ENGIE România investeşte în mediu şi biodiversitate urbană

A.D.
Companii / 6 noiembrie

ENGIE România investeşte în mediu şi biodiversitate urbană

ENGIE România susţine cu 1,5 milioane de lei cinci proiecte de mediu şi biodiversitate urbană, prin Platforma de mediu pentru Bucureşti. Cu finanţare totală de peste 1,5 milioane de lei, runda a cincea a Platformei de mediu pentru Bucureşti, iniţiată de Fundaţia Comunitară Bucureşti şi susţinută de ENGIE România, dezvoltă şi sprijină iniţiative care contribuie la rezolvarea unor provocări importante de mediu. Transformările din şcoli, Grădina Botanică şi Centrul de Economie Circulară oferă bucureştenilor oportunităţi directe de învăţare practică şi implicare activă în comunitate, potrivit unui comunicat primit la redacţie.

Desfăşurate de asociaţii nonguvernamentale cu implicarea autorităţilor şi comunităţilor locale, proiectele vizează, mai exact, transformarea unei şcoli într-un model de eficienţă energetică, educaţia în eficienţa energetică a clădirilor, reducerea deşeurilor şi sprijin pentru comunităţile vulnerabile, crearea unui hub ecologic şi amenajarea de mini-păduri în curţile şcolilor. Fiecare iniţiativă beneficiază de finanţare cuprinsă între 230.000 şi aproape 270.000 de lei, proiectele fiind planificate să fie finalizate pe parcursul anului 2025. În prezent, acestea se află în diverse stadii de dezvoltare şi implementare.

Proiectul "Grădinile cunoaşterii", implementat de Asociaţia Grădinilor Botanice din România şi finanţat cu 250.000 de lei, redă vitalitatea Grădinii Botanice "D. Brândză" din Bucureşti, transformând-o într-un hub educaţional şi ecologic de biodiversitate deschis publicului larg. Prin acest proiect, Asociaţia amenajează trei spaţii distincte, ce acoperă o suprafaţă de 2.900 de metri pătraţi: Grădina Istorică, Grădina Copiilor şi bazinul Grădinii Italiene. Iniţiativa include şi opt ateliere dedicate adulţilor şi copiilor, precum şi activităţi de voluntariat. Grădina Istorică este concepută pentru activităţi educative, destinat elevilor şi studenţilor, punând la dispoziţia vizitatorilor mese, bănci şi o bibliotecă, iar Grădina Copiilor propune un traseu pedagogic care explorează structura plantelor, atât la suprafaţă, cât şi în subteran. Amenajarea include patru spaţii cu plante melifere pentru atragerea polenizatorilor, o colecţie de plante acvatice şi palustre în bazin, precum şi o zonă de compostare de 70 de metri pătraţi.

Prin proiectul "O mână de ajutor pentru mediu şi Bucureşti", Asociaţia Eco-Durabil contribuie la reducerea deşeurilor textile şi electronice din Capitală, o sursă importantă de poluare pe termen lung, prin reutilizare şi redistribuire către comunităţi vulnerabile, promovând economia circulară şi consumul sustenabil. Cu finanţarea de 250.000 de lei acordată de ENGIE România prin Platforma de mediu pentru Bucureşti, asociaţia a extins capacitatea primului Centru Integrat de Economie Circulară, un spaţiu dedicat colectării şi reparaţiei obiectelor donate, şi a deschis şi un magazin caritabil (charity shop), la aceeaşi locaţie din Calea Plevnei, unde îşi desfăşoară activitatea. Datorită finanţării primite, Centrul de Economie Circulară a evoluat de la un spaţiu bazat pe voluntariat la o structură activă şi sustenabilă, prin angajarea a trei oameni dedicaţi: doi pentru centrul de primiri donaţii şi unul pentru charity shop. În plus, centrul beneficiază acum condiţii de lucru confortabile pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. În doar şase luni, centrul a colectat 2.180 de metri cubi de donaţii de la 2.600 de persoane, iar charity shop-ul a generat venituri de peste 24.000 de lei, fonduri care sunt direcţionate către cazurile sociale.

Proiectul "EcoŞcoala 206" abordează problema consumului ridicat de energie în şcoli şi subliniază necesitatea educaţiei în domeniul energiei regenerabile. Cu finanţare de 268.000 de lei prin Platforma de mediu pentru Bucureşti, Asociaţia CSR Nest transformă Şcoala Gimnazială nr. 206 din Bucureşti într-un model de eficienţă energetică şi educaţie experienţială/practică. Au fost instalate panouri fotovoltaice prin care şcoala produce energie verde, reducând astfel consumul din reţea cu 12.000 - 14.000 kWh anual, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 12% a energie utilizate. În plus, a fost creat un laborator de eficienţă energetică unde elevii, profesorii şi comunitatea şcolară pot învăţa practic despre energia solară, eoliană şi hidroelectrică, promovând în acelaşi timp obiceiuri ecologice şi un consum responsabil. Laboratorul va fi accesibil şi pentru alţi elevi din Bucureşti în cadrul programelor Săptămâna Verde, Şcoala Altfel sau în alte ocazii educaţionale. În total, proiectul îşi propune să atragă anual 690 de elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 206, 2.000 de elevi din alte şcoli bucureştene şi 260 de profesori şi personal auxiliar.

Proiectul "Educaţie şi practică în eficienţa energetică a clădirilor", desfăşurat de Asociaţia Viitor Plus cu o finanţare de 232.000 lei, abordează problema ineficienţei energetice a clădirilor printr-un mix de educaţie şi acţiune practică. Proiectul a început cu reabilitarea termică a halei de producţie "Atelierul de pânză" şi "Recicleta" (600 mp) unde lucrează 70 de angajaţi şi a devenit acum un model de eficienţă energetică pentru comunitate.

Această reabilitare va fi integrată în tururi educaţionale axate pe sustenabilitate, iar asociaţia va promova eficienţa energetică în rândul profesorilor, printr-un plan şi sesiuni de training/formare pentru lecţii despre schimbările climatice. În plus, va mobiliza autorităţi şi experţi care să îmbunătăţească eficienţa clădirilor şcolare din Bucureşti şi Ilfov. Până la finalul anului şcolar 2024-2025, asociaţia vizează să ajungă la 30.000 de elevi cu lecţii despre eficienţa energetică şi să discute soluţii practice cu 20 de directori de şcoli şi 10 reprezentanţi ai autorităţilor.

Pe lângă cele patru iniţiative de mediu din Bucureşti, ENGIE România sprijină şi proiectul "Mini-pădurea din curtea şcolii", iniţiat în Galaţi de Asociaţia Parteneriatul Global al Apei România, cu o finanţare de 250.000 lei.

Scopul proiectului este de a creşte biodiversitatea prin amenajarea de mini-păduri cu specii locale în curţile şcolilor din Galaţi. Începând cu noiembrie 2024, 90 de elevi de la Colegiul Tehnologic Radu Negru şi alte şcoli vor participa la ateliere educaţionale pentru a crea mini-păduri cu suprafeţe între 800 şi 1.500 de metri pătraţi, dotate cu sisteme de irigare şi monitorizare a mediului. De asemenea, Asociaţia va distribui un ghid de întreţinere a mini-pădurilor în cel puţin 30 de instituţii, într-un demers menit să promoveze bunele practici în creşterea şi conservarea biodiversităţii.

"Ne bucurăm să vedem cum prind viaţă proiectele din runda a cincea a Platformei de mediu pentru Bucureşti, oferind nu doar beneficii ecologice, ci şi experienţe de învăţare şi implicare pentru bucureşteni. Elevii din oraş au acum acces la noi lecţii experienţiale, fie în şcoli, fie în inima oraşului, la Grădina Botanică. Transformarea Centrului de Economie Circulară şi condiţiile de lucru îmbunătăţite în unităţile protejate creează noi modalităţi prin care locuitorii pot contribui activ la reducerea deşeurilor şi sprijinirea comunităţilor vulnerabile", spune Alina Kasprovschi, director executiv Fundaţia Comunitară Bucureşti.

"Susţinerea acestor proiecte reflectă angajamentul nostru ferm faţă de protecţia mediului şi a comunităţilor în care activăm. Împreună cu parteneri dedicaţi, ne unim forţele pentru a construi un viitor mai curat şi mai prietenos pentru generaţiile viitoare, prin acţiuni concrete şi sustenabile. Sprijinim iniţiative de eficienţă energetică, care contribuie la reducerea consumului de resurse, şi promovăm, totodată, economia circulară, precum şi

biodiversitatea urbană. Implicarea ENGIE în proiecte care generează schimbări pe termen mediu şi lung este esenţială pentru viziunea noastră strategică de a atinge Net Zero Carbon până în 2045, un obiectiv care ne defineşte direcţia şi reafirmă angajamentul faţă de un viitor durabil", a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

Platforma de mediu pentru Bucureşti este un program strategic iniţiat de Fundaţia Comunitară Bucureşti împreună cu ING Bank România care sprijină colaborarea între organizaţii non-profit, autorităţi publice, societate civilă, companii şi cetăţeni pentru crearea unei viziuni comune de mediu pentru oraş. Lansată în 2021, Platforma a urmărit să adreseze problemele de mediu ale oraşului prin trei direcţii esenţiale: cercetare, finanţare şi colaborare. A colectat date şi exemple concrete pentru a înţelege provocările de mediu şi soluţiile propuse de societatea civilă, a mobilizat resurse financiare pentru implementarea şi scalarea acestora şi a creat un cadru de colaborare între ONG-uri, companii private şi administraţia publică. În primii trei ani, Platforma a finanţat 36 de proiecte cu peste zece milioane de lei.

Fundaţia Comunitară Bucureşti pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de iniţiativă pentru a dezvolta comunităţi în care să ne simţim ca acasă. Construieşte mecanisme de donaţie, fonduri de finanţare sau incubatoare de idei pentru oraş. În 13 ani, a finanţat peste 900 de proiecte şi burse din Bucureşti şi Ilfov, cu 6 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb