"Maşinuţa de scris" îi apropie pe copii de scris şi citit

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 20 septembrie 2022

Sursă foto: Facebook / De Basm

Sursă foto: Facebook / De Basm

Apropierea copiilor de literatură reprezintă o mare provocare atât pentru profesori cât şi pentru părinţi. Fără o bază culturală minimă nu se poate construe nimic solid în ceea ce priveşte educaţia. Asociaţia De Basm, instituţie autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii şi tineret, desfăşoară timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, un nou proiect, "Maşinuţa de scris", care îşi propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit. Prin acest proiect, copiii au la dispoziţie un ghid practic de scriere creativă în format digital care îi ajută să creeze ei înşişi poveşti în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori şi îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care defineşte noua realitate în care trăiesc - nevoia de solidaritate şi de pace. Programul se adresează elevilor de gimnaziu şi se derulează în parteneriat cu ANPRO - Asociaţia Profesorilor de Limbă şi Literatură Română "Ioana Em. Petrescu" şi Editura Arthur.

A fost publicat în format digital ghidul de scriere creativă, acesta cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii şi jocuri creative pentru ca elevii să îşi antreneze imaginaţia şi să înceapă să creeze propriile poveşti. Ghidul a fost conceput şi redactat de cinci scriitoare cunoscute de cărţi pentru copii şi adolescenţi, membre ale Asociaţiei De Basm, Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu, Laura Grunberg, Luminiţa Corneanu şi Andreea Iatagan, pe baza experienţelor proprii de lucru cu elevii. Ghidul include şi o listă bogată de recomandări de lectură. Promovarea proiectului în şcoli se va face prin intermediul a 30 de ateliere de scriere creativă în timpul cărora cele cinci scriitoare vor lucra cu elevii din mai multe clase de gimnaziu pe baza ghidului. Fiecare clasă va avea mai multe întâlniri cu scriitorul-mentor, astfel încât atelierele să devină un adevărat curs de scriere creativă. Copiii vor fi încurajaţi să gândească liber, să se exprime fără oprelişti şi să îşi antreneze imaginaţia. Prin recomandările de lectură pe care scriitoarele le va face în timpul atelierelor, copiilor le va fi stimulat apetitul pentru literatură. Ateliere de scriere creativă online vor avea loc în nouă şcoli din întreaga ţară, atât din mediul urban, cât şi din mediu rural, cărora li se adaugă o şcoală din Republica Moldova: Gimnaziul Cotiujeni, raionul Briceni.

Prin concursul "Scris şi făcut!" elevii participanţi la ateliere vor avea ocazia de a-şi exersa nou dobânditele aptitudini de scriere creativă în cadrul unui concurs literar pe tema nevoii de solidaritate şi de pace. Cele mai interesante şi mai reuşite poveşti realizate de către copii vor fi găzduite de site-ul debasm.ro, iar fragmente vor fi publicate şi în revista Consilierul de lectură.

Un webinar dedicat profesorilor de limba şi literatura română din cadrul ANPRO completează lista activităţilor din proiect.

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb