Investitorii şi brokerii au păreri diferite despre funcţionarea Fondului de Compensare

Alexandru Costea
Piaţa de Capital / 16 martie 2015

Asociaţia Brokerilor: "Fondul nu poate compensa decât creanţe născute din contractele de prestări de servicii şi activităţi de investiţii financiare pe care aceştia le-au încheiat cu investitorii"

AIPC: "Din cunoştinţa AIPC, nu există investitori care să fi încercat să abuzeze mecanismele de compensare prevăzute de lege"

Noul proiect al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind Regulamentul (CNVM) 3/2006 a Fondului de Compensare a Investitorilor a stârnit o nouă dispută între investitori şi brokeri.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că ultima variantă a proiectului este de natură a asigura o protecţie corespunzătoare tuturor persoanelor afectate de activităţi nelegale ale unor societăţi de servicii de investiţii financiare intrate în procedura insolvenţei, potrivit unui comunicat transmis astăzi.

Părerea investitorilor este diametral opusă faţă de cea a brokerilor.

Asociaţia Brokerilor a transmis, săptămâna trecută, că proiectul publicat de ASF, pe 25 februarie, lasă loc procedurii de compensare în cazul acţiunilor frauduloase, ceea ce, potrivit brokerilor, "deschide calea unor fraude prin complicitate între angajaţi ai intermediarilor /S.A.I -urilor şi investitori, beneficiind de compensare din partea Fondului, care ulterior se vor răsfrânge negativ asupra tuturor membrilor Fondului".

Potrivit AIPC, nu există investitori care să fi încercat să abuzeze mecanismele de compensare prevăzute de lege, notând că aceştia sunt, întotdeauna, "cei care suferă abuzurile, nu cei care le comit".

Asociaţia Brokerilor mai notează: "Fondul este obligat să facă plăţi compensatorii, în baza unor liste succesive, şi pentru creanţele înscrise de judecătorul-sindic în mod provizoriu în tabelul definitiv al tuturor creditorilor, urmând ca recuperarea sumelor plătite cu titlu provizoriu, în cazul în care se constată că investitorii respectivi nu erau compensabili sau nu erau îndreptăţiţi la plata integrală a sumei în cauză, să se facă de către organul competent, care le va transfera Fondului, respectiv de către Fond, dacă acesta este desemnat organ competent".

AIPC consideră că "nu se poate sacrifica necesitatea de a se compensa prejudiciile decurgând din situaţii reale, care încă se întâmplă («furtul» de instrumente financiare), pentru simple ipoteze, neapărute încă şi oricum greu de imaginat în practică (abuzarea mecanismelor de compensare)".

Asociaţia Brokerilor consideră că aspectele menţionate se vor reflecta în plăţi efectuate de Fond către persoane nedreptăţite, care vor conduce la diminuarea capacităţii Fondului de a onora cererile justificate. Totodată, brokerii apreciază că aceste aspecte vor duce la creşterea, "la niveluri nesustenabile", a contribuţiei intermediarilor şi S.A.I.-urilor, chiar dacă aceştia îşi desfăşoară activitatea în condiţii de legalitate şi conduită profesională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb