EDIŢIE ANIVERSARĂ BURSA - 30 DE ANIPuntea suspendată

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 24 august 2020

Cornel Codiţă

Punte: drum "artificial" care face legătura între două locuri, altfel, imposibil de atins fără să faci înconjurul lumii. Chiar şi cele mai îndrăzneţe astfel de drumuri au undeva unul sau mai multe puncte de sprijin. Adesea, chiar pe cele două maluri care stau de-o parte şi de alta a rîului, a marelui fluviu, a văii, a canionului, a neîndurătoarei prăpăstii. Două tărîmuri reunite prin dorinţa apropierii. Înainte de orice, însă, un vis pe care cineva cu har, ştiinţă şi multă trudă, îl coboară în realitate. De dragul lui aproape, împreună, fără oprelişti. Un vis muncit, trudit, lucrat, nu doar visat!

Cînd spun "Bursa" şi mă gîndesc la cele trei decenii peste care arcuieşte existenţa acestei atît de puţin convenţionale forme de gazetărie, cea mai potrivită "definiţie" îmi pare aceea de "Punte". O punte pe care destinul vremurilor a aruncat-o nu între două maluri de stînci, nu între două locuri de popas, nu între două tărîmuri solide ale realităţii, ci între două prăpăstii, între două găuri negre. Capătul de la care pleacă povestea numită "Bursa" este începutul de drum, plin de speranţe, al unei mari evadări. Al evadării din deşertul unei gazetării desfigurate, complet dezarticulate, dezmembrate, nu întîmplător, ci cu scop şi metodă, pentru a nu fi niciodată capabilă să dea seamă despre realitatea unei societăţi la rîndul ei desfigurată, dezarticulată, dezmembrată şi în cele din urmă, eşuată. Instituţia bursei fusese extirpată din corpul acelei societăţi, supus apoi îndelung perversiunilor "ştiinţei economiei planificate". Implacabil, gazetăria în marginea evenimentelor şi a cursului bursei era imposibilă. Şi, pentru orice eventualitate, interzisă de cerberul cenzurii oficiale. Acesta era hăul din puterea căruia am evadat. Bursa, ca loc de tranzacţie, a apărut în România post-decembristă, pe stradă. Tot acolo a apărut şi ideea unei platforme, suport mediatic, care să faciliteze tranzacţiile cu instrumente economice pe care le putem considera, fără să greşim prea mult, strămoşul neanderthalian al acţiunilor clasice de bursă. Era deschis, astfel, un drum spre viitor, în peisajul stufos al publicaţiilor de toate soiurile care au colorat zorii erei post-decembriste.

Astăzi, la celălalt capăt al arcului, spre surpriza unora dintre noi, cei care am parcurs drumul cu încredinţarea că nu poate duce decît într-un loc mai bun, mai aproape de normalitate, mai prielnic pentru adevăr, bine şi frumos, ni se cască înainte o altă prăpastie, o altă gaură neagră. Nu vorbesc despre criza socială şi economică produsă pe nepusă masă de unul dintre miliardele de virusuri cu care împărţim mediul, dar cu care nu trăim întotdeauna în bună înţelegere, ori mutuală şi aseptică ignorare. Nu, mă refer la ceea ce este gazetăria astăzi. La prăpastia spre care a fost împinsă şi în buza căreia abia se mai ţine de ciotul unui tufiş uscat. Departe de a fi unul local, fenomenul este din nefericire un semn al vremurilor lumii. Un tip de gazetărie în care graniţa dintre adevăr şi minciună a devenit irelevantă, iar cele două tărîmuri frecventabile în egală măsură, nu doar din punct de vedere profesional, ci şi "etic". Un tip de gazetărie în care cititorul este tratat ca un cobai de labortor căruia vrei să îi stimulezi doar un singur tip de răspuns, cel umoral. Etajul logico-critic, ablatizat. Un tip de gazetărie în care oglinda scrisului nu deformează realitatea în unghiuri controlate şi relativ închise, mici, ci creează pe bandă rulantă falsuri ale realităţii, în care actorii sunt invitaţi să joace sau să plaseze drama vieţii lor. Un tip de gazetărie în care potopul cuvintelor striveşte orice încercare de articulare a ideii. Un tip de gazetărie pe ogorul căreia creşte un singur produs: opinia. Nu contează dacă este sau nu întemeiată pe ceva, nu contează dacă are sau nu vreo legătură cu realitatea faptelor, nu contează decît un singur lucru... să genereze emoţia cititorului şi să îl împingă la acţiune sub imperiul acelei emoţii. Gazetăria este astăzi, mai bine de 90% reclamă angajată, politic şi/sau pe produs. O reclamă neanunţată ca atare, dimpotrivă, disimulată mai mult sau mai puţin abil.

Întrebarea este inevitabilă: pe ce se sprijină, atunci, fenomenul publicistic, gazetăresc, numit "Bursa"? Răspunsul meu nu vine din cine ştie ce savantă teorie, ci din experienţa celor 25 de ani trăiţi împreună pe această specială punte suspendată: din puterea şi generozitatea de a visa frumos a celor care au trudit şi trudesc sub sigla "ziarului oamenilor de afaceri". Copii frumoşi şi înţelepţi pentru care drumul este mai important decît destinaţia în care te-ai putea trezi, rătăcind, într-un moment sau altul al călătoriei.

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. Bursa, folosesc acest spatiu pentru a-i pune o întrebare domnului Avramescu, urmare a articolului sau de astăzi in care pune in discutie lipsa cenzurii ziarului asupra articolelor sale.

  Intrebarea este: cum se simte autorul Avramescu, necenzurat, dar care își cenzurează cititorii procedînd, contrar politicii ziarului, la cenzurarea cititorilor prin neacordarea dreptului la opinie? 

  Acum câteva zile, se pare ca redactia a uitat deschisă usa cenzurii la articolul impricinatului si se poate constata clar cum au năpădit opiniile. 

  Cam seamănă a gargara declarațiile din articolul de astăzi.

  Scuze domnului Codita pentru ocuparea spațiului!. 

  De ce mai scrie domnul Avramescu la Bursa, dacă nu accepta opinia "galeriei"?

  1. Va raspund la amindoi, care, de fapt, sinteti unul si acelasi.

   Opinia nu este injuratura, opinia nu este insulta, opinia nu urmareste sa-ti jigneasca familia, prietenii si pe tine insuti. Dupa citeva experiente de acest fel, domnul Avramescu ne-a cerut sa inchidem posibilitatea asta si asa am facut, pentru ca nu-i putem cere sa aiba antrenamentul pe care noi, cei din Redactia BURSA, l-am dobindit in a infrunta mojicia.

   Make, mojicie inseamna si fuga de opinia cititorilor.

   Ca la fotbal; si talentele mari sunt fluierate/huiduite de galerie. 

   La fotbal marile talente sunt huiduite cand gresesc.Aici e vorba de altceva.De invidie.Invidia este totusi o forma de a recunoste calitatile cuiva insa cand este asociata rautatea si cu nedreptatea nu mai este in regula.

   Ps.(pentru ziarul Bursa):aveti doar 30 de ani,sunteti tineri!''Multi ani inainte''! 

   N-ai înțeles sensul; Avramescu este "huiduit" tot pentru greseala ( de conceptie) aceea de a ignora/de a nu tine cont de opinia cititorilor.

   La cate publicatii au cititorii opinii?

   Tocmai de aceea ar trebui sa mulțumească ziarului că-l găzduiește si sa accepte opiniile cititorilor, dacă asta este politica ziarului.

   Pricepusi? 

  Reciclare Cosmică pe scurtătura Găurii de vierme spre Lumi Qualia

  de Salomeea Romanescu 

  Plutesc cu dor, zbor  

  spre cer, spre desfrunzite stele.  

  M-alină ne-ncetat un dor  

  un gând pitit prin vis de iele;  

  aş vrea să-l ştiu,dar nu-l cunosc.. 

  căci e departe,este-n stele  

  şi doar astrele îl recunosc.  

  Fur nemurire-acum din ele. 

  Plutesc din dor, rezbor  

  în neformă, din desfrunzite stele.  

  Aud pulsari eterni de dor  

  sunt gândurile goale ale mele. 

  Urc tiptil, pe nevăzuta scară  

  S-adulmec ce nimeni n-ar putea.  

  Să gust dulcea povară  

  Să văd Misterul dintr- o stea!  

  Plutesc prin dor, iar zbor  

  Făr de mărime, moarte contopite stele.  

  Unde şi timpul strigă mor, 

  Timp muritor, quasarii trăitori pin stele 

  Pe eterne aripi de vis;  

  Frunze de gânduri goale de timp  

  Se opresc etern în Abis.  

  Renasc – Dor nemuritor în Olimp. 

  1. Contine teoria totului in final, interactia luminii cu lumina. Innedit editorial!

   Misterul Întregitului zbor al celor doi sori apuşi - găuri negre desfrunzite 

   de Salomeea Romanescu 

   Plutesc pe marea azurie a cerului,  

   Desfrunzite Stele, valuri siderale.  

   Ancorez acum corabia sufletului, 

   Pe țărmul gol, al lumii primordiale  

   Visul cu realitatea-mi îl împletesc, 

   în fractal de lumină, nudă imensitate  

   Portal spre fericire-n gând pășesc, 

   Realitatea-i vis sau visu-mi realitate? 

   Se-aprind îndrăgostiţi-n etern dor.  

   Împerecheaţi mor de dor, doi câte doi 

   Lumea mică-EU Întregit acum zbor, 

   pe unde d- Abis, veșnic spre voi 

   Sori ruginii se sting acum pe ram  

   Un suflet cuantic într-un zbor etern.  

   Şi noi vom fi, suntem şi noi eram,  

   Acelaşi zbor suntem, de dor etern.  

   Eu Universul mic zbor – dor acum 

   Sunt Universul Mare-al grației 

   Misterul ce-l pătrund chiar acum, 

   e legea - gând a luminii creației? 

   Corelația neseparabilei curcubeie văzute, 

   cu străluciri - gând, vânt de scânteie, 

   cu lumini alb-roz- aurii, de Dor nevăzute, 

   Cu țâșniri - gând Trandafiriu-violaceie. 

   Interactiunea si corelatia luminii cu lumina este secretul dintr-o stea desfrunzita de timp, gaura neagra. Acolo materia cosmosului este reciclata si prin puntea creata, numita gaura de vierme renaste in alt univers tasnind din gaura neagra geamana devenita gaura alba. Asa se creeaza lumi noi, la fel cum Bursa doreste crearea unei lumi noi a Adevarului, aFrumosului si a Binelui! Felciitari!

   Steaua din tine zboară prin Mine pe scurtătură într-o nouă viaţă-Soare

   de Salomeea Romanescu 

   În mine şi-n afară plâng,  

   lacrimi roi de stele-n portal,  

   Pleoape de frunze în amurg   

   închise-ntre cruci de fractal,  

   Quasari desfrunziţi plâng goi,  

   Pulsari scutură frunza din ram.  

   Zboară sufletul gol prin noi  

   De plâns nici stele nu mai am.  

   Zboară sufletul dor cu noi,  

   Rubinii stinse stele ne-apar... 

    Împerecheaţi doi câte doi,  

   Se-aprind îndrăgostiţi de jar.  

   Sori ruginii se-aprind pe ram   

   Un suflet într-un zbor etern...  

   Şi noi vom fi... şi noi eram,  

   Acelaşi zbor de dor etern.  

   Stropi aurii de Suflet qualic, 

   Armonia orchestrei cosmice, 

   floarea vieții-n trup mirific.  

   mugurii rezonanței morfice,   

   spiralate geometrii sacre ascund,   

   Lumina marelui foc întunecată, 

   liberată, pri n durere, prin gând,  

   reînflori- va, steaua-ţi încătuşată  

  Lumile Qualia sunt Eu!

  de Salomeea Romanescu 

  Cel ce ştie începutul lumii Unităţii, 

  Aminteşte-ţi, omule, că tot ce există  

  îşi slobodă steaua din tărâmul nopţii,  

  O altă formă a ceea ce nu există.  

  Tronează Adevărul legii născătoare,  

  Visul Mandalei săgetare simbolică,  

  Zbor dincolo de formă, miros, culoare  

  în Realitatea Ultimă, ontologică,  

  Apărută din unda zării, din apa vie, 

  Din suflul sfânt, din magică, pură iubire  

  Dincolo de poarta speranței, acum fie! 

  Lumină nemărginită, înaripata nemurire.  

  Lumina marelui foc întunecat liberată,  

  Prin durere şi trudă, steaua din tine  

  Prin propria luptă, steaua-ţi încătuşată  

  înflori- va într-o nouă viaţă, prin Mine. 

  Stropi aurii ai orchestrei divine cosmice,  

  Spiralate geometrii sacre, Suflet Qualic,  

  Armonia perfectei rezonanțe morfice,  

  Inmuguresc floarea vieții-n trup mirific.  

  Mister cheie, spirala conștiinței, Intenția,  

  Libertatea şi Înțelepciunea-i iluminare, 

  Iubite Om, nu uita Secretul pur, Intenția.  

  Conștientizare, Semințe pure de iluminare, 

  1. Universul Mare-Mic sunt Eu 

   de Salomeea Romanescu 

   Din marele Abis de sub noi  

   Zbor în divina-mi grație  

   din Universul Mare la voi  

   De Dincolo de imaginație. 

   Soarele țel spre voi  

   Zbor-dor al Luceafărului  

   Doar cu lumina-l scoți  

   El cheia misterului, 

   Întunericului ce-l porți. 

   Lumina Candelei mereu  

   Floarea Vieții din inima ta  

   Un singur Dumnezeu, 

   Totalitatea, Lumina mea. 

   Iubirea, e chiar Lumina, 

    Ea nu rămâne ascunsă, 

   Sfredelindu-ti surd inima  

   De dor imens nepătrunsă.  

   Să-ți fie mintea luminată,  

   De Totalitatea Divină.  

   Doar cu iubire adevărată,  

    Izvorul Vieții de Lumină  

   Rai a fost cândva, pe Pământ. 

   Acolo-i dragostea dintâi 

   Raiul fi-va din nou ,pe Pământ,

   Renaşte Raiul dintâi! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9208
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1716
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7543
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.5619

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro