Hărţuirea sexuală sancţionată drastic

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 iulie 2018

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul prin care a promulgat modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Conform modificărilor normative adoptate de Parlament, sunt interzise actele de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psiho­logică, atât în public, cât şi în privat.

Actul normativ prevede care fapte constituie contravenţie şi le sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 3.000 lei şi 10.000 de lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în condiţiile cerute de legea penală pentru a fi con­siderată infracţ­iune.

Noua lege defineşte hărţuirea sexuală ca situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jig­nitor.

Conform aceleiaşi legi, hărţuirea psihologică este definită ca orice comportament necorespunzător ce are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.

De implementarea actului normativ promulgat ieri de preşedinte se va ocupa Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră şi prin poliţiştii locali.

Studiile sociologice efectuate pe marginea acestui subiect au indicat faptul că opt din zece românce nu se simt în siguranţă când se deplasează noaptea pe străzi, iar patru din zece au teamă că vor fi atacate inclusiv pe timpul zilei. Aceleaşi studii arată că şapte din zece românce se aşteaptă să fie victime sigure în situaţiile în care ar fi atacate sau hărţuite, respectiv nu au încredere că cineva le-ar ajuta sau apăra în astfel de cazuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro