Două absenţe surprinzătoare dintre acţionarii Nuclearelectrica

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 octombrie 2013

Două absenţe surprinzătoare dintre acţionarii Nuclearelectrica

Experienţa trecutului arată că SIF5 Oltenia are aplecare deosebită pentru investirea masivă în sectorul energetic. La Petrom, este cel mai mare investitor român, după stat şi Fondul Proprietatea (dacă îl mai putem considera investitor român). La Transgaz, este al treilea pe listă, tot după stat şi FP. La Transelectrica, este tot printre primii, dacă nu chiar tot al treilea. La Nuclearelectrica, nu a investit deloc.

Foarte de curând, SIF2 Moldova şi-a declarat, prin interviul foarte consistent, chiar în ziarul BURSA, al PDG-ului, domnul Costel Ceocea, noua orientare programatică spre sectorul energetic din România, orientare deloc greşită, ba aş zice chiar foarte bună, dacă nu a fost făcută numai de complezenţă. Căci, la prima oportunitate majoră, oferta publică Nuclearelectrica, a lipsit cu desăvârşire. Când am aflat ştirea pe surse, nu prea am crezut-o şi am căutat confirmarea. Într-adevăr, domnul Ceocea a confirmat absenţa. La întrebarea mea: "De ce?", mi-a dat o declaraţie care m-a lăsat puţin în ceaţă, vorbind despre o orientare către investiţii pe termen scurt, cu randamente mai bune, trebuie să recunosc, nespecifice fondului, în perioada de când domnul Ceocea este la conducere. Ceva îmi spune că schimbarea de tactică sau poate strategie a început după ce Consiliul de Administraţie (CA) s-a schimbat în proporţie de cinci din şapte. Căci din vechiul consiliu au rămaS numai cei doi executivi, Ceocea şi Doroş (n.r. Claudiu). În rest, mi se pare că ceilalţi au şi primul şi ultimul cuvânt. A se vedea comisiile pe probleme (care acoperă în fapt toate problemele) constituite din membrii neexecutivi ai CA. Mi s-a justificat că nu s-a participat la oferta publică Nuclearelectrica deoarece preţul ar fi prea mare şi se vor face achiziţii mai bune de pe bursă. Sunt sigur că aceasta nu se va întâmpla. Şi am argumente solide pentru aceasta.

Preţul de adjudecare a fost cel minim, de numai 11,2 lei.

Cine speră că va fi un preţ mai mic, se înşală. Fenomenul Transelectrica nu se repetă. Sunt alte condiţii. Atunci, preţul pe bursă era cu 15 - 20 % mai mare decât cel de ofertă şi mulţi fără bani s-au împrumutat pentru a subscrie. După alocare, cei care au subscris pe bani proprii au aşteptat, cu banii disponibilizaţi datorită suprasubscrierii, ca cei fără bani să intre în panică. Au retras toate ordinele şi au aşteptat panica faliţilor, presaţi de datorii şi dobânzi, să marcheze cât mai rapid paguba. Coroborat şi cu venirea verii, cu scăderea obişnuită, generală a indicilor bursieri, precum şi cu raportarea unor profituri diminuate la Transelectrica, cei cu "bani adevăraţi" (adică proprii) au făcut o superafacere după încheierea ofertei statului. Asta nu se va repeta la Nuclearelectrica. În primul rând, că nu a fost listată anterior. În al doilea rând, preţul de ofertă este sub jumătate din activul net contabil pe acţiune. Acesta se poate determina din compararea datelor raportate de către Fondul Proprietatea. Conform reglementărilor legale, FP îşi calculează activul pe baza datelor contabile raportate de către societăţile din portofoliu, care nu sunt listate la Bursă, cu corecţia numită de nerealizare a preţului care este variabilă în funcţie de procentul de deţinere. Pentru intervalul 5% - 30%, acest coeficient de corecţie este de minus 25%. În consecinţă, valoarea rezultată din analiza activului FP referitoare la Nuclearelectrica trebuie adăugată o treime. Odată listate la bursă, acţiunile nu vor scădea, căci ar intra sub valoarea nominală, dar în special pentru faptul că oricum sunt subevaluate. Căci 10% din capital a însemnat la această operaţie 63 milioane euro, pentru două unităţi în funcţiune, adică echivalent 630 milioane total, în timp ce, pentru unităţile 3 şi 4, sunt necesare investiţii de peste 4 miliarde de euro, pentru aceeaşi capacitate. De aceea, speranţele pentru un preţ mai mic pe bursă sunt pure fantezii.

Intrarea pe bursă va avea însă o consecinţă negativă asupra FP. Nu asupra performanţelor sale viitoare sau prezente, ci asupra activului net pe acţiune pe care îl va raporta în perioada următoare. În locul valorii actuale, va intra cel determinat de cotaţia acţiunilor la Bursă, care, datorită valorii de adjudecare, va avea un discount mai mult decât semnificativ. În plus, chiar valoarea contabilă netă va suferi o uşoară diminuare, de circa 9%, pe fondul majorării de capital la un preţ mediu de 11,2 lei/acţiune. Ponderea relativ redusă a Nuclearelectrica în totalul activelor Fondul Proprietatea nu va avea totuşi o influenţă mai mare de 1%-1,5% în calculul activului net al FP.

Întrebarea mea rămâne fără răspuns. De ce nu au subscris SIF 2 şi SIF 5 la Nuclearelectrica?

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. sa traiesti nea iordache...tu cat zici ca va fi snn?

    pentru acelasi motiv pentru care OMV nu a cumparat 10% din OMV Petrom. In alta ordine de idei ma bucur sa va citesc din nou articolele.

    1. Pentru ca este o petarda de firma SNN foarte prost administrata ca si TEL ... au umflat profitul ca si la TEL inainte de IPO, din pix si de acum in colo va face profit zero

      OMV nu mai cumpara Petrom pentru ca are deja majoritatea si controlul acolo. In opinia mea SIFs au gresit ca nu au subscris la pretul minim

      Lucrurile se schimba la TEL si la toate companiile unde este FP actionar, managementul a inceput sa cumpere actiuni, FP de ce a subscris daca nu erau bune SNN.

      sif2 e specializata in Rosia Montana. Sub 10 milioane de eur gaura ceocea si doros nu se complica

    Ca expert in sifuri,ce parere aveti de "strategia" sif1?e normal ce se intampla acolo?

    Cu ce te-or fi suparat acum astia de la sif2? Ca pana azi le ridicai statuie!

    Lasa bre oamenii in pace si vezi-ti de-ale matale! Sau asta faci? 

    Simplu, ce nu e bun pentru sif e bun pentru supermanagerii de la sif care au subscris in nume propriu si cu "rudele".

    sifurile vor cumpara din piata la un pret mult mai mare pentru ca vor avea o "alta strategie" a la balteanu. 

    Uite ca acolo a tinut cnvm nu face nimic si acum celelate conduceri de sif sunt geloase..

    de ce nu au subscris 

    Domnul Iordache dumneavoastra cate actiuni ati cumparat la Nuclearelectrica ?

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb