Mai multă răspundere pe umerii magistraţilor

Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2004

Răspunderea magistraţilor pentru deciziile pe care le vor lua în instanţă va creşte o dată cu aplicarea pachetului de acte normative aprobate de Senat, la începutul acestei săptămîni. Sentinţele magistraţilor vor fi irevocabile şi nu vor mai putea fi atacate prin recurs.

Noua lege face parte dintr-o reformă structurală iniţiată de Ministerul Justiţiei în cursul anului trecut. Cristian Diaconescu, ministrul de resort, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că obiectivul principal al acestor transformări îl reprezintă "consolidarea independenţei şi a statutului magistratului, precum şi asigurarea realizării eficiente a actului de justiţie, de natură a răspunde nevoilor cetăţenilor şi de a asigura compatibilitatea sistemului judiciar românesc cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene". Ministrul justiţiei susţine că reforma sistemului judiciar de la noi a presupus modificarea întregului cadru legislativ, cu incidenţă asupra sistemului judiciar, astfel încît să fie respectate standardele europene în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, siguranţa juridică şi calitatea actului de justiţie. Noua legislaţie a fost întocmită cu sprijinul unor experţi comunitari, profesionişti ai dreptului şi, în egală măsură, cu reprezentanţi ai societăţii civile. În elaborarea strategiei de reformă, Ministerul Justiţiei a avut în vedere necesitatea integrării aparatului juridic, ca serviciu public în societate, în slujba cetăţeanului, prin colaborarea activă cu administraţia publică.

Ca urmare a noii viziuni, Consiliul Superior al Magistraţilor va deveni independent şi va avea o autonomie extinsă, prin asigurarea aparatului administrativ şi a bugetului propriu.

În ceea ce priveşte costurile reformei, acestea au fost susţinute în mare parte de Banca Mondială şi de Uniunea Europeană, prin programele PHARE.

Întreg pachetul referitor la transformările din justiţie urmează să fie promulgat de preşedintele Ion Iliescu. Cristian Diaconescu crede că, cel mai probabil, pînă în decembrie, Consiliul Superior al Magistraţilor va funcţiona conform noilor prevederi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro