Abonament gratuit

Înscrierea la facultate se face doar cu diplomă de bacalaureat!

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură /

Veşti triste pentru elevii mai puţin studioşi, dar care aveau pretenţii universitare. După o perioadă de confuzie, care s-a transformat într-un adevărat scandal în toamna trecută, în care porţile universităţilor au fost forţate din interior, pentru ca anumite specializări să nu dispară, Ministerul Educaţiei a anunţat săptămâna trecută care sunt criteriile generale de admitere în învăţământul superior (licenţă, master şi doctorat) pentru anul universitar 2015 - 2016. Lucrurile sunt clare, pentru admiterea la studii universitare de licenţă pot participa doar absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a aprobat, prin ordin, criteriile generale privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, master şi doctorat, a informat biroul de presă al acestei instituţii. Potrivit acestui document-cadru, concursul pentru admiterea la toate formele de învăţământ pentru studiile universitare (licenţă, master, doctorat) se poate organiza în sesiuni, în condiţii identice, exclusiv înainte de începerea anului universitar: "La admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă pot participa doar absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă. Media generală minimă de admitere la studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat nu poate fi mai mică decât 5 (cinci) sau decât un număr minim de puncte echivalent. Media generală de admitere se calculează ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obţinute la probele concursului de admitere. La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, notele şi mediile obţinute la examenul de licenţă/diplomă, conform metodologiei proprii. Instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu au obligaţia de a elabora propriul regulament de organizare a admiterii la programele oferite în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat, în conformitate cu metodologia-cadru emisă de Ministerul Educaţiei. (...) Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de ciclul de studii şi de instituţiile de învăţământ care le oferă, însă poate beneficia de finanţare de la bugetul de stat doar pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat. Candidatul declarat admis la mai multe programe de studii universitare optează pentru programul de studii care va fi finanţat de la bugetul de stat, prin depunerea diplomei/adeverinţei de bacalaureat sau a diplomei/adeverinţei ciclului de studii universitare anterior absolvit, după caz, în original, la facultatea pe care doreşte să o urmeze, respectând termenul de depunere stabilit de aceasta din urmă".

Se aşteaptă, de asemenea, lămurirea situaţiei pentru colegiile apărute în cardul unor instituţii de învăţământ superior, unde se putea urma primul an de studii fără diploma de bacalaureat. Specialiştii susţin că sunt şanse puţine ca brusc să crească promovabilitatea la examenul de bacalaureat, tocmai de aceea universităţile trebuie să găsească soluţii autentice pentru a nu rămâne cu amfiteatrele goale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS