Exportatorii majori ai Rusiei, inclusiv Rusal şi Gazpromneft, au redus volumele planificate de materii prime, cum ar fi metalele şi produsele petroliere, pe care le trimit pe calea ferată, cel mai recent indiciu al cererii reduse, în condiţiile încetinirii economiei ţării, conform unui document al Căilor Ferate, informează Agerpres.
Monopolul feroviar deţinut de stat intenţionează să-şi reducă, anul acesta, cheltuielile cu încă 32,5 miliarde de ruble (408 milioane de dolari), sau aproximativ 3,5%, la 858,4 miliarde de ruble, în urma revizuirii datelor privind transportul cargo, se arată în documentul din 20 martie. Instituţia, deja, planificase să-şi reducă în proporţie de 40% cheltuielile cu investiţiile din acest an, în contextul costurilor ridicate cu plata dobânzilor.
Reprezentanţii Russian Railways au refuzat să comenteze informaţia.
Volumele de mărfuri transportate, care anul trecut au atins cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, sunt un indicator al situaţiei industriei, în condiţiile dependenţei economiei de exporturi.
Conform documentului consultat de Reuters, Russian Railways va transporta cu 36,7 milioane de tone metrice mai puţin decât nivelul prevăzut iniţial pentru acest an, de 1,24 miliarde de tone, în urma deciziilor marilor companii de a reduce volumele de mărfuri transportate, inclusiv producătorul de aluminiu Rusal şi producătorii de oţel Severstal şi MMK.
Deşi volumele totale de mărfuri transportate în 2025 ar urma să fie uşor peste nivelul de 1,18 miliarde tone din 2024, acestea au înregistrat un declin anual de 6,8%, în primele patru luni din acest an.
Majorarea dobânzilor la 21% de către Banca Centrală a Rusiei şi sancţiunile occidentale au determinat marile firme să reducă volumul de mărfuri transportat pe calea ferată, apreciază analiştii.
De asemenea, în document se arată că exporturile pe calea ferată sunt afectate de reducerea cererii din China pentru lemn, îngrăşăminte, metale şi petrol din Rusia. De la începutul anului, cifra de afaceri în comerţul dintre Rusia şi China a scăzut cu 7,5%.
În plus, se scoate în evidenţă "interferenţa părţilor terţe asupra rafinăriilor", o referinţă tacită la dronele ucrainene care lovesc facilităţile energetice ruse.
Opinia Cititorului