JOHAN MEYER, MANAGERUL DE PORTOFOLIU LA FONDULUI PROPRIETATEA:"Autorităţile române îşi trag un glonţ în picior, prin schimbarea legislaţiei"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2021

Johan Meyer

Johan Meyer

Fondul va apela la instanţă, dacă va fi nevoie, în cazul majorării capitalului Aeroporturi Bucureşti, a spus Meyer

Autorităţile române îşi trag un glonţ în picior prin schimbarea legislaţiei, ceea ce riscă să îndepărteze investitorii străini şi locali, a apreciat ieri Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti şi Managerul de Portfoliu al Fondului Proprietatea (FP), într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a spus: "Evoluţia pieţei de capital este foarte greu de prezis (...). Cred că va continua să crească, dar că va mai fi multă volatilitate. Există încă mulţi bani ieftini în lume, disponibili pentru investiţii. Investitorii caută randamente şi le găsesc în ţări care oferă oportunităţi atractive. Cred că România este o astfel de piaţă dar, din păcate, autorităţile române au tendinţa să îşi tragă un glonţ în picior, prin schimbarea legislaţiei sau a reglementărilor".

CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti a făcut trimitere la demersul majorării de capital de la Aeroporturi Bucureşti, la care statul vrea să aducă un teren evaluat la 3,8 miliarde de lei, de unsprezece ori mai mare decât evaluarea anterioară, fapt pe care FP l-a contestat public, susţinând că terenul este mult supraevaluat.

Johan Meyer a spus: "Am ieşit în presă şi ne-am exprimat foarte clar punctul de vedere legat de cum a fost făcut raportul de evaluare pentru terenul Aeroportului Băneasa (...). În opinia noastră, nu este ceva pe care un investitor raţional, rezonabil, ar putea să se bazeze. Cred că Statul Român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, riscă să îşi pună o pată neagră în faţa potenţialelor investiţii în România, dacă va sprijini sau va aproba acel raport. Se va ajunge la exproprierea acţionarilor minoritari şi ar fi un abuz. Vom continua dialogul cu autorităţile guvernamentale, pentru a găsi o soluţie acestei probleme în interesul acţionarilor şi al companiei".

De asemenea, Managerul de Portofoliu al Fondului Proprietatea a precizat că societatea va folosi toate mijloacele pentru a-şi apăra interesele, inclusiv acţiuni în instanţă.

"În mod ideal, trebuie să găsim o soluţie până să se ajungă la acel punct. Am luat legătura cu diverse autorităţi, cu care vom avea conversaţii cât mai rapid posibil. Trebuie să ajungem la o soluţie practică, pentru că dacă se va ajunge în acel punct există riscul se transforme într-un moment jenant pentru România, dacă acţionariul majoritar este dispus să se bazeze pe un raport cu o evaluare falsă. Vom folosi toate mijloacele legale pentru a proteja interesele Fondului Proprietatea şi investiţiile din portofoliu, ceea ce bineînţeles că include şi un litigiu împotriva oricărui potenţial abuz. În trecut, am arătat că nu ne este frică să folosim mijloacele legale pentru a proteja acţionarii minoritari împotriva abuzurilor şi cu siguranţă aşa vom face şi în viitor", a spus Johan Meyer.

Ieri, acţionarii Fondului Fondului Proprietatea au aprobat termenii cheie ai unui nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton International Services pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 aprilie 2022. Acesta este al unsprezecelea an de când Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea, mandatul iniţial de administrare fiind semnat în 2010.

FP are o evaluare bursieră de circa treisprezece miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Ba, da le zice...maeistru asta de portofoliu, de aceea nu are ursu coada : că a mâncat el cutempleton 2o mil pe an, și investiții iok2.

  1. N-ai de ce sa fii necăjit. Asta este mandatul de la acționari. Randament cat mai mare al investiției. Și îl obțin. Uite la unde este prețul și la dividende.

  Bine ca nu'si trag un glont in cap.

  Glonț în picior, de când au închis IMM-urile, au stabilit certificatul verde (mallurile, restaurantele vor avea castiguri mult diminuate)... de cand nu au construit spitalle regeneratoare si autostrazi! Un spital din Capitala a fost inchis, iar pacientii in hohote au fost aruncati pe strazi. Toti artistii ce mor sunt de Covid! Un milion de oameni au fost privati de ingrijire medicala, iar 88 la suta dintre bolnavii de cancer au murit din cauza lipsei tratamentului, fiind trecuti la Covid! Medicina refuza sa mai trateze, se ocupa doar de Covid-19! Localurile pentru vaccinati seamana cu restaurantele pentru activistii de partid si securisti de pe vremea lui Ceasca! Numai că de data asta sunt in extrema cealalta, nazisti! Gusa spune ca nu accepta idioteniile lui Superman! El are doua doctorate, celalalt de abia si-a luat bacalaureatul! Revoltele sosesc pe banda rulanta! Sa speram ca Novaxxii nu vor ataca, ca in Italia, convoaiele cu alimente! Dar cine stie?

  De ce sa plateasca doar Romgaz si Petrom impozit pe liberalizarea pretului la gaze, taxa wind-fall, si producatorii de energie electrica nimic?

  Un supraimpozit de 85% din profitul obtinut din vanzarea energiei electrice la un pret peste 3-400 lei MWh v-ar mai taia din tupeu.

  obtinut 

  1. si cu banii obtinuti statul sa subventioneze pretul la energia electrica pentru consumatorii casnici

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro