Executivul a aprobat proiectul de lege privind pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finanţelor publice, document asupra căruia urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament, luni, 8 iulie, în ziua reuniunii ECOFIN. Măsurile vizează limitarea cheltuielilor permanente şi creşterea veniturilor, într-un efort de reducere a deficitului bugetar şi de menţinere a încrederii investitorilor.
Potrivit Guvernului, pachetul urmăreşte readucerea deficitului sub control, evitarea suspendării fondurilor europene şi atragerea banilor din Cererea de Plată nr. 4 din PNRR - în valoare de 2,68 miliarde de euro brut (0,7% din PIB). Impactul estimat al măsurilor este de 9,5 miliarde lei în venituri suplimentare în 2025 şi 35 miliarde lei în 2026, în timp ce reducerile de cheltuieli ar urma să ajungă la 1,25 miliarde lei anul acesta şi 57,3 miliarde lei anul viitor.
Totuşi, proiectul nu are aviz favorabil din partea Consiliului Economic şi Social (CES), care avertizează că măsurile sunt dezechilibrate din punct de vedere social, cu risc crescut de scădere a nivelului de trai şi radicalizare socială.
„Ansamblul măsurilor propuse este lipsit de un mecanism de compensare pentru categoriile vulnerabile şi construit pe o logică fiscală regresivă”, se arată în avizul negativ emis de CES.
Consiliul atrage atenţia că proiectul nu este fundamentat pe o analiză solidă a impactului social şi avertizează că implementarea lui, în forma actuală, poate duce la „o explozie de neîncredere instituţională şi radicalizare socială, cu consecinţe directe asupra democraţiei şi stabilităţii în societate”.
Cu toate acestea, Guvernul a decis să transmită proiectul spre Parlament, urmând să îşi asume răspunderea, în baza articolului 114 din Constituţie.
Opinia Cititorului