Marius Murgu: "Zi de doliu pentru foştii proprietari"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 26 ianuarie 2011

Marius Murgu: "Zi de doliu pentru foştii proprietari"

"Listarea Fondului Proprietatea poate să fie una de succes doar pentru comunitatea brokerilor"

Intrarea la tranzacţionare a titlurilor Fondului Proprietatea (FP) la preţul 0,6 lei/acţiune semnifică o zi de doliu pentru foştii proprietari, valoarea portofoliului lor scăzând, într-o singură zi, cu circa 40%, a declarat, ieri, Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Proprietari (AFP). Domnia sa consideră că cei care au vândut acţiuni FP, ieri, nu sunt foştii proprietari, ci investitori care au cumpărat acţiuni de pe piaţa "gri" la preţuri mult sub valoarea nominală şi care au dorit să marcheze profit.

"Listarea Fondului Proprietatea poate să fie una de succes doar pentru comunitatea brokerilor", a spus, cu amară ironie, Marius Murgu, adăugând: "Nu foştii proprietari au vândut ieri acţiuni FP, ci investitorii care au cumpărat prin Depozitarul Central la 0,2 lei/acţiune şi care au dorit, ieri, să marcheze o parte din profit. Totuşi, foştii proprietari încă deţin o parte importantă din Fond, sunt majoritari în rândul acţionarilor privaţi. Pe cine interesează ca aceşti acţionari să devină din ce în ce mai nemulţumiţi?", a întrebat retoric preşedintele AFP.

Marius Murgu consideră că "Franklin Templeton" ar fi trebuit să depună mai mult efort ca preţul de lis-tare al Fondului să fie aproape de valoarea nominală a acţiunilor.

"Nu înţeleg de ce trebuia ca primele tranzacţii să se facă la 0,6 lei şi nu la 0,9 lei/acţiune. Administratorul Fondului trebuie să se îngrijească să fie o listare la un preţ cât mai aproape de valoarea nominală. Preţul de 0,6 lei/acţiune reprezintă o problemă gravă şi cred că nici cei de la Franklin Templeton nu îşi dau seama ce consecinţe pot să apară", a atenţionat Marius Murgu.

Domnul Marius Murgu a mai declarat: "Unde sunt investitorii cu care ne < ameninţau > brokerii care s-au ocupat de listarea Fondului? Acum două săptămâni, un oficial care s-a ocupat de listare ne-a spus că există un interes enorm pentru Fond. Ieri, ne aşteptam ca preţul să ajungă la un leu. Nu s-a întâmplat asta.

Eu am vorbit deja cu unele fonduri de investiţii din străinătate şi mi-au spus că vor cumpăra acţiuni FP mai târziu. Ieri aşteptam însă să apară inves-titori din străinătate, persoane fizice".

Domnia sa a declarat anterior că unii dintre foştii proprietari iau în considerare posibilitatea să dea în judecată statul ca să ceară acţiuni în plus, dacă preţul titlurlor FP după listare va fi mult sub valoarea nominală de un leu.

Foştii proprietari au pierdut 35% din despăgubire la vânzarea acţiunilor FP

Întârzieri la tranzacţionarea acţiunilor FP

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. sau ne fraieresc aici sub nasul nostru. Cred ca ambele...

  1. Un trader din piata mi-a spus ca nici macar volatilitatea nu au asigurat-o "expertii" de la Franklin, ci in mare parte tot romanii , din conturile straine. Sa ne contrazica consortiul de brokeri care au facut roadshow. Insa cu cifrele pe masa

  Cine vrea sa vanda sa vanda. Pretul se misca in fiecare zi, in sus sau in jos. Cat despre domnul Murgu sa mai taca si sa -si aduca aminte ce facea pe holuri la depozitar. Sigur avea grija sa apere interesele unor actionari batrani. Nu obliga nimeni pe nimeni sa vanda la0.6 sau sa astepte 1 sau 1.5.

  Toata lumea vroia sa vanda la 1 ieri?

  Strainii care vor sa cumpere vor veni, dar dupa ce se lamuresc ce este Fondul, cum se rezolva treaburile cu actiunile la companiile de stat. Cel putin asa am inteles din ce am citit si in alte ziare. 

  1. fondul are active la companiile de stat, actualmente astea sunt performantele acestor firme, cand vor genera un profit si divinent bun atunci pretul actiunilor va creste.daca asociatiile proprietarilor sunt ne multumite sa le doneze statului si sa conteste legea restitutiei sau cum s-o numi.oricum sa ceri actiuni in plus mi se pare o copilarie, ce se va intampla cand actiunile cresc peste valoarea nominala? le dai inapoi?si daca le-ai vandut intre timp?mai bine dl. murgu si-ar tine gura si ar face lobby pt. fp, daca ii denigreaza conducerea face mai mult rau!

  Si daca mai stateati 5 ani, sau cine stie cat, cu ele fara sa le vindeti sau sa le vindeti la 20-30 % din valoare, era bine ? Dar asa este la noi la romani.

  1. Stimabililor as dori sa ne reamintim impreuna urmatorul fapt: proprietatile confiscate a caror valoare este pe drept si pe deplin returnabila catre fostii proprietari, au fost evaluate in anul 2007....la fel si participatiile Statului la FP. Intre timp peste noi toti, a trecut o criza financiara (care in romania inca persista) si care a cam dus pe la 50% valoarea proprietatilor imobiliare.... Ca atare, pe o proprietate evaluata la 1 mil de lei in 2007 (cu o valoare de 500 mii lei in 2011) fostul proprietar primeste 650.mii de lei prin intermediul actiunilor FP. Vreti ca proprietatile la valoarea actuala sa vi se plateasca la pretul din 2007??? Normal, este uman, asa cum si eu as vrea sa cumpar SIF2 acum si sa le vand la pretul din 2007. In despagubirea care v-a fost acordata, este foarte greu sa se introduca si un call option, care sa va permita sa va conservati valoarea din 2007....o astfel de optiune ar revolutiona Wall Streetul, si toata lumea financiara...

   Eu cred ca Marius MURGU de la AFP este cel putin naiv....Cica de ce nu s-a cumparat la 0.9. Pai daca se vinde mai jos ....

   Nu e vina nimanui ca fostii proprietarin au vindut la 0.2. Si eu cind am nevoie de bani vind ce am de vindut, la pretul pe care cineva e dispus sa il plateasca. Mostenitorii fostilor proprietari nu au exercitiul economiei de piata...ei vor sa fie capitalisti care sa primeasca de la stat. Inca o data oameni buni...Nu vindeti daca nu aveti nevoie.....Sau intrati la guvernare si faceti Romania atractiva pentru investitii...E cam mult de munca sa ajungi bogat nu....?????? 

   nu va doresc decat calvarul prin care au trecut familiile nationlizate abuziv, sa aveti parte de acelasi lucrui, nici mai mult nici mai putin, ca s-o simtiti pe pielea voastra inainte sa va dati voi cu parerea la adresa altora. Sa va ia statul casa la care a-ti transpirat ani de zile cu toata familia voastra. Asa peste noapte poi sa-ti impuna o despagubire samavolnica si speculativa, ca vrei sau nu vrei. Si sa inceapa niste profitori sa-ti filozofeze la ce ai tu dreptul sau cum ar trebui tu sa intelegi solutiile impuse de ei . Multi dintre voi v-ati sinucide.... sau i-ati ucide pe talhari !

   Stimabile,canda a venit comunismul aveai doua solutii:

   1 sa vinzi tot si sa pleci in alta tara 

   2 sa vinzi pentru ca oricum se vehicula nationalizarea

   Ai mei au vandut ,daca tu te-ai incapatanat sa le tii asta e.Nu neg faptul ca a fost abuziv ce s-a facut dar tre' sa mergi cu valul sau pleci .  

   Stimabile,canda a venit comunismul aveai doua solutii:

   1 sa vinzi tot si sa pleci in alta tara 

   2 sa vinzi pentru ca oricum se vehicula nationalizarea

   Ai mei au vandut ,daca tu te-ai incapatanat sa le tii asta e.Nu neg faptul ca a fost abuziv ce s-a facut dar tre' sa mergi cu valul sau pleci .  

  D-l Murgu putea sa apara mai des pe vreamea conducerii Lulache , Ursache, acum arunca cu pietre in cei care au realizat imposibilul. Rabdare, rabdare vor fi variatii ale pretului dar pana la urma piata se va stabiliza vor intra la cumparare si marile fonduri de investitii si valoarea actiunii va creste. In functie de necesitati fiecare face ce vrea cu actiunile lui.Ce era important s-a realizat listarea.Astept si crestrea valorii actiunii dar nu am sperat nici o clipa ca va incepe de la 1 ron.Cert este ca politicul nu a dorit aceasta listare si nici nu s-ar fi realizat fara FT. Toata lumea buna trebuia sa cumpere la preturile pietii gri. S-au vehiculat cateva nume care au recunoscut ca au actiuni , dar cati din clasa noastra de interese nu politica au actiuni si stau ascunsi ? D-le Murgu linistiti-va si lasati FT sa isi faca treaba.

  1. informare pentru Dl. Baba: Dl Murgu a fost in permanenta in contact cu TOATE conducerile FP, fiind implicat chiar de la elaborarea L.247, Ca lider de asociatie a facut permanent presiuni asupra partidelor aflate la putere, ca sa vina cu solutii de despagubire fezabile ptr fostii proprietari. A incheiat cu Alianta DA chiar un protocol in acest sens pentru a-si pastra politicienii angajamentele. A cerut tutror conducerilor agenda cutermene pentru listarea fondului si au fost toate toate guvernele Inclusiv pe Lulache si Ursache cand au vandut CEZ in defavoarea actionarilor. In toamna 2009 i-au cerut lui Boc inlocuirea conducerii sustinand numirea lui Ionut Popescu in fruntea FP. Au infiintat Asociatia Actionarilor si au demarat nenumarate demersuri la parlament si Ministerul FInantelor ptr deblocarea ordonantei 81 privind listarea fondului cat si plata dividendelor. La audientele cu Vladescu i-au cerut dublarea acestora (de la 0.04 la 0.08) sii insistat ca guvernul sa nu mai amane ordonanta. Ionut Popescu le poate toate confirma, conducerea fondului apeland cu regularitate la asociatie sa continue demersurile in fata institutiilor decidente (guv si parl.) Insumand o munca intensa de lobby si zeci de audiente cu demnitarii decidenti. A cerut mai multa eficienta si transparenta la ANRP, a insistat sa se solutioneze toate cererile de conversie la zi, ptr a putea toti cei indreptatiti incasa dividende, reusind prin acest demers sa sporeasca numarul beneficiarilor cu inca cateva sute bune de petenti intr-o singura luna. In toata aceasta perioada a incercat sa asigure cat a putut un echilibru intre cele doua tabere (fosti proprietari si investitorii , in jurul interesului comun de listare a fondului) in conditii cat mai profitabile , la unpret cat mai ridicat posibil. Odata impus fondul de liberali ca forma de despagubire, Murgu l-a acceptat ca atare si chiar l-a sustinut mereu in fata fostilor proprietari ca pe o alternativa de despagubire fezabila, in perioade in care majoritatea doreau sa-l conteste la CEDO in solidar cu statul. Am sa insist ca Murgu sa posteze documentele demersurilor enuntate pe site, ca sa inteleaga mai multi dintre actionari beneficiile de care au avut parte prin activitatea sustinuta a asociatiei. Mai ales ca demersulrile ar trebui continuate, precum cele impotriva inglobarii fondului in cele doua mari structuri energetice, pericolul cel mai toxic care ne pandeste in acest an. Cred ca fostii proprietari au argumente mai grele in fata guvernului decat ceilalti , asa ca merita sa nu-i mai apostrofati macar din motivul acestui interes comun. Asa ca tineti aproape si daca vreti sa speculati pe short, faceti-o pe crestere si nu pe scaderea pretului, care va spori evident nemuiltumirea fostilor proprietarii, deloc indicat pe o piata de capital cu greu reinvigorata. Fiti intelepti si vom avea mai mult de castigat, daca fostii proprietari vor fi multumiti de FP, putand fi aliati numerosi in dezvoltarea pietei romane de capital. Sub 0,8-0,9 sunt cam greu de convins, la cat au asteptat...

  D-l Murgu putea sa apara mai des pe vreamea conducerii Lulache , Ursache, acum arunca cu pietre in cei care au realizat imposibilul. Rabdare, rabdare vor fi variatii ale pretului dar pana la urma piata se va stabiliza vor intra la cumparare si marile fonduri de investitii si valoarea actiunii va creste. In functie de necesitati fiecare face ce vrea cu actiunile lui.Ce era important s-a realizat listarea.Astept si crestrea valorii actiunii dar nu am sperat nici o clipa ca va incepe de la 1 ron.Cert este ca politicul nu a dorit aceasta listare si nici nu s-ar fi realizat fara FT. Toata lumea buna trebuia sa cumpere la preturile pietii gri. S-au vehiculat cateva nume care au recunoscut ca au actiuni , dar cati din clasa noastra de interese nu politica au actiuni si stau ascunsi ? D-le Murgu linistiti-va si lasati FT sa isi faca treaba.

  D-l Murgu putea sa apara mai des pe vreamea conducerii Lulache , Ursache, acum arunca cu pietre in cei care au realizat imposibilul. Rabdare, rabdare vor fi variatii ale pretului dar pana la urma piata se va stabiliza vor intra la cumparare si marile fonduri de investitii si valoarea actiunii va creste. In functie de necesitati fiecare face ce vrea cu actiunile lui.Ce era important s-a realizat listarea.Astept si crestrea valorii actiunii dar nu am sperat nici o clipa ca va incepe de la 1 ron.Cert este ca politicul nu a dorit aceasta listare si nici nu s-ar fi realizat fara FT. Toata lumea buna trebuia sa cumpere la preturile pietii gri. S-au vehiculat cateva nume care au recunoscut ca au actiuni , dar cati din clasa noastra de interese nu politica au actiuni si stau ascunsi ? D-le Murgu linistiti-va si lasati FT sa isi faca treaba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

06 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6915
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.7106

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro