Kim Jong Un şi Vladimir Putin s-au întâlnit la un centru spaţial din estul Rusiei

F.D.
Internaţional / 13 septembrie

Kim Jong Un şi Vladimir Putin s-au întâlnit la un centru spaţial din estul Rusiei

Actualizare - Discuţiile dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au încheiat după o oră

Discuţiile dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au încheiat miercuri, după mai bine de o oră, anunţă televiziunea de stat Rossia-1, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu există planuri ca preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un să semneze documente după întâlnirea lor de miercuri de la centrul spaţial rusesc Vostocini, potrivit presei de stat.

Cei doi lideri s-au întâlnit şi au purtat discuţii cu uşile închise timp de mai bine de o oră la Cosmodromul Vostocini, centrul rusesc de lansare a rachetelor spaţiale din regiunea Amur, în Extremul Orient rus.

Când a fost întrebat despre informaţiile care circulă în legătură cu presupuse discuţii despre arme între cei doi lideri, Peskov a declarat că "întreaga gamă de relaţii (dintre cele două ţări) implică dialog şi interacţiune în domenii sensibile, cum ar fi interacţiunea militară", potrivit postului de stat Rossia-1.

"Toate celelalte probleme privesc doar cele două ţări suverane ale noastre", a adăugat el. "Şi ele nu ar trebui să fie un subiect de preocupare pentru niciun stat terţ. Cooperarea noastră se desfăşoară în beneficiul popoarelor din cele două ţări, dar nu este împotriva nimănui", a punctat Peskov.

"Coreea de Nord este vecinul nostru apropiat. Şi, în ciuda oricăror comentarii din exterior, vom construi relaţii cu vecinii noştri într-un mod care să fie benefic pentru noi şi pentru vecinii noştri", a punctat reprezentantul Kremlinului.

---

Actualizare - Sora lui Kim Jong Un apare alături de acesta la întâlnirea cu Putin

Imagini din Rusia arată că Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, stă alături de acesta la centrul spaţial Vostocini din Rusia, unde au loc discuţiile cu Vladimir Putin, relatează News.ro.

Kim Yo Jong poate fi văzută uitându-se peste umărul fratelui ei în timp ce acesta semnează într-o carte de oaspeţi în interiorul centrului spaţial. Mesajul său, scris cu litere coreene înclinate, sună aşa: "Glorie Rusiei, care a dat naştere primilor cuceritori ai spaţiului, va fi nemuritoare. Kim Jong Un 13 septembrie 2023".

Kim Yo Jong este una dintre cele mai importante figuri politice ale ţării şi un consilier cheie al fratelui său. În 2021 a fost promovată în cel mai important organism decizional al ţării, Comisia pentru Afaceri de Stat (SAC), condusă de fratele ei.

---

Actualizare - Date despre Cosmodromul Vostocini, unde s-au întâlnit Putin şi Kim

Preşedintele Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, la Cosmodromul Vostocini, cel mai modern sit de lansare a rachetelor spaţiale din Rusia, situat în Extremul Orient rus, relatează News.ro.

Cosmodromul, care a intrat în funcţiune în 2016, se află în regiunea Amur din Extremul Orient rus, nu departe de graniţa Rusiei cu China şi la aproximativ 1.500 km de portul Vladivostok de la Pacific. În limba rusă, numele înseamnă pur şi simplu "Cosmodromul de Est".

Putin a ordonat construirea cosmodromului pentru a reduce dependenţa de cosmodromul Baikonur din Kazahstan, de unde Moscova obişnuia să-şi facă lansările spaţiale, dar care acum se află într-o ţară care şi-a declarat independenţa după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

A existat cândva o bază sovietică de rachete balistice intercontinentale (ICBM), cunoscută sub numele de Svobodni 18, la doar câţiva kilometri de complexul Vostocini. Această bază a fost închisă în 1993.

Vostocini a costat miliarde de dolari, dând un impuls economiei locale. Însă construcţia a fost afectată de întârzieri repetate şi de mai multe scandaluri de corupţie.

Prima lansare de la Vostocini a avut loc în 2016, când a decolat o rachetă Soiuz-2.

Cea mai recentă lansare a fost a rachetei Soiuz care a transportat sonda spaţială lunară Luna-25, care s-a prăbuşit pe Lună, marcând eşecul misiunii spaţiale ruse.

---

Actualizare - Ce şi-au spus Putin şi Kim în primul lor schimb de cuvinte

Coreea de Nord susţine toate deciziile lui Vladimir Putin şi va fi întotdeauna alături de Rusia în lupta împotriva imperialismului, i-a spus Kim Jong Un liderului rus la întâlnirea pe care o au la Cosmodromul Vostocini, potrivit presei ruse, relatează The Guardian.

Liderul nord-coreean a mai spus că Rusia se află într-o luptă sfântă pentru a-şi proteja securitatea şi speră că discuţiile pe care le poartă miercuri vor ridica relaţiile dintre cele două ţări la un nou nivel.

"Prima prioritate" a Coreei de Nord este relaţia cu Rusia, i-a spus Kim lui Putin, potrivit presei ruse.

La rândul său, Putin i-a spus lui Kim că vizita sa intervine "într-un moment special", menţionând că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Coreei de Nord, potrivit TASS. Putin a ţinut să sublinieze că URSS a fost prima ţară care a recunoscut-o.

"Stimate domnule preşedinte! Sunt foarte încântat să vă văd din nou şi să vă urez bun venit în Rusia - de data aceasta, aşa cum am convenit, la cosmodromul nostru Vostocini. Suntem mândri de modul în care această industrie se dezvoltă aici, iar aceasta este noua noastră facilitate. Sper că atât dvs. cât şi colegii dvs. sunteţi interesaţi de ea.

Dar întâlnirea noastră are loc într-un moment special. Republica Populară Democrată Coreeană a sărbătorit recent 75 de ani de la fondarea sa. 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ţările noastre. Permiteţi-mi să vă reamintesc faptul că ţara noastră a fost prima care a recunoscut Republica Populară Democrată Coreeană ca stat suveran şi independent.

Apoi, foarte curând, vom sărbători, de asemenea, cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului războiului de independenţă şi a victoriei poporului coreean în acel război. Aceasta este o dată importantă, deoarece ţara noastră i-a ajutat şi pe prietenii noştri din Republica Populară Democrată Coreeană să lupte pentru independenţă.

Bineînţeles, trebuie să vorbim despre cooperarea economică, despre problemele umanitare şi despre situaţia din regiune. Avem o mulţime de întrebări. Aş dori să spun că sunt foarte încântat să vă văd. Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a veni în Rusia. Bine aţi venit!" - i-a spus Putin lui Kim, potrivit unei transcrieri a discursului publicate de Kremlin.

Potrivit traducerii publicate de site-ul Kremlinului, Kim Jong Un i-a răspuns:

"Îmi exprim recunoştinţa pentru că ne-aţi invitat, în ciuda faptului că sunteţi ocupat cu afacerile de stat.

Vizita noastră în Rusia are loc într-un moment foarte important. Şi acum partea rusă întâmpină cu multă căldură delegaţia noastră din Republica Populară Democrată Coreeană. Din primul moment al sosirii noastre în Rusia, am putut simţi sinceritatea prietenilor noştri ruşi. Şi în numele întregii Republici Populare Democrate Coreene, îmi exprim recunoştinţa faţă de dumneavoastră şi faţă de poporul Federaţiei Ruse. Şi îmi exprim recunoştinţa faţă de dumneavoastră pentru că aţi acordat o atenţie atât de mare vizitei noastre în Rusia.

Am putut, de asemenea, să vedem cu ochii noştri prezentul şi viitorul Rusiei în construirea unei puteri spaţiale. Iar acum ne întâlnim cu dumneavoastră într-un moment foarte special, tocmai în inima puterii spaţiale, Rusia.

După cum aţi spus, Uniunea Sovietică a jucat un rol foarte important în eliberarea ţării noastre şi în independenţa ţării noastre, iar prietenia noastră are rădăcini adânci. Iar acum, prima prioritate pentru ţara noastră sunt relaţiile cu Federaţia Rusă. Sunt sigur că întâlnirea noastră comună va fi un alt moment pentru a ridica relaţiile noastre la un nou nivel.

După cum tocmai aţi spus, avem o mulţime de aspecte pentru a dezvolta relaţiile, inclusiv în domeniul politic, economic şi cultural, pentru a contribui la îmbunătăţirea bunăstării popoarelor noastre.

Rusia s-a ridicat acum la lupta sfântă pentru a-şi apăra suveranitatea de stat".

---

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit, miercuri, la un centru spaţial din estul Rusiei, înaintea unor discuţii anticipate privind armele şi la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în apele din largul Peninsulei Coreene, relatează News.ro.

Întâlnirea faţă în faţă de la cosmodromul Vostochny, este considerată o evoluţie semnificativă, reunind doi lideri care sunt din ce în ce mai izolaţi pe scena mondială şi care vine pe fondul războiului prelungit şi ezitant al Rusiei în Ucraina şi al sancţiunilor paralizante ale ONU.

O înregistrare video difuzată, miercuri, de Kremlin i-a arătat pe cei doi lideri dându-şi mâna, în timp ce imaginile arată atât steagul rusesc, cât şi cel nord-coreean fluturând în faţa clădirii.

"Vă mulţumim că ne-aţi invitat şi ne-aţi primit, în ciuda programului dumneavoastră încărcat", a putut fi auzit Kim spunându-i lui Putin, care a întrebat despre călătoria sa.

În interiorul cosmodromului Vostochny, cei doi lideri au putut fi văzuţi făcând un tur al centrului spaţial.

Un jurnalist de la media de stat Russia 1 a declarat că Kim a pus "o mulţime de întrebări foarte detaliate" despre cum funcţionează cosmodromul şi ce rachete se lansează de la centru.

Kim a sosit în Rusia marţi, potrivit presei de stat, la bordul trenului său privat puternic blindat, însoţit de lideri de partid, inclusiv de un oficial militar de rang înalt responsabil cu programele de rachete balistice ale ţării, potrivit unor fotografii împărtăşite de presa de stat nord-coreeană.

În timpul unei opriri în oraşul de frontieră Khasan marţi, unde Kim a fost întâmpinat de oficiali ruşi, liderul nord-coreean a declarat că deplasarea sa în Rusia este o "manifestare clară" a faptului că Coreea de Nord "acordă prioritate importanţei strategice" a relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a relatat presa de stat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sosiile lui Kin si Putin

    1. Tusea si junghiul si-au dat intalnire!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
arsc.ro
dtoys.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6029
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2648
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8001
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.3672

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb