Comisia Europeană a publicat orientările privind protecţia minorilor în mediul online, elaborate în baza Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), potrivit unui comunicat emis redacţiei. Documentul oferă o serie de măsuri recomandate pentru prevenirea riscurilor la care pot fi expuşi minorii în spaţiul digital, precum racolarea în scopuri abuzive, conţinutul dăunător, comportamentele de dependenţă, cyberbullying-ul sau practicile comerciale manipulative.
Aceste orientări se aplică tuturor platformelor online accesibile minorilor, cu excepţia microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici. Comisia propune, printre altele, ca setările implicite ale conturilor minorilor să le ofere un grad ridicat de confidenţialitate, pentru a limita accesul persoanelor necunoscute la informaţiile şi conţinutul publicat de aceştia. Totodată, platformele sunt încurajate să-şi adapteze algoritmii de recomandare astfel încât să evite expunerea minorilor la conţinut nociv sau la efectul de izolare generat de bulele de conţinut.
Alte măsuri vizează limitarea notificărilor intruzive, a funcţiilor care stimulează utilizarea excesivă, precum şi a mecanismelor de tip autoplay sau streaks. Platformele sunt îndemnate să restricţioneze posibilitatea descărcării sau distribuirii de către terţi a conţinutului postat de minori, pentru a reduce riscul de abuz sau şantaj. De asemenea, orientările subliniază importanţa unor instrumente mai eficiente de moderare, raportare şi control parental.
Comisia recomandă utilizarea unor metode de verificare a vârstei care să fie fiabile, nediscriminatorii şi cât mai puţin invazive, mai ales în ceea ce priveşte restricţionarea accesului la conţinut pentru adulţi, precum pornografia sau jocurile de noroc. Soluţiile precum portofelul european de identitate digitală (EU Digital Identity Wallet) ar putea deveni un standard în acest sens. În cazurile în care legislaţia sau termenii platformei permit accesul înaintea vârstei de 18 ani, se recomandă utilizarea unor metode de estimare a vârstei, în funcţie de contextul riscurilor identificate.
Orientările adoptă o abordare bazată pe risc şi pe protejarea drepturilor copilului, fiind concepute pentru a încuraja un design al platformelor centrat pe siguranţă şi confidenţialitate. Platformele trebuie să ţină cont de natura, dimensiunea şi specificul propriului serviciu, fără a restrânge în mod disproporţionat drepturile minorilor. Documentul nu este obligatoriu, însă va fi utilizat de Comisia Europeană şi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în evaluarea modului în care furnizorii de servicii respectă obligaţiile prevăzute la articolul 28 din DSA.
Opinia Cititorului