Împrumuturile pe termen scurt ale companiilor europene au crescut în acest an

F.D.
Companii / 31 octombrie 2022

Împrumuturile pe termen scurt ale companiilor europene au crescut în acest an

Companiile europene care se confruntă cu o inflaţie ridicată şi explozia costurilor operaţionale încearcă să obţină noi lichidităţi pe termen scurt, de doi ani şi mai puţin, un scenariu similar cu cel din timpul pandemiei de coronavirus din 2020, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, companiile europene cu un rating ridicat au contractat în acest an finanţări pe termen scurt de 76 miliarde de euro, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, după cel record de 153 de miliarde de euro înregistrat în 2020.

Această creştere a finanţării în regim de urgenţă este un semnal îngrijorător într-un moment în care băncile centrale se luptă pentru a readuce inflaţia sub control. Banca Centrală Europeană a dublat săptămâna trecută dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu iar Rezerva Federală americană ar urma să continue şi ea ciclul de înăsprire a politicii monetare.

Cel mai recent exemplu este de săptămâna trecută, când producătorul olandez de echipamente medicale Koninklijke Philips NV a contractat un împrumut de un miliard de euro pe 12 luni, "având în vedere recentele evoluţii şi volatilitatea de pe piaţă". Alte firme care încearcă să obţină împrumuturi pe termen scurt sunt Enel SpA, Daimler Truck AG şi firma elveţiană de energie Axpo Holding AG.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, împrumuturile contractate de firmele din sectoarele energie şi utilităţi reprezintă două treimi din cifra totală pe acest an, în timp ce la începutul anului traderii de materii prime sunt cei care s-au grăbit să obţină finanţare pe termen scurt, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la materiile prime.

Un alt factor care a determinat firmele să se îndrepte spre împrumuturile bancare pe termen scurt are legătură cu volatilitatea de pe pieţele de obligaţiuni, în condiţiile în care incertitudinea extinsă de pe pieţele globale a făcut imposibilă în unele momente încheierea unui emisiuni de obligaţiuni.

Finanţarea pe termen scurt s-a dovedit populară la începutul pandemiei, când carantinele globale au închis o mare parte a activităţii de business. Împrumuturile pe termen scurt au permis firmelor să îşi consolideze bilanţurile în contextul incertitudinilor cu privire la momentul în care economiile urmau să se redeschisă.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro