Gigantul Philip Morris International a primit aprobarea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (n.r., FDA) pentru a vinde dispozitivul IQOS pe piaţa nord-americană, scrie News.ro.
FDA a redat în comunicatul remis presei de peste Ocean şi câteva precizări referitoare la nivelul de chimicale, toxine şi nicotină conţinute de IQOS, raportat la ţigările clasice. Astfel, potrivit rezultatelor studiilor făcute de FDA, IQOS are un nivel mai mic de substanţe chimice şi toxine, iar nivelul de nicotină e asemănător celui din ţigările obişnuite.
"Procesul de evaluare al FDA confirmă că vânzarea acestor dispozitive corespunde protejării sănătăţii publice, ţinând cont atât de riscurile, cât şi beneficiile pentru populaţie, în ansamblul lor", a spus Mitch Zeller, directorul FDA pentru produsele din tutun, citat de presa americană.
Philip Morris International a mai depus o cerere şi pentru a putea promova IQOS ca produs mai puţin dăunător decât ţigările, cerere care urmează să fie analizată de FDA în perioada următoare.
Anul trecut, în iunie, Philip Morris International a comandat un studiu, care s-a derulat în mai multe centre din Statele Unite pe parcursul a şase luni. Studiul PMI a evaluat un set de opt criterii primare de risc clinic, dar şi mai multe criterii secundare, selectate pe baza legăturii lor cu bolile care sunt asociate de obicei cu fumatul. Studiul a fost conceput astfel încât să pună sub lupă tranziţia de la ţigară la IQOS, iar rezultatele acestui proces au arătat modificări favorabile ale criteriilor de risc clinic în cazul persoanelor care au trecut la IQOS. Ulterior, PMI a trimis rezultatele acestui studiu la FDA, alături de cererea pentru comercializare.
"Decizia FDA de a permite vânzarea IQOS pe piaţa din Statele Unite ale Americii e un pas înainte pentru aproximativ 40 de milioane de fumători", a declarat Andre Calantzopoulos, CEO Philip Morris International, potrivit News.ro.
În ceea ce priveşte modul de comercializare, IQOS va avea de respectat un set de reguli clare: compania producătoare va fi obligată să ofere rapoarte către FDA în care să detalieze strategia de promovare a produsului, precum şi mesajele care vor fi puse pe etichete.