Franţa, Marea Britanie şi Germania i-au transmis joi Iranului că este necesar să reia imediat dialogul diplomatic privind programul său nuclear, avertizând că, în lipsa unor progrese concrete până la sfârşitul verii, vor reimpune sancţiunile ONU, transmite Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Miniştrii de externe ai celor trei ţări - cunoscute ca grupul E3 - împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă au purtat o convorbire telefonică cu ministrul iranian de externe Abbas Araqchi. Discuţia a fost prima de acest fel de la atacurile aeriene lansate de Israel şi SUA, la mijlocul lunii iunie, împotriva infrastructurii nucleare iraniene.
Potrivit unei surse diplomatice franceze, oficialii europeni au cerut Teheranului să revină urgent la masa negocierilor, pentru a ajunge la un acord nuclear „verificabil şi durabil”.
Franţa, Marea Britanie şi Germania, alături de China şi Rusia, sunt părţi semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, care a dus la ridicarea sancţiunilor internaţionale în schimbul unor restricţii asupra programului nuclear iranian. O rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care a consfinţit acel acord, urmează să expire pe 18 octombrie, însă, conform prevederilor acesteia, sancţiunile pot fi reimpuse mai devreme printr-un mecanism accelerat.
„Miniştrii şi-au reafirmat determinarea de a recurge la aşa-numitul mecanism snapback, în lipsa unor progrese concrete către un astfel de acord până la finalul verii”, a declarat sursa diplomatică. Aceasta nu a precizat ce anume ar constitui „progrese concrete”.
După atacurile aeriene, inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au părăsit Iranul. Deşi autorităţile iraniene au afirmat că sunt deschise dialogului, nu există semne că o a şasea rundă de negocieri între Washington şi Teheran va avea loc curând.
Diplomaţi europeni spun că, chiar dacă discuţiile ar fi reluate în perioada următoare, este puţin probabil ca un acord amplu să fie finalizat până la sfârşitul lunii august - termenul limită stabilit de europeni -, mai ales în absenţa inspecţiilor internaţionale care să evalueze stadiul programului nuclear Iranian, conform sursei citate.
Doi diplomaţi europeni au declarat pentru Reuters că speră să îşi coordoneze poziţia cu Statele Unite în următoarele zile, în vederea reluării negocierilor cu Iranul.
Opinia Cititorului