Premierul Ilie Bolojan se întâlneşte astăzi cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, în urma protestelor zilnice declanşate de angajaţii din sectorul public, nemulţumiţi de tăierea sporurilor pentru condiţii vătămătoare, potrivit Digi24, care afirmă cele ce urmează.
Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunţat că vicepreşedintele Mircea Burlacu va participa la consultări din partea confederaţiei. Potrivit BNS, nu este vorba despre o reuniune formală a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, ci despre o consultare directă între Guvern şi sindicate. Reprezentanţii sindicali vor face declaraţii după încheierea discuţiilor.
Întâlnirea are loc la o zi după ce premierul a prezentat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, noile măsuri fiscale pregătite de Guvern: creşterea TVA de la 19% la 21%, cu menţinerea cotei reduse de 11% pentru alimente, medicamente şi lemne de foc, majorarea accizelor la alcool, tutun şi combustibili, plafonarea pensiilor şi salariilor bugetarilor până în 2026, precum şi impozitarea pensiilor care depăşesc 3.000 de lei. Măsurile ar urma să intre în vigoare de la 1 august.
Întrebat despre protestele din Sănătate, Bolojan a afirmat că personalul medical nu este afectat de noile măsuri, cu excepţia angajaţilor din categoria TESA, care pierd sporul pentru condiţii vătămătoare: „Şi dumneavoastră lucraţi la calculator şi nu aveţi acest spor. Medici şi asistente nu pierd nimic, deci nu există motive reale de grevă”, a declarat premierul.
Totodată, Bolojan a spus că este deschis la dialog şi că propunerile venite din partea sindicatelor, patronatelor sau altor actori vor fi analizate în zilele următoare: „Dacă sunt observaţii pertinente, care pot fi integrate, nu văd de ce nu ar fi acceptate.”
Miercuri seară, BNS a transmis că măsurile fiscale anunţate sunt „dureroase” şi nu au fost discutate cu partenerii sociali, potrivit sursei citate. „Toată povara se duce în spinarea consumatorului final. El ne face bine cu forţa, fără să ne întrebe?”, a declarat vicepreşedintele Mircea Burlacu.
Pe fondul acestor tensiuni, angajaţii ANAF, Ministerului Finanţelor, MIPE, Apelor Române şi grefierii au ieşit zilnic în stradă să protesteze faţă de reducerea veniturilor, în urma ordonanţei care elimină sporurile pentru condiţii vătămătoare.
1. de ce numai pentru bugetari
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 10:30)
s-au inventat tot felul de sporuri? cel mai mare sporul de chiulangita milioane de zile de concediu medical,absente motivate adicatelea poti sa lipsesti cateva zile nicio problema -iti tine locul-scimb de tura numai smenuri.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 10:36)
Sporul de rusine e cel mai tare!