MINIŞTRII EUROPENI AI FINANŢELOR:Modificările regulilor bugetare ale UE - să permită o traiectorie realistă pentru reducerea datoriei publice

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 septembrie

Modificările regulilor bugetare ale UE - să permită o traiectorie realistă pentru reducerea datoriei publice

Modificările care vizează regulile bugetare ale UE, analizate în prezent, ar trebui să sprijine investiţiile în economia de după pandemie şi, de asemenea, să permită o traiectorie mai realistă pentru reducerea datoriei publice, consideră miniştrii europeni ai Finanţelor, citaţi de Reuters.

Zilele trecute, miniştrii Finanţelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au discuta, în oraşul Brdo, din Slovacia, despre cum pot modifica regulile bugetare, pentru a le potrivit mai bine la noile realităţi economice, începând din 2023, când vor fi reintroduse. În prezent, aceste reguli, care limitează deficitul public la 3% din PIB şi datoria la 60% din PIB, sunt suspendate până la finele lui 2022, pentru a da statelor membre o mai largă libertate de mişcare pentru combaterea crizei economice provocate de pandemia de coronavirus.

"Vom avea nevoie de o traiectorie de reducere a datoriei care să fie realistă pentru toate statele membre. Trebuie să echilibrăm sustenabilitatea fiscală cu nevoia de a sprijini revenirea economică", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, preluat de Agerpres.

Discuţiile cu privire la modificarea prevederilor Pactului de Stabilitate probabil că vor dura până în 2022, chiar dacă au apărut deja unele teme comune, precum nevoia de a proteja investiţiile guvernamentale, care de obicei reprezintă prima victimă a reducerilor de cheltuieli în perioade de criză.

"Trebuie să evităm ceea ce s-a întâmplat când investiţiile publice au fost reduse la zero. Acest lucru nu se poate repeta în următorii ani şi acesta este motivul pentru care mâine voi avea o discuţie cu privire la regulile fiscale care au legătură cu investiţiile", a declarat comisarul european al Economiei, Paolo Gentiloni.

Potrivit unor oficiali, investiţiile "verzi", destinate reducerii emisiilor de CO2 ale Europei la zero până în 2050, ar trebui să fie excluse din calculul deficitului. Vineri, ministrul francez al Finanţelor, Bruno le Maire, a spus că aceasta este o idee care merită analizată.

Discuţiile cu privire la regulile fiscale reprezintă un subiect sensibil, din punct de vedere politic, din cauza lipsei de încredere între statele mai austere din nordul UE şi ţările din sudul continentului, care au o atitudine mai relaxată cu privire la disciplina bugetară. Partizanii ortodoxiei bugetare se tem că statele din sud vor profita de orice excepţii de la calculul deficitului şi vor creşte cheltuielile, în special în condiţiile în care criteriile cu privire la ce este o investiţie "verde" ar putea fi greu de stabilit.

Miniştrii de Finanţe din Ţările de Jos, Finlanda, Suedia, Slovacia, Cehia, Austria, Danemarca şi Letonia, care în mod tradiţional au o abordare mai strictă cu privire la cheltuielile publice, şi-au exprimat un sprijin prudent faţă de ideea modificării regulilor bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9488
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6067
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8649
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.4131

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro