ÎN OPINIA LIDERULUI DE LA KIEV Negocierile dintre Ucraina şi Rusia, singura opţiune pentru oprirea războiului

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2022

Sursa: foto.unian

Sursa: foto.unian

Jens Stoltenberg, NATO: "Mă tem că vom asista la mai multe atrocităţi"

Ucraina nu are altă opţiune decât să negocieze cu Rusia pentru oprirea luptelelor, a declarat ieri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că este posibil să nu poarte personal discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Întrebat dacă va purta discuţii directe cu Putin, Zelenski a spus că este posibil ca acest lucru să nu se întâmple, dar nu a oferit detalii.

Declaraţiile lui Zelenski vin după ce preşedintele ucrainean a acuzat trupele ruse că au comis crime extrajudiciare în localitatea Bucea, la vest de capitala Ucrainei, Kiev.

"Toţi, inclusiv eu, vom percepe însăşi posibilitatea de negocieri ca pe o provocare", a spus Zelenski într-un interviu cu jurnaliştii ucraineni, difuzat pe postul naţional de televiziune. "Provocarea este internă, în primul rând proprie, o provocare omenească. Apoi, când te aduni, şi trebuie s-o faci, cred că nu avem altă opţiune", a explicat liderul ucrainean, conform Agerpres.

Zelenski a spus că evenimentele de la Bucea sunt de neiertat, dar Ucraina şi Rusia ar trebui să aleagă opţiunea dificilă de a continua discuţiile, şi a semnalat că Moscova ar trebui să recunoască fapte despre care se presupune că au fost comise de trupele sale.

Agenţia de presă rusă Interfax a citat un viceministru rus de externe declarând că discuţiile continuă prin legătură video.

Pe de altă parte, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că informaţiile despre uciderea civililor la Bucea sunt "fake-uri" menite să discrediteze Rusia. Moscova a spus că va prezenta "dovezi empirice", la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prin care va demonstra că forţele sale nu au fost implicate.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a dat vina pe serviciile speciale ucrainene, pe care le-a acuzat că au înscenat pretinse ucideri de civili în oraşe ucrainene în încercarea de a-şi răspândi propaganda către mass-media occidentale.

"Soldaţii celui de-al 72-lea Centru Principal pentru Operaţiuni Psihologice ucrainean au efectuat o altă punere în scenă cu presupuşi civili ucişi de acţiunile violente ale forţelor armate ruse" la 4 aprilie într-un sat la 23 km nord-vest de Kiev, a declarat ministerul, citat de Reuters. "Evenimente similare au fost acum organizate de serviciile speciale ucrainene în Sumî, Konotop şi în alte oraşe", a susţinut ministerul rus.

Zelenski: "Mai multe ţări s-au oferit să acţioneze ca garanţi ai securităţii Ucrainei"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ieri că mai multe ţări s-au oferit să acţioneze ca garanţi ai securităţii Ucrainei, dacă aceasta adoptă un statut de neutralitate, dar fără ca respectivele ţări să precizeze concret la ce s-ar angaja, relatează agenţia EFE.

Zelenski a mai menţionat că guvernul său nu a discutat încă această chestiune cu toate ţările care şi-au manifestat disponibilitatea de a juca rolul de garanţi. Printre ţările menţionate anterior de Kiev că şi-ar putea asuma acest rol se numără SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia.

Conform propunerii de pace înaintate de Kiev către Moscova, Ucraina ar renunţa la aspiraţia intrării în NATO şi s-ar declara ţară neutră dacă primeşte garanţii de securitate menite să descurajeze orice viitoare agresiune din partea Rusiei.

"Toate aceste ţări diferite sunt dispuse să garanteze lucruri diferite", dar Kievul nu a primit vreo listă cu angajamente precise, a spus Zelenski în faţa presei, conform Agerpres, adăugând: "'Nu avem nevoie de 40 de ţări. Ceea ce-i lipseşte Ucrainei sunt actorii serioşi care să fie dispuşi să-i furnizeze arme în 24 de ore şi să instituie rapid împotriva Rusiei o serie de sancţiuni convenite dinainte pentru cazul în care situaţia o va impune".

Zelenski a subliniat şi necesitatea îmbunătăţirii capacităţii de luptă a armatei ucrainene şi de a construi un stat "capabil să se apere singur". "Ştim că, chiar şi după ce va semna un tratat foarte puternic, Rusia s-ar putea întoarce în doi ani", a atenţionat preşedintele ucrainean despre o posibilă nouă invazie a Rusiei împotriva Ucrainei.

La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul, Ucraina i-a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări.

Jens Stoltenberg, NATO: "Rusia îşi regrupează forţele, încercând să preia întreaga regiune Donbas"

Rusia nu renunţă la ofensiva sa în Ucraina, dar va încerca să se concentreze pe preluarea completă a regiunii Donbas în următoarele săptămâni, a avertizat ieri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi Reuters.

Domnia sa a spus: "Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev şi nordul Ucrainei. Vladimir Putin mută un număr mare de trupe către est în Rusia. Ele se vor reînarma, vor primi efective suplimentare, întrucât au suferit mari pierderi, şi se vor reaproviziona pentru a lansa o nouă ofensivă foarte concentrată în regiunea Donbas. Repoziţionarea forţelor ruse va dura un anumit timp, câteva săptămâni, înaintea lansării unei ofensive majore. Este esenţial ca aliaţii să îi susţină pe ucraineni, să îi ajute să se reînarmeze, pentru a le permite să se apere".

Secretarul general al NATO a mai spus că se teme de descoperirea "altor atrocităţi" în timpul recuceririi unor teritorii controlate de ruşi în Ucraina şi a denunţat "crime de război" în această ţară, relatează AFP, conform Agerpres.

Jens Stoltenberg a atras atenţia: "Mă tem că vom asista la mai multe atrocităţi. Ruşii controlează încă o parte din teritoriul ucrainean. Când va fi recucerit, riscăm să descoperim mai multe gropi comune, mai multe atrocităţi, crime de război, iar acest lucru subliniază importanţa investigaţiilor pentru a stabili toate faptele, astfel încât cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei".

Antony Blinken, SUA: "Crimele de la Bucea - o campanie deliberată pentru a ucide, tortura, viola"

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a denunţat ieri "o campanie deliberată pentru a ucide, tortura, viola" în oraşul ucrainean Bucea, unde au fost descoperite zeci de cadavre după retragerea trupelor ruse, informează AFP.

"Ceea ce am văzut la Bucea nu este un act izolat al unei unităţi rătăcite. Aceasta este o campanie deliberată pentru a ucide, tortura, viola, a comite atrocităţi", a declarat Blinken, menţionând: "Aceasta ne întăreşte determinarea şi determinarea ţărilor din întreaga lume de a asigura că într-un mod sau altul, într-o zi sau alta, cei care au comis aceste acte vor fi traşi la răspundere".

Antony Blinken a dat asigurări că SUA lucrează, la fel ca alte ţări, "pentru a aduna probe în susţinerea eforturilor procuroarei generale a Ucrainei şi celor ale comisiei de anchetă a Consiliului Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite", conform Agerpres.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că doreşte un "proces pentru crime de război", după descoperirea cadavrelor la Bucea.

Ex-preşedintele francez Francois Hollande: "Vladimir Putin este un mincinos în serie"

Vladimir Putin este "un mincinos în serie", potrivit fostului preşedinte francez Francois Hollande, care a lansat acuzaţii în acest sens într-un interviu publicat de cotidianul Le Monde, informează dpa, conform Agerpres.

"A minţi este a doua lui natură. A discuta cu Putin înseamnă să-l asculţi ore în şir ştiind că el nu va face nimic din ce spune şi că el nu spune nimic din ce intenţionează să facă", a afirmat Hollande.

Potrivit fostului preşedinte francez, lui Putin îi place să susţină discursuri lungi cu referinţe istorice care îi permit să nu răspundă la întrebări şi care-i lasă spaţiu de manevră în legătură cu orice concesie pe care pare că o face.

În acelaşi timp, Hollande susţine că este important să fie menţinute canalele de comunicare cu Kremlinul, dar atenţionează toate părţile să-şi ţină sub control aşteptările. "Putin nu vrea cu adevărat să negocieze acum. Obiectivul lui de război este (ca forţele militare ruse) să ocupe o parte cât mare mare posibilă din Ucraina", a concluzionat Hollande.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, afirmă: "Imaginile de la Bucea sunt o înscenare bine orchestrată, un fals monstruos. Îndemnăm încă o dată comunitatea internaţională: detaşaţi-vă de astfel de percepţii emoţionale şi gândiţi cu capul vostru".

Conform Rusiei, trupele sale au părăsit complet oraşul Bucea pe 30 martie, în ziua următoare primarul acestuia a confirmat că în oraş nu mai erau soldaţi ruşi, fără ca el să spună ceva despre civili ucişi, iar "dovezile crimelor" - imagini cu civili morţi pe străzi, unii dintre ei cu mâinile legate sau îngropaţi în gropi comune - au apărut abia în a patra zi după retragerea trupelor ruse, când membri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns în oraş.

Ziarul american New York Times a contrazis ieri versiunea Moscovei, publicând ceea ce prezintă a fi imagini din satelit datate cu 11 martie şi în care aparent se văd cadavre ale unor civili pe străzi din oraşul Bucea.

-----------------------------------

Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT) din Franţa a anunţat ieri că a deschis încă trei dosare pentru "crime de război" comise în Ucraina împotriva unor cetăţeni francezi după 24 februarie, când a început invazia rusă, transmite AFP, conform Agerpres.

Presupusele infracţiuni au avut loc la Mariupol, în estul Ucrainei, Cernihiv, în nord, şi Hostomel, în regiunea Kiev, a precizat PNAT, procuratura competentă pentru acest tip de infracţiuni.

-----------------------------------

Numărul de persoane strămutate pe teritoriul Ucrainei a crescut la peste 7,1 milioane, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), anunţă dpa.

În urmă cu două săptămâni, agenţia ONU cu sediul la Geneva estima la circa 6,5 milioane numărul de persoane care au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, dar care au rămas între frontierele acestei ţări invadate de trupele ruse.

-----------------------------------

Războiul din Ucraina, declanşat de Rusia "cu încălcarea Cartei Naţiunilor Unite", are consecinţe în 74 de ţări în curs de dezvoltare şi afectează 1,2 miliarde de oameni, a declarat ieri secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Războiul din Ucraina trebuie să înceteze acum. Avem nevoie de negocieri de pace serioase, pe baza principiilor Cartei Naţiunilor Unite", a spus Guterres, conform Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6601
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0080
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.7964

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb