MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VIOREL MARIAN PANĂ, FOST PREŞEDINTE BVB:"Este necesară stabilirea unei agende strategice româno-ruse"

Ziarul BURSA #Companii / 19 octombrie 2018

"Este necesară stabilirea unei agende strategice româno-ruse"

Schimburile comerciale dintre România şi Federaţia Rusă au ajuns, anul trecut, la aproximativ 4 miliarde de dolari, valoare în creştere comparativ cu 2016, când acestea s-au cifrat la 3,3 miliarde de dolari, cu o balanţă pozitivă pentru Rusia - de 1,5-1,6 miliarde de dolari, a afirmat, ieri, Viorel Marian Pană, fost Preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit domniei sale, "în tot ceea ce înseamnă aceste schimburi comerciale regăsim, în primul rând, produsele petroliere, gazul, aşadar materiile prime". Viorel Pană a mai spus: "O cifră care m-a surprins, foarte interesantă, ne arată valoarea inves­tiţiilor ruseşti în România şi pe cea a celor româneşti în Rusia. În 2017, investiţiile noastre în Rusia au fost de circa 23 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile ruseşti la noi în ţară au fost de aproximativ 2,2 miliarde de dolari".

Se remarcă necesitatea stabilirii unei agende comune româno-ruse, pe teme strategice, care să stea la baza redefinirii dialogului dintre cele două ţări şi care să ţină cont doar de interesul naţional, a mai precizat fostul preşedinte al BVB, adăugând: "Sunt foarte multe lucruri de discutat şi ele trebuie să facă obiectul, nu doar unor analize şi comisii, ci şi unor acţiuni efective, concrete, după părerea mea. Salvarea vine, în ceea ce priveşte relaţia noastră, tot din partea mediului academic - o iniţiativă a savanţilor ruşi şi români a dus la înfiinţarea unei comisii de experţi pentru diplomaţie şi dialog cultural ştiinţific -, deci ne cantonăm în aceeaşi zonă care funcţionează şi unde oamenii ajung mult mai uşor la a se înţelege (...). Potenţial de cooperare există din plin, va trebui doar să găsim formula, căile, prin care să îl punem în funcţiune".

Domnia sa consideră că mediile cultural, academic şi universitar au fost vârfuri de lance în relaţiile dintre România şi Rusia, subliniind: "Relaţia dintre România şi Rusia funcţionează în planul cultural şi ceea ce a funcţionat şi funcţionează, cred eu aşa cum ar trebui, sunt relaţiile cultural-academice şi universitare. Ceea ce se întâmplă în această zonă şi în cercetare ar putea fi urmat, ca dezvoltare, în dimensiunea financiar economică, investiţională, care ne interesează pe noi, în primul rând, astăzi aici. Asistăm la o masă rotundă ce poate reprezenta un început şi ar putea să se transforme într-un forum economic".

Domnul Pană se mai întreabă dacă România poate fi, în acest moment, un liant între spaţiul euroatlantic şi Rusia.

Atenţiune!
Mâine BURSA publică
Pfizergate!
• Informaţii inedite
• Declaraţii obţinute în exclusivitate BURSA

BURSA
APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6739
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1301
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8294
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4100

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb