Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

MINISTERUL FINANŢELOR DĂ DRUMUL LA ACHIZIŢIONAREA DE TITLURI DE STAT DIRECT PRIN TREZORERIA STATULUIUrmătoarea emisiune de titluri de stat pentru populaţie nu va mai fi prin BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Următoarea emisiune de titluri de stat pentru populaţie nu va mai fi prin BVB

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi-a creat cadrul legal pentu a putea oferi populaţiei titluri de stat direct prin Trezoreria Statului şi intenţionează să folosească acest sistem pentru următoarea emisiune dedicată cetăţenilor, chiar în acest an, potrivit unor surse din piaţă.

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti, unde au avut loc ultimele două emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, va fi ocolită la următoarea ofertă.

Statul are acum la dispoziţie două alternative pentru distribuirea titlurilor pentru cetăţeni: BVB, unde titlurile sunt tranzacţionabile, şi Trezoreria, unde instrumentele funcţionează ca un depozit, nu pot fi transferate ulterior.

Sursele noastre ne-au precizat că, la nivelul Ministerului, este dezvoltată o aplicaţie IT pentru vânzarea titlurilor de stat prin Trezorerie.

Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că lansează un nou program care va da posibilitatea tuturor persoanelor fizice interesate să achiziţioneze titluri de stat direct prin Trezoreria Statului, fără comisioane şi cu o dobândă atractivă: "Astfel, facem primul pas în privinţa lansării Programului Tezaur, instrumentul prin care vor fi efectuate emisiunile de titluri de stat prin proiectul de act normativ care propune modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a OUG 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin HG 1470/2017.

Titlurile de stat pentru populaţie vor fi emise prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei statului.

În acelaşi timp, veniturile obţinute din deţinerea titlurilor emise de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.

Termenii şi condiţiile financiare aferente fiecărei emisiuni vor fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor Publice".

În luna aprilie, liderul PSD Liviu Dragnea a criticat Guvernul Grindeanu pentru faptul că statul continuă să se împrumute de la bănci, în loc să ia bani de la populaţie.

Anul trecut, emisiunea titluri de stat dedicate populaţiei lansată în cadrul programului Fidelis, cu scadenţa în 2018, s-a numit Centenar, 2017 fiind al treilea an în care MFP ar lansa o astfel de emisiune. În 2016, prin Fidelis, MFP a atras 735 de milioane de lei.

Cumpărătorii eligibili au fost, anul trecut, persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de cel puţin 18 ani.

Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2017-2019 a fost revizuită, ca să fie în concordanţă cu indicatorii bugetari prevăzuţi în Strategia Fiscal-Bugetară pe termen mediu, a anunţat, în iunie, Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Astfel, principalele obiective ale ministerului de resort în administrarea datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2017-2019 includ dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat.

În perioada 2017-2019, România îşi va acoperi, conform MFP, necesităţile de finanţare prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piaţa internă, prin emiterea de euroobligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital şi, în completare, prin contractarea de împrumuturi externe de la creditori oficiali (instituţii financiare internaţionale), în condiţii avantajoase pentru statul român.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. foarte bine, Bravo!

    perfect,cat mai curand si cat mai multe emisiuni

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie