Iranul, Marea Britanie, Franţa şi Germania vor discuta vineri, la Istanbul, pe tema programului nuclear, a declarat luni dimineaţa un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, după ce ţările europene au avertizat că, în cazul eşecului reluării negocierilor, Iranul va fi supus din nou sancţiunilor internaţionale, relatează Reuters.
„Întâlnirea dintre Iran, Marea Britanie, Franţa şi Germania va avea loc la nivel de viceminiştri de externe”, a declarat Esmaeil Baghaei, citat de presa de stat iraniană, conform sursei.
Discuţiile programate pentru vineri au loc după ce miniştrii de externe ai ţărilor E3, cum sunt cunoscute aceste ţări europene, precum şi şeful politicii externe a Uniunii Europene, au avut joi prima convorbire telefonică cu ministrul iranian de externe Abbas Araqchi, de la atacul Israelului şi al SUA asupra instalaţiilor nucleare iraniene, în urmă cu o lună, transmite Reuters.
Cele trei ţări europene, împreună cu China şi Rusia, sunt părţile rămase ale acordului nuclear din 2015 încheiat cu Iranul - din care Statele Unite s-au retras în 2018 - care a ridicat sancţiunile împotriva ţării din Orientul Mijlociu în schimbul restricţiilor impuse programului său nuclear, relatează sursa citată.
E3 au transmis că vor restabili sancţiunile ONU împotriva Teheranului prin „mecanismul de revenire” până la sfârşitul lunii august, dacă negocierile pe tema nucleară care erau în curs între Iran şi SUA înainte de războiul aerian dintre Israel şi Iran nu vor fi reluate sau nu vor produce rezultate concrete.
„Dacă UE/E3 doresc să joace un rol, ar trebui să acţioneze în mod responsabil şi să renunţe la politicile uzate de ameninţare şi presiune, inclusiv la „revenirea la sancţiuni”, pentru care nu au absolut niciun temei moral şi juridic”, a declarat Araqchi săptămâna trecută.
Mecanismul de revenire poate fi utilizat pentru a restabili sancţiunile ONU înainte de expirarea, la 18 octombrie, a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU care consfinţeşte acordul.
Înainte de războiul dintre Israel şi Iran, Teheranul şi Washingtonul au avut cinci runde de negocieri pe tema nucleară mediate de Oman, dar s-au lovit de obstacole majore, cum ar fi îmbogăţirea uraniului în Iran, pe care puterile occidentale vor să o reducă la zero pentru a minimiza orice risc de militarizare.
Teheranul susţine că programul său nuclear are exclusiv scopuri civile.
Opinia Cititorului