Hidroelectrica semnează cu Masdar pentru investiţii majore în energie regenerabilă

F.D.
Piaţa de Capital / 18 aprilie

Hidroelectrica semnează cu Masdar pentru investiţii majore în energie regenerabilă

Hidroelectrica anunţă că a semnat extinderea acordului de colaborare cu compania Masdar din Emiratele Arabe Unitede pentru a dezvolta proiecte solare fotovoltaice on-shore şi flotante, precum şi implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii, în condiţii de exclusivitate tehnologică, pentru o perioadă de 3 ani, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Acordul a fost semnat astăzi în cadrul unei vizite de lucru realizată de o delegaţie a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, preşedinte al directoratului societăţii. Deplasarea are loc în perioada 17-19 aprilie 2024 şi face parte din cea de-a doua etapă a turneului în statele din Golf, pe care îl efectuează Prim-ministrul Marcel Ciolacu în intervalul 16-19 aprilie 2024.

La vizita de lucru în Golful Persic participă, de asemenea, o delegaţie guvernamentală română formată din ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, preşedintele ANCOM, Valeriu Zgonea, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, preşedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, şi directorul Portului Constanţa, Mihai Teodorescu.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte colaborarea exclusivă, aceasta poate fi prelungită pentru o perioadă suplimentară de încă 3 ani, în condiţiile în care societatea mixtă a propus pe parcursul primei perioade de 3 ani spre aprobare Board-ului, pentru faza FID, investiţii cumulative de 2.000 de MW (proiecte greenfield sau brownfield) şi părţile au agreat condiţiile extinerii exclusivităţii pentru o nouă perioadă. De asemenea, părţile au fost de acord că prin intermediul JVC pot explora oportunităţi de business şi în alte tehnologii (eoliene onshore şi pe off-shore) sau în alte zone geografice (în afara României, de ex.), deciziile în acest sens urmând a fi luate pentru fiecare caz în parte. Documentul este semnat sub rezerva obţinerii aprobărilor interne ulterioare din partea ambelor companii, Hidroelectrica şi Masdar, pe textul final al Acordului Acţionarilor (Shareholder Agreement - SHA), care vor include şi aceste propuneri.

Domnul Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, a dorit să sublinieze importanţa economică a consolidării relaţiilor dintre România şi Emiratele Arabe Unite, în special în domeniul energetic: "Vizita în Emiratele Arabe Unite reprezintă o oportunitate extrem de importantă pentru promovarea cooperării economice şi a investiţiilor între cele două ţări. Semnarea actului de extindere a acordului de anul trecut cu Masdar demonstrează angajamentul nostru comun pentru promovarea sustenabilităţii şi a diversificării sursei de energie în România. Suntem hotărâţi să continuăm şi să consolidăm colaborarea cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în ţara noastră. În aceste momente ne focusăm pe finalizarea negocierilor pentru Acordul Acţionarilor (Shareholder Agreement -SHA) la societatea mixtă ce urmează a fi înfiinţată de cei doi parteneri, Hidro şi Masdar, în cote egale. Ne-am propus ca prima investiţie realizată de noua societate să fie un proiect pilot de montare de panouri fotovoltaice plutitoare pe şapte lacuri de acumulare de pe Oltul mijlociu şi Inferior, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Hidroelectrica a semnat în martie anul trecut un acord cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în România. Controlat de Abu Dhabi National Oil Company, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) şi Mubadala Investment Company, Masdar este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea şi investiţiile în proiecte de energie regenerabilă. Compania a investit peste 20 de miliarde de dolari în capacităţi regenerabile la nivel global, cu o putere instalată de aproape 15.000 MW, în operare şi în dezvoltare.

Opinia Cititorului ( 17 )

 1. Hidroelectrica pe urmele Electroputere Craiova?

  Electroputere Craiova (BVB: EPT) a fost o companie românească cu sediul la Craiova, care producea aparataj electric de înaltă tensiune (întreruptoare, separatoare, contactoare, siguranțe fuzibile, reostate, transformatoare de măsură), celule electrice prefabricate de medie tensiune și bare capsulate, mașini electrice rotative (motoare, generatoare), transformatoare electrice de putere și autotransformatoare, vehicule feroviare (locomotive electrice, locomotive Diesel electrice, rame electrice), vehicule urbane, echipamente complexe pentru instalații de foraj. Fondată în 1949, a fost una dintre cele mai mari companii industriale din România. 

  Compania a fost privatizată în luna noiembrie 2007, când 62,8% din capitalul social a fost preluat de la AVAS de firma saudită Al-Arrab Contracting Limited, condusă de controversatul om de afaceri Fathi Taher, pentru suma de 2,3 milioane euro. În urma unei majorări de capital, firma saudită a ajuns să dețină 86,28% din capitalul Electroputere.

  Azi puteți vizita Electroputere Mall.  

  1. O mare hotie facuta cu acordul AVAS, parca liberalul Atanasiu era acolo, sute de hectare de teren si toata fabrica pe numai 2,3 milioane de euro si totul sifonat catre alte firme dubioase si cu statul stand de sase ! Nu mai gasesti nimic despre EPT de parca cineva sterge urmele !

  Din ciclul H2O cu banii și arabii cu profitul?? Alo, DNA, ia vezi urma șpăgilor ca ani adormit complet!

  1. De aceea s a cumparat h2o pe bursa de zeci de milioane de lei in ultimele zile la 132 de lei actiunea...este ca asteptati 95 lei ca asa a previzionat morgan si city? Lasa ca luati la 150

   stai sa vezi raportarile de anul asta incepand cu t1 si pn la sfarsit si mai vorbim dupa

   150

   deci tu cu 2000 euro pe bursa ai dreptate, aia cu triliarde e prosti. brava! succese!

   150 de bani

   Eu o astept la 90 lei. Investitiile astea implica statul roman. O sa faca si h2o cum a facut SNN la Doicesti

   La 95 lei doar daca isi mentine politica de dividende la 100% din profit. Daca face si H2O ca SNG si SNN cu 50% din profit sau mai rau, ca TEL si TGN, atunci o astept la 60 lei

   160

   160 de yeni

   Cand veti avea peste 2000 euro pe bursa sa va dati cu parerea. Aia mari au cumparat de zeci de milioane de euro la 132 lei. Da poate se spliteaza 1/2 si luati la 95

   Dar daca aia mari au scapat de H2O la 132 lei?

   Ca sa vinzi 1 milion actiuni la 132 iti trebuie contraparti care au muschi sa cumpere 1 milion actiuni la 132! Deci ca sa scapi iti trebuie cineva de calibru sa cumpere.

  Anul acesta , statul va cere 90% pt.dividende de la SNN-- este foame de bani

  Cei care cumpără H2O știu că statul va cere suplimentarea dividendului ( din anii anteriori) -- ce zici?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb