MINISTERUL SĂNĂTĂŢII:Remuneraţia medicilor pentru gărzi a crescut cu până la 90%

S.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Sănătate / 10 octombrie 2016

Remuneraţia medicilor pentru gărzi a crescut cu până la 90%

Remuneraţia medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, de la 1 octombrie, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 20/2016, a anunţat astăzi Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Plata gărzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august 2016, iar plata majorată pentru aceste gărzi va fi primită începând cu data de 15 noiembrie, precizează ministerul.

"Astfel, garda unui medic primar, gradaţia 5, va fi plătită în zilele lucrătoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) şicu 1.094 de lei brut (la sporulmaxim de 75%). În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, venitul din gardă va ajunge la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradaţia 5, va primi pentru o gardă efectuată în cursul săptămânii 614 lei brut (la un spor de 25%) şi 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru găzile din weekend şi din zilele declarate sărbători legale, acelaşi medic va încasa 1.310 lei brut", se arată în comunicat.

În cazul medicilor rezidenţi care efectuează gărzi în condiţiile legii, acestea vor fi plătite cu sume între 435 de lei brut şi 1.147 de lei brut, în funcţie de anul de rezidenţiat şi de sporul aplicat (25% sau 75% în cursul săptămânii şi 100% pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale).

Potrivit Ministerului Sănătăţii, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. De asemenea, contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi.

"Aşa numita «gardă obligatorie» va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce este un element de noutate. În plus, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale începând cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat", menţionează comunicatul.

Fondurile pentru plata gărzilor vor fi puse la dispoziţia spitalelor în mod distinct de către Casele judeţene de asigurări de sănătate şi a Municipiului Bucureşti, conform Ordonanţei de Urgenţă 43/2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro