LUPTELE POLITICE NE USUCĂ BUZUNARELEAmânarea modificării Legii Energiei ne costă 30.000 de euro pe zi

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 august 2014

Amânarea modificării Legii Energiei ne costă 30.000 de euro pe zi

Ţara noastră se va alege cu un nou infrigement din partea Comisiei Europene şi riscă penalizări de 30.000 de euro pe zi, din cauză că nu am transpus corect şi la timp legislaţia europeană din domeniul energiei, întrucât Senatul nu a mai ajuns să dezbată, ieri, modificarea Legii energiei şi completarea Legii petrolului.

Parlamentarii puterii arată cu degetul la cei ai opoziţiei, care ar fi de vină pentru această situaţie, deoarece ar fi părăsit sala, ieri, ca să nu treacă proiectul amnistiei fiscale.

Legea energiei ar fi trebuit să transpună prevederile referitoare la transportul energiei şi gazelor până la finalul acestei luni, conform unor parlamentari.

Senatorul PSD Sorin Bota ne-a declarat: "Nu am mai avut cvorum pentru aprobarea modificării Legii Energiei. Termenul de aprobare era până la 1 septembrie. Aşa că riscăm infrigementul şi o amendă de 30.000 de euro pe zi pentru că nu ne-am aliniat la legislaţia europeană".

Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al federaţiei ACUE a companiilor de utilităţi şi expert în cadrul Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, ne-a confirmat că termenul de adoptare este finele acestei luni, precizându-ne că, dacă Parlamentul trece modificările săptămâna viitoare, ar mai fi o şansă ca ţara noastră să scape de amendă.

Senatorul Şerban Mihăilescu ne-a explicat: "Fiind lege organică, au mai lipsit 2-3 voturi ca să fie aprobată. Aşa că este considerată respinsă şi va trece, săptămâna viitoare, la aprobare în Camera Deputaţilor. Sunt revoltat pentru că au plecat din sală colegi care ştiu legea şi importanţa modificărilor aduse, mai ales că în dezbaterile comisiilor nu au fost divergenţe politice pe subiect. Politica trebuie să aibă limitele ei".

Domnia sa consideră că o întârziere de o săptămână în aprobarea modificărilor cerute de Comise nu ne va atrage amenzi sau alte sancţiuni.

În schimb, senatorul PDL Dumitru Oprea susţine că opoziţia nu a intenţionat să boicoteze modificarea Legii Energiei: "Noi am avut cele mai bune intenţii, numai că azi au fost grave încălcări ale regulamentului Senatului.

Parlamentarii PNL şi PDL au decis să părăsească sala când, la primul punct, privind reducerea CAS, cei din opoziţie nu au avut acces la microfon să pună întrebări sau să propună amendamente. Sincer, ei sunt la guvernare din 2012 şi ar fi trebuit să transpună directivele până acum. De ce au aşteptat ultimul moment?".

Potrivit expunerii de motive pentru modificarea Legii energiei, Pachetul Legislativ 3 Energie a fost transpus în legislaţia noastră în urmă cu doi ani, dar Comisia Europeană a luat decizia sesizării CJUE pentru că legislaţia europeană a fost adoptată doar parţial. În ultimul an, anumite aspecte au fost clarificate de autorităţile române, dar a rămas nerezolvată partea privind transportul de gaze şi electricitate. În opinia Comisiei, Transelectrica şi Transgaz trebuie să aibă un proprietar diferit decât au producătorii şi furnizorii de energie controlaţi de stat. Astfel, cele două companii au fost transferate de la Departamentul pentru Energie la Secretariatul General al Guvernului pentru a respecta legislaţia europeană şi au fost deja certificate ca operatori independenţi de sistem.

În plus, legea actuală trebuie modificată astfel încât să permită investiţii private în domeniul transportului de energie. Până acum, companiile puteau investi în reţele, dar acestea treceau apoi în patrimoniul public al statului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Alina, esti pe muchie in a cadea in plasa cacealmistilor. DUPA DOI ANI DE SOMATII SI AVIZE MOTIVATE ACUM ALTI DOI ANI A FOST FORMULATA PLANGEREA IN TRIBUNAL. Amititi-va disperarea lui Oetlinger : " ROMANIA - TARA NEGUVERNABILA " si acum cautam sa dam vina pe opozitie cum ca n-a votat in 24 de ore - cu ochii inchisi - ce n-am facut in PATRU ANI . Ba mai si gasim fraieri care sa creada ca ASTA E SOLUTIA CORECTA . NU! NU E ASTA SCAPAREA DE INFRINGEMENT ! Mai trtebuia facut un mic gest : DESCHIDEREA LIBEREI CIRCULATII A GAZELOR PE ARAD-SZEGHED . cacealamaua ca gazelle pot fi doar importete pe acolo ... pe noi . ... pe specioalisti ne umple de ras. Tembelii cred ca o sa-l mai traga odata pe sfoara pe Oetlinger

    1. stimate domnule Popescu. Dupa cum vedeti si in articol, partidele arunca vina unele pe altele. Realitatea este ca s-ar putea ca tara noastra sa plateasca amenda pentru fiecare zi de intarziere. Vom afla in septembrie daca ne iarta sau nu. Cat despre libera circulatie a gazelor, tehnic, nu putem exporta. Cel putin asa zic oficialii Transgaz. Va stau la dispozitie si cu alte detalii.

    Sa nu uitam ca actuala lege a energiei statueaza ca numai OPCOM are drept de tranzactionare energie electrica contrar practicii europene. Mai mult, pentru gaze s-au eliberat doua licente pentru energie numai una! OPCOM nici macar nu este bursa, care conform legii burselor ar avea drept de tranzactionare. Din nefericire atit amenda anterioara cit si, eventual aceasta, nu o platesc angajatii statului sau parlamantarii, ci cei care muncesc la privat

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro