MINISTERUL AGRICULTURII:Planul Naţional Strategic, elaborat pe baza discuţiilor cu asociaţiile de fermieri

G.M.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene #Agricultură / 15 septembrie

Adrian Oros

Adrian Oros

În perioada 2021-2027, ţara noastră va primi, prin Politica Agricolă Comună, 21,65 miliarde euro Din plăţile directe de 13,6 miliarde euro, 25% trebuie să finanţeze agricultura ecologică, prin aşa-numitele ecoscheme

Planul Naţional Strategic pentru cheltuirea sumelor alocate ţării noastre prin Politica Agricolă Comună va cuprinde şi observaţiile făcute de cele peste 100 de asociaţii de fermieri care au participat la dezbaterile organizate de Ministerul Agriculturii, a afirmat, ieri, ministrul Adrian Oros, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Am văzut zilele trecute că unii europarlamentari care nu înţeleg cum se elaborează Politica Agricolă Comună, care sunt stadiile, care sunt termenele, au început să spună - şi am înţeles că au sunat pe unii fermieri - că nu ştiu ce hârtie nu a trimis ministrul la Bruxelles. Fermierii bineînţeles că ştiu pentru că tot acest Program Naţional Strategic l-am elaborat împreună, începând de anul trecut, în Comitetul de Monitorizare, unde sunt peste 100 de asociaţii de fermieri din toate domeniile. Am lucrat la analiza nevoilor, analiza swot, analize pe care le-am transmis la Bruxelles, analize pe care le-am făcut publice şi pe baza cărora, practic, am alcătuit Programul de Tranziţie. Pentru că Programul Naţional Strategic - Politica Agricolă Comună - va începe efectiv din 2023. Sunt doi ani de tranziţie. În aceşti doi ani de tranziţie, noi, pentru Pilonul II, pentru Măsuri de Sprijin, am transmis măsuri de sprijin în cuantum de 3,2 miliarde de euro, măsuri care veneau să acopere acele nevoi şi acele priorităţi pe care agricultura românească le are şi care din 2023 vor fi continuate", a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Legat de plăţile directe, ministrul a precizat că acestea vor suferi modificări prin prisma noilor strategii europene - "Biodiversitate" şi "Farm to fork" - ce prevăd ecoscheme, care condiţionează efectuarea a aproape 25% din plăţile directe din Pilonul I.

"Încă lucrăm la simularea de ecoscheme pentru că vrem ca acestea să fie accesate de toţi fermierii, ele fiind obligatorii în ţările membre şi voluntare pentru fermieri. Ori, dacă aceste ecoscheme nu sunt accesate, atunci există riscul ca banii să se piardă. Sigur, există acea perioadă de învăţare, pe care am negociat-o toate ţările europene, 2023 - 2024, în aşa fel ca sumele respective din ecoscheme să poată fi direcţionate către alte măsuri de sprijin. Dar din 2025, practic, va trebui să absorbim prin aceste ecoscheme toate sumele. Noi lucrăm împreună cu asociaţiile reprezentative de fermieri la aceste ecoscheme pentru toate domeniile şi pentru toate zonele din ţară, pentru că vrem să fie acoperitoare", a spus Adrian Oros.

El a adăugat că pentru perioada 2021 - 2027 se discută despre o alocare de 21,65 miliarde euro, din care 13,6 miliarde euro sunt plăţi directe către fermierii din ţara noastră şi 7,6 miliarde euro sunt măsuri de sprijin pentru dezvoltare rurală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro