EDPR creşte investiţia brută în energie regenerabilă la peste 4 miliarde de euro

S.B.
Companii / 27 octombrie 2022

EDPR creşte investiţia brută în energie regenerabilă la peste 4 miliarde de euro

EDP Renewables a anunţat rezultatele financiare de la sfârşitul trimestrului al treilea, continuând să înregistreze o creştere solidă datorită creşterii capacităţii instalate, folosirii mai intense a resurselor regenerabile şi a revenirii preţului mediu de vânzare.

Rezultatul tuturor acestora este un EBITDA de 1,482 miliarde euro şi un profit net de 416 milioane euro.

EDPR continuă planul său ambiţios de creştere la care se adaugă şi o capacitate record de 4 GW de energie regenerabilă aflată în construcţie în 15 pieţe din lume, dar care oferă companiei şi o diversificare tehnologică mai largă. Mai mult, investiţiile brute în valoare de 4,4 miliarde de euro au permis EDPR să-şi sporească prezenţa internaţională pe 28 de pieţe naţionale diferite prin achiziţii precum cea a Sunseap. În plus, EDPR a reuşit să continue să genereze valoare prin programul de rotaţie a activelor, încheind trei tranzacţii în Spania, Polonia şi Italia, care au contribuit la crearea a 264 de milioane de profit.

Rezultatele operaţionale înregistrează, de asemenea, o creştere datorită capacităţii instalate crescute şi a creşterii cererii de energie regenerabilă. Această capacitate instalată de până la 14,3 GW a condus la performanţe de operare stabile. De notat, EDPR a reuşit, la data acestui comunicat de presă, să atingă 10,8 GW din obiectivul suplimentar de 20 GW stabilit pentru perioada 2021-2025 (55% atins), în timp ce peste 40% din acest obiectiv este deja instalat sau în construcţie. În plus, compania şi-a desfăşurat rotaţia activelor înainte de termen, cu 3,4 miliarde de euro din obiectivul de venituri de 8 miliarde de euro deja atins prin acorduri care generează de două ori valoarea per MW faţă de ceea ce era prevăzut în Planul de Afaceri.

Miguel Stilwell d'Andrade, CEO al EDP a declarat: "EDPR se află într-o poziţie foarte puternică pentru a face faţă tuturor provocărilor prezentate de tranziţia energetică şi am atins deja 55% din capacitatea de surse regenerabile pe care ne-am propus să o dezvoltăm în orizontul 2021 până în 2025. În primele nouă luni ale acestui an şi chiar şi având în vedere contextul de afaceri fluctuant în care se află sectorul energetic, am putut investi peste 4 miliarde de euro în proiecte de energie regenerabilă".

Rezultate financiare

În primele nouă luni din 2022, EBITDA al EDPR a crescut la 1,482 miliarde de euro (creştere de 62% de la începutul anului) datorită rezultatelor solide ale liniilor de afaceri susţinute şi de un câştig de 10% în capacitatea instalată şi de un câştig de 14% în producerea de energie regenerabilă.

Venitul din exploatare a crescut la 331 de milioane de euro (în creştere de la începutul anului cu 129 de milioane), care a fost obţinut în principal din tranzacţiile de rotaţie a activelor încheiate în Polonia, Spania şi Italia.

În cele din urmă, profitul net a crescut la 416 milioane de euro (o creştere de 181% de la începutul anului), care a fost parţial compensat de costurile financiare nete mai mari, care au crescut cu 296 milioane de euro (creştere cu 58% interanual), urmare a creşterii datoriilor, a cursului de schimb valutar şi al costului datoriilor.

EDPR sunt hotărâţi să implementeze Planul de Afaceri, precum să rămână în conducerea tranziţiei energetice către surse regenerabile pe acele pieţe unde îşi menţin prezenţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro