MINISTRUL PORTUGHEZ AL FINANŢELOR CERESoluţie rapidă în ancheta privind "Millennium bcp"

V. Ribana
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 ianuarie 2008

Ministrul de finanţe al Portugaliei a cerut autorităţilor să finalizeze rapid ancheta grupului bancar "Millennium bcp" şi să-i pedepsească pe cei responsabili de ilegalităţile comise în cadrul celei mai mari bănci portugheze listate.

Ministrul Fernando Teixeira dos Santos a declarat: "Este important ca autorităţile să finalizeze ancheta şi să îi pedepsească pe cei vinovaţi, indiferent de efecte".

Banca este investigată pentru achiziţia de acţiuni proprii prin intermediul unor companii off-shore, fără să anunţe efectuarea acestor operaţiuni la momentul majorării capitalului său, în anii 2000 şi 2001.

Conducerea "Millennium" a respins aceste acuzaţii.

"Nu putem ignora faptul că au existat o serie de acuzaţii publice privind anumite operaţiuni ilegale ce sunt investigate de către autorităţi", a declarat Teixeira dos Santos.

Luna trecută, banca centrală a Portugaliei şi autorităţile de reglementare a bursei portugheze au lansat două anchete separate privind activitatea "Millennium bcp", după ce au primit unele plângeri din partea investitorului Joe Berardo, care a oferit autorităţilor documente ce, conform spuselor sale, dovedesc ilegalităţile. Berardo, care deţine 6,8% din "Millennium bcp", a mai depus o plângere la procurorul general al Portugaliei. Fostul preşedinte al băncii, Jorge Jardim Goncalves, care a fondat "Millenium bcp" în 1985, transformând-o în cea mai mare bancă listată a Portugaliei, ar putea fi implicat în anchetă împreună cu managementul actual al băncii, în frunte cu Filipe Pinhal.

Pinhal va renunţa la funcţie în zilele următoare, iar acţionarii "Millennium bcp" vor alege, prin vot, un nou director executiv la data de 15 ianuarie. Aceştia trebuie să aleagă între Carlos Santos Ferreira, fost preşedinte al băncii de stat Caixa Geral de Depositos, şi Miguel Cadilhe, fost ministru de finanţe.

Millennium Bank România nu va lua măsuri speciale ca să prevină o eventuală criză de imagine

Banca Millennium România nu va întreprinde măsuri speciale pentru a preveni o eventuală pierdere de imagine din cauza situaţiei băncii mamă pe plan internaţional.

"În prezent, Banca Millennium operează după un buget aprobat pe anul 2008, care este inclus într-un plan strategic până în 2010", ne-a declarat ieri Jose Toscano, directorul general al băncii Millennium România. Domnia sa ne-a mai spus că banca îşi va continua activitatea, toate targeturile propuse pentru următorii ani râmânând valabile.

Millennium Bank şi-a început activitatea în ţara noastră în octombrie 2007, prin deschiderea simultană a 39 de sucursale în Bucureşti şi în alte opt oraşe din ţară. Planurile băncii prevăd trecerea pe profit din 2011.

(A.A.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro