Inflaţia din Statele Unite - la cel mai ridicat nivel din decembrie 1981

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 aprilie 2022

Inflaţia din Statele Unite - la cel mai ridicat nivel din decembrie 1981

Şase bănci de pe Wall Street estimează că în martie a fost înregistrat vârful inflaţiei anuale din SUA Din aprilie intră în jocul cifrelor efectul de bază asociat ratelor ridicate ale inflaţiei de anul trecut

Indicele preţurilor de consum (CPI) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar în linie cu aşteptările în martie, de 1,2%, după ce în februarie şi ianuarie avansul lunar al preţurilor de consum a fost de 0,8%, respectiv 0,6%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. În decembrie 2021 ritmul lunar al inflaţiei a fost de 0,5%, în noiembrie de 0,8%, iar în octombrie de 0,9%. Circa jumătate din ritmul lunar al inflaţiei din martie a provenit din creşterea preţurilor la combustibili, creştere ce s-a inversat parţial pe parcursul lunii aprilie.

Majoritatea preţurilor de consum au continuat marşul ascendent (servicii, chirii, produse alimentare, câteva exemple), ceea ce sprijină schimbarea conduitei politicii monetare a Fed şi discursul mai agresiv al oficialilor băncii centrale americane. Perspectiva asupra ratei anuale a inflaţiei pare să prezinte şi ceva părţi pozitive având în vedere că de luna viitoare intră în jocul cifrelor efectul de bază, existând aşteptări pentru decelerarea puternică a ratei anuale, dacă nu chiar o scădere a acesteia.

De menţionat că 6 bănci de pe Wall Street consideră că în martie 2022 a fost înregistrat vârful puseului inflaţionist post-Covid.

Aceasta a fost a 22-a lună consecutivă de creştere lunară a preţurilor de consum, iar categoriile energie şi servicii au dominat din nou creşterile de preţuri din SUA în luna martie. Serviciile au înregistrat o creştere lunară a preţurilor de 0,6%, după o creştere de 0,5% în februarie, ceea ce arată presiuni inflaţioniste în continuă extindere.

Totodată, indicele produselor alimentare a avut a doua creştere lunară de 1% la rând după o creştere de 0,9% în ianuarie. Evoluţia inflaţiei arată persistenţa presiunilor inflaţioniste şi explică semnalele Federal Reserve (Fed) cu privire la continuarea procesului de majorare a ratelor de dobândă în ciuda războiului din Ucraina, a sancţiunilor aplicate Rusiei şi a şocului economic aferent. Economia americană are însă mult mai puţine legături comerciale cu Rusia decât Uniunea Europeană. O potenţială problemă mai mare pentru economia americană o reprezintă lockdown-urile din China, însă rata şomajului din SUA rămâne în continuare în apropierea zonei ce arată o ocupare integrală a forţei de muncă.

Rata anuală a inflaţiei din SUA a urcat astfel la 8,5%, de la 7,9% în februarie, 7,5% în ianuarie, 7% în luna decembrie, 6,8% în noiembrie şi 6,2% în octombrie, la un nou nivel record al ultimilor 41 de ani. Evoluţia ratei anuale a fost uşor peste aşteptările pieţei, care a anticipat un avans al ratei anuale la 7,4% pe fondul avansului lunar anticipat de 1,2%.

Potrivit datelor de la statistica americană, acesta este cel mai ridicat nivel al inflaţiei din luna decembrie 1981. De menţionat că evoluţia preţurilor de consum din SUA a depăşit aşteptările pieţei în 10 din ultimele 13 luni, iar ultima dată când inflaţia se situa la 8,5% rata dobânzii de politică monetară din SUA era la peste 13%.

Piaţa bursieră americană a reacţionat iniţial pozitiv în condiţiile în care indicele inflaţiei de bază din SUA, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat o creştere lunară sub estimări, de 0,3% în martie, după un avans de 0,5% în februarie şi de 0,6% în ianuarie. Estimările analiştilor erau pentru un ritm lunar al inflaţiei CORE de 0,5%.

Inflaţia CORE a înregistrat astfel o rată anuală de 6,5% în martie, cu doar 0,1% peste cea din februarie. În ianuarie rata anuală a inflaţiei CORE a fost de 6%.

Totodată, preţurile altor componente considerate componente de bază au continuat să crească şi să aibă o contribuţie mai mare la avansul indicelui preţurilor de consum, tendinţă ce a început odată cu trimestrul al treilea din 2021. Un exemplu este chiria plătită lunar, care a urcat în martie cu un ritm lunar de 0,4% la o rată anuală de 4,7% de la 4,2% în februarie, în timp ce echivalentul chiriei pentru proprietarii de case a urcat lunar tot cu 0,4% la aceeaşi rată anuală de 4,7%, cel mai ridicat nivel din ultimii 32 de ani.

Evoluţia acestor componente pare mai puţin tranzitorie decât şi-ar dori banca centrală americană, care a decis în noiembrie 2021 să înceapă retragerea stimulului monetar. De notat că programul de relaxare cantitativă al Fed s-a încheiat oficial miercuri, 9 martie 2022, cu o ultimă achiziţie de câteva miliarde de dolari a titlurilor de stat americane cu scadenţa 3 ani.

Două componente considerate tranzitorii şi urmărite atent în ultimele luni au evoluat diferit: preţul curselor aeriene a marcat un plus lunar de 10,7%, în timp ce preţurile la maşinile second-hand au scăzut cu 3,8% în martie faţă de februarie.

Evoluţia preţurilor de consum ţine totuşi ridicată presiunea pe oficialii Fed pentru a lua măsuri de combatere a inflaţiei la şedinţele de politică monetare viitoare în condiţiile în care inflaţia erodează puternic majorările salariale din acest an: rata anuală reală de creştere a salariilor din SUA a fost de -1,1% în martie, după -2,6% în februarie, -1,7% în ianuarie, -2,4% în decembrie, -1,9% în noiembrie şi -1,3% în octombrie. Martie a fost a 12-a lună consecutivă în care salariile reale din SUA sunt pe negativ.

Avansul preţurilor din 2021 din SUA a fost, în primă fază, alimentat în principal de revenirea puternică a economiei americane, stimulată la rândul ei de transferurile fiscale operate de guvernul federal, iar creşterile continue de preţuri la materii prime şi problemele de pe partea ofertei - atât pe piaţa forţei de muncă cât şi pe zona produselor intermediare şi pe lanţurile de aprovizionare - au continuat să alimenteze creşterile preţurilor de consum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb