Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE: "Suma datorată în cazul Micula a fost achitată"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii /

România este obligată de CE să recupereze banii 

România a plătit, deja, despăgubirile datorate fraţilor Micula, stabilite în 2013 de Tribunalului arbitral de la Washington, însă trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei, pentru că altfel riscă declanşarea procedurii de infringement, plata fiind considerată ajutor de stat, reiese dintr-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, citat de Agerpres.

"Ministerul Finanţelor Publice a luat act de hotărârea Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) în dosarul Micula (de respingere a cererii de anulare a hotărârii iniţiale depusă de România-n.r.). Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, încă din 9 martie 2015, Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare. Suma a fost achitată prin mecanismul de plată instituit de Parlamentul României, prin lege".

În comunicat se menţionează că, potrivit deciziei ICSID, România va suporta costurile procedurii, nu şi cheltuielile de reprezentare juridică a părţilor şi alte cheltuieli efectuate de acestea în legătură cu dosarul arbitral.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei. Altfel, România riscă declanşarea procedurii de infringement. Punerea în executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În prezent, România mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan şi Viorel Micula şi de la alte 8 societăţi identificate în cuprinsul Deciziei Comisiei Europene', se mai arată în comunicatul citat.

Tribunalul arbitral de la Washington a decis, în data de 11 decembrie 2013, acordarea de despăgubiri reclamanţilor, în valoare de 376.433.229 lei plus dobânda, echivalent a aproximativ 84,50 milioane de euro plus dobânda.

Din calculele efectuate la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, la data de 11 decembrie 2013, România datora reclamanţilor suma totală de 791.882.451,82 lei, echivalent a aproximativ 178 de milioane de euro.

În data de 9 aprilie 2014, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a formulat o cerere de anulare a hotărârii arbitrale pronunţate în dosarul ARB/05/20, asupra căreia Comitetul ad-hoc investit cu soluţionarea acesteia s-a pronunţat în aceasta lună, în sensul respingerii anulării.

Cu toate acestea, România a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare, înca din data de 9 martie 2015 (prin compensarea obligaţiilor fiscale ale societăţii EUROPEAN FOOD SA, executări silite realizate în Romania de un executor judecătoresc şi plata, prin consemnare, a sumei rămase de plată într-un cont deschis pe numele celor cinci reclamanţi până la finalizarea investigaţiei în domeniul ajutorului de stat a Comisiei Europene şi pronunţarea unei decizii).

"Cele cinci persoane fizice şi juridice refuză, însă, să recunoască faptul ca hotărârea arbitrală a fost executată integral şi au iniţiat, colectiv sau în nume propriu, o serie de litigii interne şi internaţionale având ca prim scop recunoaşterea hotărârii arbitrale, conform procedurilor din diferitele jurisdicţii, şi, ulterior, demararea procedurilor de executare silită a bunurilor deţinute de România în acele jurisdicţii", subliniază MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie