Fitch reconfirmă ratingul suveran al României

S.B.
Macroeconomie / 9 septembrie

Fitch reconfirmă ratingul suveran al României

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat în data de 8 septembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, potrivit unui comunicat al ministerului de Finanţe.

Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de fluxurile de capital de la Uniunea Europeană care sprijină investiţiile şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare ţărilor din aceeaşi grupă de rating (BBB), conform evaluării agenţiei.

"Anunţul Fitch reprezintă o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă. Încrederea agenţiilor de rating ne oferă un cadru solid pentru a continua să dezvoltăm şi să implementăm politici fiscale responsabile şi proiecte de infrastructură care să sprijine creşterea pe termen lung. Priorităţile Ministerului Finanţelor rămân implementarea măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară şi a celor necesare asigurării unei creşteri economice sustenabile a României. Suntem hotărâţi să ne menţinem pe calea reformelor şi să continuăm să ne îmbunătăţim ratingul şi perspectiva economică în viitor", a declarat ministrul Marcel Boloş.

În evaluarea realizată, Fitch menţionează atât rezilienţa economică de care a dat dovadă România în perioada recentă (2022 şi prima jumătate a anului 2023), cât şi stabilitatea politică de care s-a bucurat ţara noastră începând cu finalul anului 2021. Totodată, agenţia evidenţiază şi datoria publică stabilă a României, precum şi trendul descendent al inflaţiei din ţara noastră.

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar care ar susţine şi o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum şi îmbunătăţirea structurală a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.

Pe de altă parte, persistenţa unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, cât şi deteriorarea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă, urmare a menţinerii unor deficite de cont curent mari şi a reducerii intrărilor de capital extern, sunt citaţi ca factori care ar putea conduce la înrăutăţirea ratingului de ţară.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. AHAAA !!! SI COPILUL MIC DE SCOALA , STIE , CA A FACUT ASA CEVA ( DIN MILA .... ) !!! CA ... DACA COBORAU ROMANIA LA RANG DE ( GUNOI ) , INCEPAND CU ZIUA DE LUNI , 11 SEPTEMBRIE 2023 , AR FI FOST PRAPAD PE BURSA ROMANEASCA ..... MULTI ... AR FI FUGIT CA POTARNICHILE ..... SAPTAMANI S-AU LUNI DE ZILE , COTATIILE S-AR FI PRABUSIT NEINCETAT !!! MILIARDE DE LEI ... S-AR FI DUS .... PE APA DUMINICEI ..... NU A SAMBETEI ...... GUVERNANTII NOSTRII COMUNISTI .... AR FI RIDICAT DIN UMERI .... CE ??? E VINA NOASTRA ??? CINE I-A PUS .... CA SA CUMPERE ACTIUNI .... PE BOGATASI ??? ASA CA ... SA SUPORTE CONSECINTELE !!!!!!!!!!! MINUNAT , NU ?????? CE NOI ... AM VRUT CAPITALISM , IN ROMANIA ???? VOI ... A-TI VRUT .... CA , SA VA IMBOGATITI ..... ASA CA .... IMBOGATITI-VA !!!!!!!!!!!!! MAI ARE CUMVA ... CINEVA DE SPUS ?????? DINTRE COMUNISTII CARE VOR SA FIE CONSIDERATI CAPITALISTI , IN TARA ASTA ???????? AUD ..... ZICE-TI ........... CA DOAR .... ROMANIA DE AZI , ESTE PLINA DE ( CAPITALISTI !!!!! ) ..... CE NU L-I S-A SPUS NIMANUI IN TARA ASTA , E CA ...... RISCUL DE TARA ..... E MAI MARE CA IN TARILE DIN AFRICA ...... SI CA ... MONEDA NUMITA LEU ..... E SI MAI RISCANTA , IN EUROPA ...... DECAT ALTE MONEDE ...... DECI !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Fitch va cobori rating-ul abia dupa ce va crapa ceva, ca in 2008.

  1. Nu cred. Îl va coborî când unii nu vor mai avea nevoie de noi in războiul din Ucraina.

  totul e o facatura . cum sa ai tu dobanzi de 6,8% la o inflatie de 10% cand ai ratingul de tara aproape junk.

  inseamna ca banii chiar n-au nici o valoare zero. si nici nu se asteapta cineva sa aiba vreo valoare in viitor. a juns aproape 1 euro o hartrie igienica la lidl. nu mi vb ca de un leu nu-ti mai iei nimic. e hai, o eugenia. noroc cu eugenia si aia tot mai micuta, dar in rest nimic nimic. practic il poti folosi pe post de hartie igienica curand 

  ce minciuni....o colonie care traieste pe imprumuturi externe si jupuiala privatului are rating....ratingul e junk fratilor, dovedit de ani de zile de economisti.

  1. Bai nene, daca esti rus, mars acasa, daca esti hauristic, esti prieten cu Stalin si nu ai ce cauta in societatea noastra

  Au vândut ăștia și pe ma-sa și pe tac-so. Ceo rmai avea de dat?

  1. Dar ai cumparat ceva din ce s a vandut? Sau doar ne plangem?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb