IT-ul şi medicina, specializările cele mai atractive pentru studenţi

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 17 septembrie 2018

IT-ul şi medicina, specializările cele mai atractive pentru studenţi

Învăţământul superior autohton încă mai are căutare la doritorii de studiu din alte ţări, chiar dacă lucrurile sunt departe de a fi perfecte. În cadrul Conferinţei Asociaţiei Europene pentru Educaţie Internaţională, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat că cele mai atractive domenii pentru studenţii străini care doresc să înveţe în ţara noastră sunt medicina şi IT, facultăţile de profil aflându-se în acest moment la capacitate maximă.

Referindu-se la vizibilitatea educaţiei superioare autohtone în afara ţării, ministrul a explicat, potrivit Agerpres, că sunt câteva domenii foarte atractive pentru tineri, fie ei din UE sau extra-comunitari, dar că mai există şi altele asupra cărora universităţile ar putea să îşi concentreze atenţia, cum ar fi, spre exemplu, medicina veterinară şi ingineria mecanica: "Universităţile de medicină funcţionează la capacitate maximă de şcolarizare, oferind programe de studii în limbi de circulaţie internaţională - engleză, franceză, germană. Un alt domeniu foarte solicitat este domeniul IT, universităţile româ­neşti care deţin în portofoliul educaţional acest domeniu fiind extrem de solicitate atât de tinerii români, cât şi de cei din afara graniţelor ţării. Trebuie să menţionez că universităţile româ­neşti încep să fie solicitate şi pentru alte programe de studii, menţionând medicina veterinară, precum şi o serie de programe din cadrul domeniului fundamental - ştiinţe inginereşti, cu un accent deosebit pe domeniul inginerie mecanică. Sunt programe de studiu din domeniul inginerie mecanică care funcţionează la capacitate maximă, pe când altele nu sunt la fel de solicitate de către candidaţi. Trebuie menţionată nevoia de ingineri în diverse specializări, confirmată de cerinţele angajatorilor. (...) De doi ani de zile s-a luat initiaţiva în Consiliul Naţional al Rectorilor să lucrăm cu un singur stand/pavilion naţional, sub un singur concept - "Study in Romania', care să aibă o vizibilitate şi un impact mult mai pronunţate. Până la acel moment universităţile participau individual, cu standuri disparate, numărul vizitatorilor şi al parteneriatelor încheiate nefiind semnificative. Prin concentrarea eforturilor s-a înregistrat o creştere a vizibilităţii mediului academic româ­nesc pe plan internaţional. Ministerul Educaţiei Naţionale încurajează participarea universităţilor la acest gen de manifestări şi sprijină financiar aceste acţiuni. Aşteptările noastre sunt legate de creşterea numărului de parteneriate încheiate, de im­plementarea în echipe internaţionale a cât mai multor proiecte comune de cercetare ştiinţifică, precum şi a numărului de mobilităţi de studenţi şi personal în schimburile de experienţă".

Alte domenii în care universităţile autohtone au expertiză, dar potenţialul nu a fost încă atins sunt, potrivit minis­trului, petrol şi gaze, minier şi prelucrarea resurselor naturale.

Săptămâna trecută, peste 100 de reprezentanţi ai mediului academic din ţara noastră au participat, la Geneva, la cea de-a 30 ediţie EAIE. La conferinţa EAIE de la Geneva din acest an au participat aproximativ 6.000 de persoane şi au fost reprezentate 95 de ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro