INS: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 3,4% în primele patru luni ale anului

A.F.
Piaţa de Capital / 6 iunie

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 3,4% în primele patru luni ale anului

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele patru luni din acest an, faţă de perioada similară din 2022, atât ca serie brută, cu 3,4%, cât şi ca serie ajustată, cu 3,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate azi.

Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2023, ca serie brută, au fost consemnate creşteri în ceea ce priveşte vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,7%) şi vânzările de produse nealimentare (+4%). În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,1%.

Raportat la acelaşi interval de referinţă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,1% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%) şi la vânzările de produse nealimentare (+3,7%). În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,3%.

Faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în aprilie a scăzut, pe ansamblu, cu 5,2%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,8%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-6,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-3,8%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, pe ansamblu, în luna aprilie, comparativ cu luna precedentă, cu 3,7%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,4%), vânzările de produse nealimentare (-2,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,4%).

Comparativ cu aprilie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2023 a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 1,6%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (-1,3%). În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,5%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 1,5%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,3%). În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,1%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Consumul pe tobogan, ajustate cu inflația creșterea e zero.

    Cum si investițiile nu rup gura targului, foarte probabil ca pe T2 suntem tot pe zero dacă nu pe minus. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb