Ucraina a început cu succes campania agricolă de vară 2025, cu peste 7,2 milioane de tone de cereale timpurii deja recoltate, însă exporturile mari de cereale sunt susceptibile să afecteze fluxurile comerciale în porturile româneşti, în special în Portul Constanţa, avertizează experţii, conform G4food.
Potrivit datelor oferite de UkrAgroConsult, până la mijlocul lunii iulie, în Ucraina au fost treierate 2,35 milioane hectare, iar volumul total al producţiei a ajuns la 7,23 milioane tone de cereale şi leguminoase. Grâul domină recolta, cu 4,67 milioane tone provenite de pe 1,5 milioane hectare, urmat de orz, cu 2,18 milioane tone, şi mazăre, cu aproape 363.000 tone, conform sursei.
Regiunile sudice ale Ucrainei, în special Odesa, Mykolaiv şi Kirovohrad, se evidenţiază drept principalele motoare agricole, livrând cantităţi mari datorită unei infrastructuri bine dezvoltate şi a unei bune organizări.
Pe lângă cereale, şi campania de recoltare a rapiţei a avansat, cu peste 360.000 hectare culese şi o producţie de 614.000 tone, relatează sursa.
Exporturile ucrainene în creştere pun presiune asupra porturilor româneşti, în special asupra Portului Constanţa, unde traficul de marfă se intensifică, generând provocări logistice şi creşteri ale tarifelor de tranzit. Această situaţie ar putea afecta fluxul normal al mărfurilor şi capacitatea de procesare din port, avertizează sursele din sector.
La nivel european, recolta bogată din Ucraina vine într-un moment de incertitudine, cauzată de condiţii meteorologice dificile în unele regiuni ale UE, şi poate contribui la stabilizarea preţurilor cerealelor pe pieţele europene, dar şi la presiuni competitive pentru fermierii locali, în special în zonele de frontieră.
Opinia Cititorului