntem acum cam la 12 - 13%. La o capitalizare de 20 miliarde de euro, trebuie să avem tranzacţii anuale în valoare de 3 miliarde de euro.

Astfel, dacă vom reuşi creşterea rulajului, să spunem cu 50%, ca urmare a proiectelor pe care le avem şi în condiţiile menţinerii aceleiaşi capitalizări, vom atinge criteriul stabilit de FTSE Russell.

"Sper ca «Made in Romania» să contribuie la dezvoltarea pieţei primare"

Prin proiectele pe care le dezvoltă, se atinge tot ceea ce conducerea BVB şi-a propus: creşterea numărului de investitori, dezvoltarea companiilor şi oferirea de produse bursiere specifice investitorilor sofisticaţi, susţine Adrian Tănase.

Reporter: Bursa este pentru societăţile mature, în timp ce companiile, în general, au diferite vârste, cu nevoi diferite. V-aţi gândit la dezvoltarea pieţelor specializate, de tipul Sistemelor Alternative de Tranzacţionare (ATS), pentru diferite vârste ale companiilor?

Adrian Tănase: În acest sens avem piaţa AeRO şi, cel puţin principial, exact în această direcţie dorim să dezvoltăm proiectul "Made in Romania". Sunt companii româneşti care ar trebui ajutate să se dezvolte. Este un proiect care îmi place foarte mult şi care sper că va ajuta şi la dezvoltarea pieţei primare.

Practic avem trei mari proiecte. Cel mai mare este cel legat de CCP. Apoi avem "Made in Romania", care vizează aspectele la care vă referiţi, şi proiectul prin care vrem să aducem cei 100.000 de investitori la bursă.

Astfel, atingem tot ceea ce ne-am propus. Să avem cât mai mulţi inves­titori, care să deţină portofolii de acţiuni şi obligaţiuni, să ajutăm companiile să se dezvolte către bursă şi, investitorilor care sunt specializaţi, să le oferim produse bursiere. Iar toate acestea au drept scop final creşterea lichidităţii bursei.

Reporter: Nu ar fi util ca, cele trei direcţii pe care le-aţi menţionat, să fie asamblate într-un text scurt, cu date scadente şi responsabilităţi, care să constituie o strategie pentru bursă?

Adrian Tănase: Lucrurile pe care le-am enumerat sunt scrise. Nu toate într-un mod foarte detaliat, pentru că unele proiecte sunt încă în stadiul de dezvoltare, dar avem foarte bine delimitate aceste direcţii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Notă:

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) l-a avizat pe Adrian Tănase în funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pe data de 23 ianuarie.

Domnul Tănase a fost numit CEO de Consiliul Bursei, în luna decembrie 2017, pentru un mandat de patru ani. Anterior, acesta a ocupat poziţia de Chief Investment Officer la NN Pensii România, după ce se alăturase Grupului NN în 2006.

"Obiectivul este intrarea pieţei noastre în categoria celor emergente, dar acest lucru trebuie să vină ca urmare a creşterii lichidităţii, iar toate proiectele pe care le avem vizează, în final, acest lucru. De pildă, agenţia de rating FTSE Russell cere ca lichiditatea să fie de 15% (n.r. calculată ca procent al rulajului pieţei realizat într-un an/capitalizare), iar noi suntem acum cam la 12 - 13%. La o capitalizare de 20 miliarde de euro, trebuie să avem tranzacţii anuale în valoare de 3 miliarde de euro".

"Există o anumită abordare a investiţiei la bursă care, pur şi simplu, o simplifică foarte mult. Trebuie să aducem la cunoştinţa oamenilor că, dacă investesc banii de care nu au nevoie într-un portofoliu diversificat şi pe termen lung, să zicem zece ani, la final nu vor pierde acei bani ci, dimpotrivă, vor câştiga mai mult decât dacă i-ar ţine într-un depozit bancar".

"Dacă propunerea noastră pentru o Contraparte Centrală (CCP) nu va fi aprobată de acţionarii Bursei, va trebui să ne orientăm către o CCP externă, pentru a avea o piaţă de derivate".

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Vise,domnule Adrian Tanase!

    Daca mai apare Misa si Teodorovici cu cate o veste bomba,pleca si cei aproximativ 16 500 investitori activi in acest moment.

    Parca se numeste manipulare de piata si constituie infractiune. 

    1. De fiecare data cand guvernantii vin cu o propunere iar apoi in 2 zile o retrag ("la cererea publicului") cauzand o fluctuație la bursa, eu cred ca este o lucratura cu dedicatie. Vreau si eu ASF.ul sa se auto.sesizeze si sa ne spuna ce personalitati au profitat in urma acestei Alba-Neagra pe banii mei.

      Este pentru a 3.a oara in ultimul an cand se face asta.  

      Catre BVB si Adrian Tănase: propun ca atunci cand politicul decide orice stupizenie, sa retraga de la tranzactionare emitentii posibil afectati timp de 1 saptamana. Poate in înțelepciunea politicului sau prin "cererea publicului", originatorul se razgandeste. Asa se elimina speculatiile, tzepele, dedicatii, si îmbogățirea unora! 

      Voi ce ziceti? Pe mine m.a exasperat "corectitudinea" de la BVB.  

    Mai faceti o miscare gen oferta Alro si o sa ramaneti doar cu brokerii.

    1. O tranzactie de 40 lei (mai putin de 9 Euro) a saltat pretul BRD-ului cu 2,2%. Ce bursa este asta?

      ...manipulare

      Catre Adrian Tănase:

      Avand in vedere numarul mic de tranzactii, propun scoaterea DIGI si M din indicele BET. Chiar nu au ce cauta acolo (oricat ar plati). 

    Ridicarea rulajului de la 12-13% la 15% se putea face si prin reducerea comisioanelor de tranzactionare. Acum costul de intrare-iesire din investitie este de la 0.6% pt institutionali, la 1% sau mai sus pentru investitorii individuali. Urias, prohibitiv. Ar trebui redus, sa fie de maxim 0.2%, iar tonul reducerilor ar trebui sa-l dea trantorii supraplatiti si incompetent din BVB, Depozitar si mai ales ASF.

    Derivatele administrate de austrieci sunt glume proaste, diferente intre cumparare si oferta fiind uneori sfidatoare (30-35%), in momente de volatilitate a activului suport destul de scazuta. Sper sa intre in faliment. 

    Mai sper sa nu mai vedem oferte de tipul ALRO, administrare neprofesionist, ca asa putem sa chinuim sa sa listam oportunitatea oportunitatilor ca tot degeaba. 

    Succes si sper sa realizeze macar un sfert din ce si-a propus. Jumatate ar fi extraordinar. M-as duce a ma imbat de fericire.

    1. Ce frumos ai scris in cateva randuri ceea ce incearca sa scunda toata gargara din interviu. O sa facem in 2020...o sa atingem in 2100. Sa isi publice contractul de mandat cum zice codul ala de guvernanta corporativa si acolo se vede ce obiective are.

      Subscriu! Bursa noastra ofera foarte putin clientilor si le pretinde nejustificat de mult in raport cu ceea ce le ofera. Este mica (in volume/lichiditate si ca oferta), este condusa prost, este scumpa (jumulita atat de BVB cat si de ASF) si nu este supravegheata corespunzator (de multe ori pretul scade/creste consistent inainte de publicarea informatiei care sa determine asemenea variatie de pret!).

    O bursa eficienta depinde de 3 factori cel putin: costuri reduse adaptate la specificul pietei (sa vedeti ce costuri au aia afara dar acolo sunt bani si volatilitate) si produse diversificate, care tine de Bursa, simplitatea fiscala si predictibilitate nu haosul care e la noi care tine de ANAF si MF si nu in ulimul rand cultura financiara a populatiei. Degeaba listezi 20.000 de firme daca nu intra nimeni si nu ai lichiditate. Iar invocarea lipsei de lichiditate este o falsa motivatie, uitati-va la cel mai recent exemplu cu SNG si pretul la gaze cum au aparut din neant 5 mil de euro ca sa intre in piata numai in SNG doar intr-o ora. Deci bani sunt dar intra punctual in momente cheie. Vedeti si ce volume se fac pe certificatele turbo chiar cu spreadurile alea mari (10-20% spread e Pepsi fata de castiguri de 300% daca stii ce faci). Pacat ca Tradeville a scos actiunile americane de la listare, era un castig pentru bursa si o alternativa excelenta plus ca erau market-makeri.

    Abia astept sa-mi mut contul pe extern. M-am saturat de politruci care vor sa faca bani la bursa. Mai dam o stire... mai cumparam ceva chilipiruri. Si ASF doarme. Cum protejeaza ASF investitorii?

    1. Ca si BNR-ul!

    tranzactionez pe bvb, sunt privat si am 0,4% comision, cel mai bun a fost 0,3%, la cumparare/vanzare minim 1,9 ron, in spania am prin degiro, minim 2 euro si comision de 0,04% maxim 10 euro la orice tranzactie.

    tranzactionez 50 000 de euro cu 10 euro nu cu 200, si au emitenti in ibex 35 de mai bine de 10 milioane de euro zilnic cu o volatilitate de 3-5% pe zi.

    in cate companii din rom (pe bvb) pot tranzactiona acesta valoare si cu cat voi influenta pretul? sa nu vorbim ca ma obliga la cas si cass chiar daca eu nu voi benificia nici o data de asa ceva, face ti si voi calculele, in spania nu se platesc impozite daca ai castigat mai putin de 10 000 euro pe an, nici nu complectezi declaratia de taxe 

    1. In Romania vor pentru venit ce trece de 22 800 ron CASS,iar pentru salariati si CAS.

      Se iau in calcul si dividendele primite. 

      Acest lucru aplicabil pentru venituri pe 2018. 

      Cum sa investesca tinerii,segment vizat de BVB,cand exista aceasta impozitare  

      impovaratoare. 

      Tinerii cu venituri mari si care pot fi potentiali investitori,lucreaza la firme mari care le asigura pe langa asigurarea de sanatate obligatorie si asigurare privata de sanatate.

      Scopul scuza mijloacele! Incasari mai mari la buget ,cu orice pret! 

    ... cum sa creasca numarul investitorilor cand majoritatea IPO-urilor s-au dovedit a fi niste tzepe ordinare , niste cazaturi !!!

    Oamenii s-au destepfat , n se mai lasa pacaliti nici de BVB si nici de brokeri !!! 

    1. IPO-urile nu au fost deloc tepe, poate ai fost tu fraier si nu ai stiut sa le evaluezi corespunzator, la asta te-ai gandit?

      Asta a făcut, le-a evaluat corespunzător.

    Nu vor uita investitorii niciodata furtul de actiuni de la Harinvest ,sub atenta reglementare si supraveghere a ASF,BVB si DC pe piata de capital.

    Numai din Depozitar au fost furate aproape 2 500 000 actiuni Fondul Poprietatea ,fara acordul detinatorilor acestor actiuni si chiar fara contract cu Harinvest. 

    ASF a girat in decursul timpului toate neregulile de la Harinvest,aplicand sanctiuni modice si lasand acest ssif sa functioneze.

    De vina sunt investitorii ,ca au avut curajul si incredere , sa investeasca pe piata de capital din Romania! 

    Vă amintiți desigur de discuțiile privind desfiintarea pragului la SIF-uri. De câte ori apărea un zvon sau o promisiune, SIF-urile reînviau, creștea interesul pentru aceste societăți, acțiunile se apreciau brusc, lichiditatea sporea. Au trecut 20 de ani de când se practică acest joc, ultima dată ( cu 3 ani în urmă ) dl. Ursache promitea că în sfârșit, pragul se va desființa în curând. Nici vorbă, promisiuni goale, poate că această situație anormală convine unor personaje. Pe când lansarea unui nou zvon? Oare dl. Aurel Tănase ne-ar putea comunica opinia d-lui referitoare la situația descrisă?

     

    1. BVB nu are instrumente pt ridicarea pragului la Sifoane. Ursache are, dar Ursache e omu' lui Fercala. Asa ca adios prag cat astia doi fac echipa!!!

    2013 SI 2015 au fost pentru Petrom si FP lansarea pe piata internationala incurajate de Black Rock sI Elliot. Prima modifica indicele Stoxx a doula sistemul de raportare contabil. SI domnul director Tanase vrea sa intre in FTSE.Oltchim a fost facuta raspunzatoare pentru ajutor de stat doar prin milenara expresie IN ESENTA IDENTIC vizavi de tratatul de la Maastricht so cel de la Lisabona si BCR prin sediul de la Chisinau contriibuie cu 5,5 miliarde EUR la rezerva de profit ERSTE. Singurul in stare sa asaneze aceasta mocirla de tupeisti cu aere de lupi moralistii este James Bond

    100000 investitoori la BVB nici in urmatorii 50 de ani!!! Macar sa reuseasca ca numarul investitorilor sa fie crescator. Oricum pana acum prezenta sa nu s-a simtit!

    Ar trebui sa revina pe pamant iar redactorul sa se documenteze la Adina Ardeleanu cum toti au iesit bine mersi numai investitorii prin Harinvest au fost pagubiti!

    La trei ani au activat Fondul de compensare iar la cinci ani nu s-a terminat ancheta DIICOT !!! 

    Cand brokerii Harinvest FURAU direct DIN Depozitar actiuni ale clientilor Harinvest si ale altora care nici nu erau clienti ai acestui SSIF cine poate avea incredere in piata de capital din Romania? 

    Cum i-a protejat ASF pe investitorii pagubiti? 

    I-a reprezentat in instante sa spuna ca sunt investitori si nu creditori? 

    Acum ASF,Depozitarul si BVB sunt inscrisi la masa credala cand investitorii au fost FURATI???? 

    Asta e protectia investitorilor asigurata de ASF!!!! 

    Si mai vine cate un ministru cu stiri bomba, bursa scade si nimeni nu vede ca e o crasa manipulare de piata?

    100 000 de investitori e un vis al cuiva care nu cunoaste realitatea pietii de capital din Romania!!! 

    Este de prost-gust ca fiecare fotografie făcută de Make sa aibă descrierea asta, iar celelalte fotografii, făcute de alții din redactie, sa nu le poarte numele... devine chiar penibil...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb