DOSARUL ASTRA ASIGURĂRI Fosta conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, trimisă în judecată

C.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 decembrie 2016

Fosta conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, trimisă în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, ieri, trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauţiune, a lui Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SR, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor, potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, procurorii au mai trimis în judecată, în stare de libertate, pe Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, pe Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, pe Dan Constantinescu, Daniela Popa şi Corneliu Moldoveanu, membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, dar şi pe alţi funcţionari din ASF.

Procurorii afirmă, în rechizitoriu, că Dan Adamescu, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate: "Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor".

Activitatea infracţională s-a desfăşurat, conform DNA, şi în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe inculpatul Adamescu Dan Grigore: "În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei. Concret, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că: a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale societăţii de asigurare ASTRA; a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adăuga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.

Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societăţii ASTRA SA. Această sumă provenea chiar din lichidităţile societăţii de asigurare ASTRA SA. Inculpatul Adamescu Dan Grigore a ascuns însă provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor a aprobat intenţia societăţii EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA., deşi SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

Achiziţionarea pachetului de acţiuni a fost aprobată de inculpaţii Toncescu Angela - preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala A.S.F.), Baltă Tudor şi Buzoianu Constantin - vicepreşedinţi ai Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor, Constantinescu Dan, Popa Daniela şi Moldoveanu Corneliu - Silviu - membri ai Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor, Ruse Anabella - director general al Direcţiei Generale Autorizări din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor, Nemeş Marinela - director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor şi Ivan Carmen-Gabriela - director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Aceştia, deşi cunoşteau că SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA nu îndeplinea condiţiile pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurare, au aprobat acest lucru, respectiv au întocmit nota de aprobare a intenţiei de a deveni acţionar semnificativ.

Cum societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare-reasigurare, Adamescu Dan Grigore şi o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înfiinţată şi înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) şi, pe cale de consecinţă, au distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

Adamescu Dan Grigore şi cealaltă persoană au obţinut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acţiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să îşi onoreze obligaţiile patrimoniale şi nici să asigure premisele pentru susţinerea activităţii ASTRA din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultăţile financiare ale ASTRA".

Procurorii mai spun că Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, a solicitat şi obţinut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia, mai susţin procurorii DNA care precizează: "În acest sens, inculpata Toncescu Angela, în calitate de preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), care a emis o adresă prin care a acceptat solicitarea făcută în acest sens de reprezentanţii Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA. Societatea de Asigurare Reasigurare ASTRA SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788.978.853,37 lei. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714.089.825,66 lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat că prin faptele inculpaţilor cercetaţi în prezenta cauză, la nivelul SAR ASTRA SA au fost reţinute, de către ASF, încălcări grave ale legislaţiei speciale privind activitatea de asigurare şi supraveghere a asigurărilor ce au condus la premisele declarării falimentului societăţii. De asemenea, s-ar fi cauzat şi o tulburare semnificativă a bunului mers al CSA (actual ASF), ca organism cu atribuţii de supraveghere a societăţilor de asigurare, constând în periclitarea protecţiei asiguraţilor şi a stabilităţii pieţei asigurărilor, având în vedere dificultăţile financiare majore constatate la nivelul SAR ASTRA SA şi măsurile fără precedent care au fost dispuse de către autoritate".

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune faţă de inculpatul Adamescu Dan Grigore, precum şi a sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 857.301.363 lei asupra unor acţiuni şi părţi sociale pe care inculpatul Adamescu Dan Grigore le deţine la diferite societăţi comerciale.

Ziarul BURSA

27 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 27 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

27 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5279
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5210
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.4625

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
conferintemedicale.ro
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro