Revista BURSA Construcţiilor

ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2021CEC Bank a înregistrat un profit net de 81,7 milioane de lei şi active în creştere cu 16%

G.U.
Bănci-Asigurări / 05 mai

Bogdan Neacşu, Preşedinte, Director General CEC Bank.

Bogdan Neacşu, Preşedinte, Director General CEC Bank.

CEC Bank, instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie şi cea mai extinsă reţea teritorială din România, raportează creşteri substanţiale ale activelor bancare: 25,5% în 2020 şi 16% în primul trimestru din 2021, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Bogdan Neacşu, Preşedinte, Director General CEC Bank, a declarat: "În ultimele 15 luni, într-un context dificil şi fără precedent, am demonstrat că ne-am adaptat rapid şi am reuşit să creştem şi să susţinem companiile locale şi economia, în ansamblu, repoziţionând CEC Bank ca o bancă eficientă, modernă şi responsabilă. Am păstrat deschisă şi în condiţii de siguranţă cea mai mare reţea teritorială, de peste 1.000 de unităţi, am lansat soluţii proprii şi proactive de susţinere a clienţilor în această perioadă, am accelerat digitalizarea şi modernizarea băncii şi avem azi produse accesabile 100% online, destinate persoanelor fizice, precum conturi, carduri de credit şi împrumuturi de nevoi personale".

Activitatea băncii în Trimestrul 1 din 2021

Potrivit sursei citate, în primul trimestru din 2021, CEC Bank a continuat să crească şi să-şi consolideze poziţia pe piaţa bancară din România. Activul net bilanţier a crescut cu 16% faţă de perioada similară din 2020, până la 42,4 miliarde de lei, după ce, la nivelul anului 2020, banca a raportat o creştere de 25,5% a activelor.

Portofoliul de credite (sume reprezentând principalul, la valoare brută) a înregistrat o creştere 13,2% faţă de sfârşitul lunii martie 2020, ajungând la 23,6 miliarde de lei, cele mai bune performanţe fiind înregistrate pe segmentul creditelor ipotecare (+36,2%) şi pe cel al finanţării companiilor (+13,2%), inclusiv graţie programului IMM Invest. Portofoliul de titluri de stat se ridica, la sfârşitul trimestrului la 14,8 miliarde de lei.

Depozitele şi sursele atrase de la clienţi însumau 35,7 miliarde de lei la sfârşitul primului trimestru, în creştere cu 23,3% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile creşterii accelerate a soldurilor conturilor curente.

CEC Bank a înregistrat în primul trimestru din 2021 un profit net de 81,7 milioane de lei, peste nivelul bugetat. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 8,7%, până la 70,1 milioane de lei, alimentate de creşterea rulajelor aferente operaţiunilor curente ale clienţilor. Veniturile nete din dobânzi au fost stabile, ridicându-se la 277,4 milioane de lei, în condiţiile în care creşterea activului a fost compensată de reducerea dobânzilor din piaţă (ROBOR la 3 luni a scăzut de la o medie de 3,03% în primul trimestru din 2020, la 1,64% în primul trimestru din 2021). Banca a avut o politică prudentă, înregistrând o majorare a provizioanelor aferente creditelor în valoare de circa 100 de milioane de lei.

Rezultatele şi situaţiile financiare auditate pe 2020

În 2020, CEC Bank a înregistrat o creştere record a activelor, de 25,5%, până la 41,25 miliarde lei. Astfel, banca a reuşit să-şi majoreze cota de piaţă cu 0,73 puncte procentuale faţă de 2019, făcând paşi importanţi în atingerea ţintelor de creştere şi modernizare din planul de afaceri care a stat la baza recapitalizării băncii, aprobate de Comisia Europeană în 2019. În plus, au fost demarate proiecte importante în zona digitalizării şi modernizării băncii: au fost definite principiile care stau la baza noii strategii informatice a CEC Bank IT TO BE, care prevede inclusiv modernizarea sistemului Core Banking, utilizarea tehnologiilor moderne precum Cloud-ul şi un sistem de aplicaţii de tip omni-chanel, care permit accesul clienţilor şi de la distanţă la produsele şi serviciile bancare (folosind tehnologii de ultimă generaţie de tip low-code, blockchain, RPA). A fost lansat magazinul online CEC_IN care permite accesarea de servicii bancare 100% online şi au fost îmbunătăţite platformele de Internet şi Mobile Banking. În paralel, CEC Bank a continuat modernizarea infrastructurii informatice, prin investiţii în echipamente şi software. De exemplu, în cadrul programului care vizează modernizarea întregii flote de bancomate şi aparate multifuncţionale de plată, până la finalul acestui an, vor fi înlocuite circa 700 de bancomate şi multifuncţionale, reprezentând circa jumătate din întreaga flotă a CEC Bank.

Conform comunicatului, banca a acordat credite noi în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde de lei - credite pentru persoane fizice şi 4,6 miliarde de lei - credite acordate companiilor şi autorităţilor publice.

Pe segmentul persoanelor fizice, creditele pentru locuinţe au înregistrat o creştere de peste 32%. Au fost acordate peste 7 000 de împrumuturi pentru locuinţe în 2020, dintre care circa 3 000 prin programul Noua Casă.

Pe segmentul companiilor, agricultura şi industria au fost domeniile către care s-au orientat cele mai multe credite noi, ambele domenii atrăgând fiecare finanţări noi de peste 1 miliard de lei.

Depozitele şi sumele atrase de la clienţi au crescut la 34,6 miliarde lei în 2020 (+24,3%). Cea mai mare creştere s-a înregistrat pe segmentul conturilor curente (43%), în linie cu obiectivele strategice ale CEC Bank de a-şi diversifica serviciile şi de a creşte portofoliul de clienţi.

În 2020, CEC Bank a obţinut un profit net de 337,7 milioane de lei. Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 6%, iar veniturile nete din dobânzi au fost stabile, la 1,1 miliarde de lei.

La sfârşitul lui 2020, rata fondurilor proprii totale se ridica la 28,2%, (faţă de 23,1% în 2019). Rata creditelor neperformante a avut un trend uşor ascendent, urcând de la 5,04% la 5,52%, în condiţiile în care pe segmentul persoanelor fizice, acest indicator s-a menţinut la un nivel foarte scăzut: 2,17%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro