Judecători şi procurori vor promova educaţia juridică în şcoli

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 octombrie

Judecători şi procurori vor promova educaţia juridică în şcoli

English Version

Buna informare reprezintă un prim pas pentru tineri pe calea respectării legilor, un ajutor pentru cunoaşterea drepturilor şi obligaţiilor care le revin. Sute de judecători, procurori, magistraţi asistenţi şi grefieri din ţară se vor implica, voluntar, în promovarea educaţiei juridice în şcoli, licee şi universităţi, a anunţat Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit CSM, activităţile se desfăşoară în cadrul protocolului de colaborare privind educaţia juridică pe care Consiliul l-a încheiat, anul trecut, cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Uniunea Naţională a Barourilor din România. Un număr de 276 de judecători au fost desemnaţi de Secţia pentru judecători a CSM să participe la promovarea educaţiei juridice în rândul elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice din învăţământul primar, liceal şi universitar din Romania. Scopul acestui proiect este creşterea gradului de informare cu privire la modalităţile de apărare a drepturilor şi de respectare a obligaţiilor ce le revin cetăţenilor şi, corelativ, întărirea capacităţii acestora de a identifica situaţiile în care drepturile le sunt încălcate, precum şi de a utiliza mecanismele relevante de protecţie a acestor drepturi, se precizează în comunicatul CSM. La proiect vor participa şi 58 de procurori, 78 de grefieri, experţi jurişti şi asistenţi judiciari, precum şi 16 magistraţi asistenţi din cadrul ICCJ. Potrivit CSM, activităţile de educaţie juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în mediul universitar vizează, printre altele, dreptul constituţional, organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, formele răspunderii juridice şi aspecte referitoare la prevenirea şi combaterea corupţiei. Se vor realiza materiale informative cu specific juridic de interes pentru profesori, elevi, liceeni şi studenţi, inclusiv din perspectiva elaborării programelor şi manualelor de educaţie juridică, care vor fi distribuite prin intermediul paginilor de internet ale instituţiilor publice implicate în proiect. De asemenea, judecătorii, procurorii, specialiştii din cadrul Ministerului Justiţiei şi ceilalţi practicieni ai dreptului participanţi la proiect vor avea expuneri în unităţile de învăţământ pe diferite teme de interes. Mai sunt avute în vedere vizite ale elevilor şi studenţilor la instanţele judecătoreşti, Parchete, la Ministerul Justiţiei sau la alte autorităţi sau instituţii publice cu relevanţă pentru domeniul justiţiei şi se vor organiza evenimente dedicate educaţiei juridice.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. :)))))))

  Sa le zica copiilor si preturile.

  Cat trebuie sa dai ca sa primesti cu suspendare in caz de omor din culpa (soferul fiind beat, drogat, grabit etc) 

  care educație juridica,aia interpretata după cum li se dictează

  mai bn sa promoveze cinstea si corectitudinea in sala de judecata. ca e mai rau dc ai educatie juridica si vezi ce fac astia

  Si ce le vor spune copiilor? Cum tergiverseaza ei dosare? Cum isi dau salarii si pensii nesimtite? Cum achita vinovatii si pedepsesc pe cei fara de vina? Cum dau sentinte dupa cum li se pare sau dupa cum primesc biletele roz sau galbene? Le vor spune cat sunt de manjiti si de vulnerabili la santaj? Le vor spune cat sunt de slab pregatiti si de ingamfati? Le vor spune copiilor cum distrug vieti prin sentinte anapoda? Le vor spune cum dau solutii de mijloc, ceva in favoarea celui cu dreptatea (ca sa ii ia fata) si mai mult in favoarea celui vinovat? Ce sa le spuna copiilor? Cum dreptatea umbla in Romania cu capul spart? Ce?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb