ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2022P3 Logistic Parks a încheiat tranzacţii pentru 78.000 m2

G.D.
Companii / 15 noiembrie 2022

P3 Logistic Parks a încheiat tranzacţii pentru 78.000 m2

Logistic Parks ("P3") a încheiat, în România, în primele nouă luni ale acestui an, tranzacţii pentru 78.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi de birouri, conform unui comunicat remis redacţiei. Din totalul tranzacţiilor, 34% sunt contracte noi pe termen lung (26.533 m2), iar două treimi sunt contracte pe termen scurt sau prelungiri ale contractelor existente (51.505 m2).

Potrivit sursei citate, printre proiectele pe care dezvoltatorul le-a derulat în această perioadă pe plan local se numără finalizarea spaţiilor de cazare din cadrul Bucharest A1 Park, ce completează seria de facilităţi suplimentare din parc. De asemenea, ca parte din strategia de dezvoltare în România, P3 inaugurează un nou segment de activitate, cel de logistică urbană. Astfel, P3 a achiziţionat anul acesta un teren intravilan de aproximativ 4 hectare în zona de est a Bucureştiului, în interiorul centurii, unde intenţionează să dezvolte un depozit de 18.000 m2.

Sînziana Pardhan, Managing Director P3 în România, spune: "Putem afirma că, până acum, 2022 a fost un an foarte bun din perspectiva dinamicii pieţei. În continuare, ponderea cea mai mare în discuţiile pe care le avem cu clienţii o au companiile de logistică, urmate de retaileri şi distribuitori. Deşi la nivelul volumului de tranzacţii nu am resimţit un impact negativ, remarcăm îngrijorări din partea clienţilor noştri cu privire la anul următor, dat fiind impactul scumpirilor generalizate asupra puterii de cumpărare. Având în vedere creşterea costurilor cu utilităţile, vom continua să prioritizăm investiţiile în măsurile de eficienţă energetică şi sustenabilitate a portofoliului nostru, după ce anul trecut am primit standardul Very Good BREEAM-In-Use pentru toate clădirile logistice existente în cadrul P3 Bucharest A1."

La nivelul grupului P3 Group S.àr.l, veniturile nete din chirii s-au majorat în primul semestru cu 11%, ajungând la 169 de milioane de euro. EBITDA recurent a crescut cu 10%, până la 143 milioane de euro, ceea ce corespunde unei marje de profit de 83%. De la începutul anului, portofoliul P3 a crescut cu peste 9%, ajungând la o valoare brută a activelor (GAV) de 8,2 miliarde de euro. În timp ce randamentele au rămas stabile, cea mai mare parte a creşterii valorii a fost generată de creşterea nivelului chiriilor, determinată de cererea ridicată continuă, după cum reiese din nivelul record de ocupare de 98%. Marja medie de creşterea a chriilor pentru contractele noi a fost, de asemenea, foarte mare, de +9%.

Frank Pörschke, CEO P3 Group, a comentat: "În ciuda incertitudinilor economice, sectorul logistic rămâne în continuare bine poziţionat, prin existenţa unor factori favorizatori, precum creşterea continuă a comerţului electronic şi a numărului tot mai mare al companiilor care decid să îşi consolideze lanţurile de aprovizionare. Observăm majorarea cererilor din partea chiriaşilor, iar în multe pieţe nivelul chiriilor a crescut considerabil. În momentul de faţă, vedem viitorul ca fiind mai provocator, dată fiind creşterea ratelor dobânzilor, a preţurilor din domeniul construcţiilor şi aşteptările privind randamentele şi profitul. Cu sprijinul acţionarului nostru, ne gestionăm cu atenţie portofoliul existent şi căutăm în mod activ oportunităţi atractive de creştere, fie că este vorba de dezvoltări noi, de achiziţii de active existente, de tranzacţii tip forward funding sau achiziţii de portofolii întregi sau chiar de platforme."

P3 se află în continuă creştere, atât prin dezvoltări, cât şi prin achiziţii, şi răspunde la cererea puternică din sectorul logistic. În prima jumătate a acestui an au fost încheiate două achiziţii de active existente, P3 Straubing în Germania şi P3 Deventer în Olanda, precum şi o tranzacţie de forward funding, P3 Assen în Olanda. În plus, 300.000 m² de noi dezvoltări au fost finalizate în cursul anului până în prezent, iar alţi 300.000 m² sunt în curs de construcţie, 47% din aceste spaţii fiind preînchiriate, subliniază sursa citată.

Un moment important din 2022 a fost anunţarea şi punerea în aplicare, în ianuarie, a unei noi strategii financiare. S&P Global Ratings a atribuit grupului P3 un rating de credit BBB cu perspectivă stabilă, iar un program de obligaţiuni EMTN a fost inaugurat la Bursa de Valori din Luxemburg. P3 şi-a făcut cu succes debutul pe piaţa de obligaţiuni cu o emisiune de obligaţiuni verzi, negarantate, de rang superior, în valoare de 1 miliard de euro, la niveluri atractive, cu cupoane de 0,875% pe termen de 4 ani şi de 1,625% pe termen de 7 ani. Obligaţiunile au fost emise în conformitate cu noul cadru de finanţare ecologică al P3, sprijinind strategia generală a companiei în materie de iniţiative de mediu, sociale şi de guvernare (ESG). Compania dispune de o lichiditate amplă în cadrul unei facilităţi de credit de tip revolving de 750 de milioane de euro, care a fost complet neutilizată la sfârşitul lunii iunie. Raportul împrumut/valoare a fost de 44,5% la sfârşitul aceleiaşi luni.

Thilo Kusch, CFO, comentează: "P3 şi-a asumat un angajament puternic în ceea ce priveşte ESG, în conformitate cu nevoile clienţilor, ale comunităţilor şi acţionarilor noştri. În prima jumătate a anului 2022, am făcut paşi importanţi în a pune subiectul ESG în topul planurilor noastre, incluzând - printre altele - certificarea BREEAM, programe de instalare de LED-uri în întregul portofoliu şi implementarea unei Green Lease Annex pentru noile contracte de închiriere şi reînnoiri. Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea cu clienţii şi comunităţile locale pentru a-şi atinge obiectivele ESG."

P3 are ca obiectiv integrarea iniţiativelor ESG la toate nivelurile de activitate şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale operaţiunilor şi portofoliului său. În primele şase luni ale anului 2022, utilizarea LED în întregul portofoliu a crescut de la 56% la 77%. La începutul anului, 45% din portofoliul companiei era certificat BREEAM, iar acest procent a crescut la 64% până la sfârşitul lunii iunie. Până la finalul anului 2022, 75% din portofoliul P3 va respecta standardele recunoscute pentru clădirile ecologice, cu obiectivul de a atinge cel puţin standardul BREEAM "Excelent" sau echivalent pentru toate dezvoltările noi şi cel puţin BREEAM "Foarte bun" sau echivalent pentru activele existente, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro