Implicaţiile retrogradării ratingului de credit pe termen lung al SUA

A.B.
Piaţa de Capital / 19 mai

Implicaţiile retrogradării ratingului de credit pe termen lung al SUA

Agenţia de rating Moody's a retrogradat ratingul de credit suveran pe termen lung al Statelor Unite de la Aaa la Aa1 şi a modificat perspectiva de la "negativă" la "stabilă", conform comentariului analistului eToro, Bogdan Maioreanu. Este pentru prima dată din 1917 când Moody's retrage ratingul maxim acordat Statelor Unite. Agenţia de rating invocă creşterea rapidă a datoriei, un deficit bugetar anual care ar putea creşte şi impasul politic în privinţa impozitelor şi cheltuielilor. Măsura a fost luată după închiderea pieţei pe 16 mai 2025 şi ar putea determina unele fluctuaţii pe piaţă luni. Însă pentru mulţi participanţi la piaţa bursieră, acest lucru era deja anticipat.

SUA şi-au menţinut ratingul Aaa acordat de Moody's timp de peste un secol, reflectând statutul său de cea mai stabilă şi solvabilă economie din lume. Cu toate acestea, Moody's, ultima dintre marile agenţii de rating "Big Tree" care încă acorda SUA un rating de credit maxim - triplu A - a analizat cu atenţie guvernul federal, afirmând că administraţiile prezidenţiale succesive şi Congresul nu au reuşit să găsească măsuri pentru a inversa deficitele fiscale anuale şi creşterea costurilor dobânzilor.

Moody's a avertizat că deficitul bugetar al SUA, care se apropie în prezent de 2 trilioane de dolari pe an, sau peste 6% din PIB, ar putea creşte şi mai mult, până la aproape 9% până în 2035. Este pentru prima dată când toate cele trei mari agenţii internaţionale de rating - Moody's Ratings, S&P Global Ratings şi Fitch Ratings - au acordat Statelor Unite un rating sub nivelul maxim.

În 2011, retrogradarea S&P a fost declanşată de impasul politic privind plafonul datoriei şi politica fiscală, care a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea guvernului de a-şi gestiona finanţele în mod responsabil. Retrogradarea Fitch din 2023 a reflectat presiunile fiscale continue şi creşterea nivelului datoriei. Retrogradarea Moody's din 2025 este punctul culminant al unei tendinţe de zece ani de creştere a deficitului, polarizare politică şi eşecul implementării unor reforme fiscale eficiente.

În analiza sa, Moody's semnalează deficitele legate de prelungirea reducerilor fiscale care nu au fost încă adoptate de legislativul american, ignorând în acelaşi timp tarifele vamale, care funcţionează ca o taxă pe consum de 2 trilioane de dolari, susţinând veniturile.Tarifele vamale afectează creşterea economică, dar ajută Trezoreria: un compromis pe care piaţa pare să îl înţeleagă mai bine decât agenţiile de rating.

Ce se întâmplă pe piaţa americană afectează şi 35% dintre investitorii individuali români care au expunere în această regiune geografică, potrivit ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Însă 50% din investitorii români sunt expuşi la bursa românească. Politicienii români ar trebui să analizeze cu atenţie motivele pentru care a fost retrogradată datoria pe termen lung a SUA şi să înţeleagă că un deficit bugetar foarte ridicat este ceva ce agenţiile de rating vor sancţiona mai devreme sau mai târziu. Deşi reacţia la retrogradare este încă moderată pe pieţele americane, economia românească nu este atât de stabilă aşa cum au arătat recent evoluţiile cursului de schimb şi mişcările pieţei bursiere. România are ratingul de credit BBB- şi Baa3, cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima treaptă deasupra nivelului "junk" la care investiţiile nu mai sunt recomandate. După alegerile prezidenţiale, noul guvern va avea de îndeplinit o sarcină serioasă şi dificilă pentru a păstra ratingul investiţional al României, fără de care ţara pierde accesul la dobânzi rezonabile.

Downgrade-ul de către Moody al datoriei americane pe termen lung ar putea îngrijora investitorii, dar reflectă ceea ce pieţele ştiu deja: Statele Unite se află într-un nou regim fiscal definit de austeritate prin tarife vamale şi plafoane, nu prin stimulente. O eră de 27 de ani de stimulente fiscale s-a încheiat în 2023, iar plăţile nete de dobânzi au crescut discret până la 18% din veniturile fiscale, mult peste normele istorice. Cu toate acestea, echilibrarea deficitului bugetar ar putea fi o sarcină mai dificilă pentru guvernul SUA decât ar fi sugerat declaraţiile din campania lui Trump. Investitorii ar trebui să urmărească randamentele Trezoreriei şi negocierile fiscale, să îşi păstreze calmul şi să îşi aplice planurile de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0315
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4631
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3581
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9760
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9896

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb