Fondul suveran de investiţii al Indoneziei, Danantara, intenţionează să semneze un contract de 8 miliarde de dolari pentru inginerie, achiziţii şi construcţii (EPC) cu firma americană KBR Inc pentru construirea a 17 rafinării modulare, potrivit a două surse apropiate situaţiei şi unei prezentări oficiale a Ministerului Economiei din Indonezia, consultată de Reuters.
Contractul face parte din acordul comercial încheiat săptămâna trecută între Indonezia şi Statele Unite, care a dus la reducerea tarifelor vamale propuse de SUA, de la 32% la 19%.
Ministrul Economiei din Indonezia, Airlangga Hartarto, care a fost negociatorul-şef al acordului, a dezvăluit planul privind rafinăriile modulare într-un briefing cu uşile închise adresat liderilor de afaceri indonezieni, luni seara. Două surse au confirmat că acest proiect a fost menţionat în prezentarea respectivă, consultată şi de Reuters.
Atât Danantara, cât şi KBR Inc (fostă Kellogg Brown & Root), nu au oferit comentarii imediate. Nu au fost dezvăluite alte detalii privind acordul propus.
În timp ce unele elemente ale acordului comercial dintre SUA şi Indonezia au fost deja făcute publice - cum ar fi achiziţii sporite de energie, produse agricole şi avioane comerciale americane -, contractul pentru rafinării nu fusese dezvăluit anterior.
Daya Anagata Nusantara - cunoscut mai bine sub numele de Danantara - gestionează active în valoare de peste 900 de miliarde de dolari şi face parte dintr-un plan ambiţios de a creşte economia de 1,5 trilioane de dolari a Indoneziei la o rată de 8%, faţă de ritmul actual de 5%.
În aceeaşi prezentare, a fost menţionat şi un posibil proiect de investiţii strategice de 2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea amoniacului albastru în statul american Louisiana, derulat de grupul indonezian Indorama, activ în industria chimică şi textilă. Prezentarea menţionează însă că proiectul ar avea nevoie de credite fiscale pentru a deveni fezabil.
Preşedintele SUA Donald Trump a declarat săptămâna trecută că Indonezia va cumpăra 50 de avioane Boeing ca parte a acordului comercial.
Potrivit prezentării, valoarea totală a contractelor din sectorul aviaţiei cu companii americane este estimată la 14,4 miliarde de dolari.
Acordurile potenţiale dintre Indonezia şi SUA ar putea ajunge la 34 de miliarde de dolari, indicând o ofensivă diplomatică şi economică intensă din partea Jakartei, care urmăreşte să devină una dintre primele ţări din lume ce semnează un acord complet cu Washingtonul.
„Indonezia salută mai multe investiţii şi afaceri americane pentru a crea locuri de muncă, a stimula transferul de tehnologie şi a susţine proiectele de dezvoltare prioritare la nivel naţional”, se afirmă în prezentare, adăugând că tariful mai scăzut aplicat Indoneziei ar putea transforma ţara într-un nou centru regional pentru relocarea industriilor.
Jakarta estimează că reducerea tarifelor americane ar putea contribui cu 0,5 puncte procentuale la creşterea PIB-ului, potrivit aceleiaşi prezentări.
Companiile Apple şi General Electric au fost de asemenea menţionate ca firme americane care vor beneficia de relaxarea cerinţelor privind conţinutul local pentru produsele de tehnologie informaţională şi comunicaţii, precum şi pentru dispozitive medicale.
Regulile indoneziene privind conţinutul local impun ca un anumit procent din produsele vândute să fie fabricate în ţară - reglementare considerată de multe firme străine drept prea restrictivă pentru accesul pe piaţa celei de-a patra cele mai populate ţări din lume.
Indonezia a interzis vânzarea iPhone 16 anul trecut deoarece Apple nu a îndeplinit cerinţele privind compoziţia locală. Interdicţia a fost ridicată doar după ce compania a anunţat un plan de investiţii de peste 300 de milioane de dolari.
Opinia Cititorului