Coaliţia VotCorect a primit duminică, până la ora 12:00, peste 100 de apeluri de la observatori şi cetăţeni, iar cele mai multe sesizări sunt legate de continuarea campaniei electorale, postarea buletinelor de vot cu opţiunea electorală, precum şi probleme organizatorice în secţiile de votare, inclusiv urne sau sigilii necorespunzătoare, informează Agerpres.
''Până la ora 12:00, Coaliţia VotCorect a centralizat o serie de nereguli şi incidente semnalate de observatori şi cetăţeni prin intermediul aplicaţiei Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 100 de apeluri, şi al platformei online www.votcorect.ro. Cele mai multe sesizări sunt legate de continuarea campaniei electorale, postarea buletinelor de vot cu opţiunea electorală (numeroase plângeri transmise prin portalul votcorect.ro), precum şi probleme organizatorice în secţiile de votare, inclusiv urne sau sigilii necorespunzătoare. Cele mai multe întrebări formulate de alegători la serviciul call center sunt legate de urna specială, de documentele cu care pot vota sau de anumite nereguli legate de organizarea procesului în secţiile de votare'', se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Septimius Pârvu, coordonator program electoral Expert Forum.
Potrivit sursei citate, în câteva cazuri din Bucureşti observatorii au transmis că au fost legitimaţi de jandarmi/poliţie, iar membrii birourilor electorale sau forţele de ordine au cerut să le fotografieze documentele de identitate.
''Observatori din judeţul Ilfov (Glina, 1 Decembrie şi Copăceni) ne-au comunicat că au fost întrebaţi de forţele de ordine ce organizaţie i-a acreditat, întrucât trebuie să raporteze mai departe - această procedură nu este reglementată nicăieri. Legitimarea observatorilor de către forţele de ordine, inclusiv la cererea preşedinţilor de secţie, fără un motiv întemeiat şi în afara cadrului legal, este abuzivă. Solicităm tuturor instituţiilor implicate să se abţină de la astfel de acţiuni, deoarece aceste proceduri nu sunt reglementate de legislaţia electorală şi pot fi intimidante pentru observatori'', mai spune comunicatul.
VotCorect a primit sesizări legate de două cazuri în care s-au făcut live-uri Tik Tok - unul în secţia 134 (Curtea de Argeş) şi unul de la Colegiul Aurel Vlaicu din Sectorul 1, Bucureşti, spune Septimius Pârvu. În primul caz, reprezentantul AUR a făcut live din secţia votare, iar filmarea a fost oprită după ce echipa Vot Corect a sesizat BEJ Argeş. În al doilea caz, un alegător a făcut live din holul liceului, a filmat alegătorii şi a continuat campania electorală în favoarea AUR.
''Am sesizat birourile de circumscripţie cu privire la aceste acţiuni care pot încălca legislaţia privind datele personale, pot intimida alegătorii şi reprezintă continuarea campaniei în ziua alegerilor'', a declarat reprezentatul Expert Forum.
Potrivit datelor colectate prin aplicaţia VoteMonitor, deschiderea secţiilor a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în peste 99% din cele peste 250 de secţii observate, inclusiv în zilele de vineri şi sâmbătă în străinătate. În două cazuri, observatorii au semnalat prezenţa unor persoane neautorizate la deschidere. Cu excepţia a două secţii care s-au deschis înainte de ora 7:00, toate secţiile observate s-au deschis la timp.
Coaliţia VotCorect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Rădăuţiul Civic, Observatorul Electoral, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Drept din România şi Code for România.
Opinia Cititorului