În SUA, 72% din averea populaţiei este deţinută de persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, potrivit unei analize a lui Bogdan Maioreanu, analist eToro. Brandurile de fashion s-au concentrat în mod tradiţional pe tineri, dar în 2025 ar putea avea dificultăţi în a creşte vânzările doar din rândul cumpărătorilor tineri.
Piaţa bunurilor de lux a demonstrat rezilienţă şi creştere remarcabile. Indicele Global Luxury a înregistrat o apreciere anuală de aproape 7% în ultimii 10 ani şi de peste 13% în ultimii cinci.
Potrivit lui Bogdan Maioreanu, liderii din domeniul modei chestionaţi în cadrul sondajului BoF-McKinsey State of Fashion Survey s-au arătat la fel de pesimişti pentru 2025 precum au fost şi în 2024. Doar 20% se aşteaptă la îmbunătăţiri ale sentimentului consumatorilor în acest an, în timp ce 39% văd o înrăutăţire a condiţiilor din industrie. Îngrijorarea privind sentimentul consumatorilor provine din faptul că perspectivele economice rămân instabile şi slabe pe toate pieţele, precum şi din modul în care instabilitatea geopolitică şi volatilitatea economică vor afecta peisajul modei în acest an.
Piaţa articolelor vestimentare vintage cunoaşte în prezent o renaştere spectaculoasă,
alimentată de preocupările legate de sustenabilitate şi de dorinţa de a avea un stil unic şi
atemporal. Articolele vintage din era boemă a anilor 1970, renaşterea stilului Y2K şi
maximalismul anilor 1980 sunt din ce în ce mai căutate atât de colecţionari, cât şi de
consumatorii mai tineri. Această tendinţă este susţinută de platforme specializate în produse de lux vintage şi second-hand autentificate, care şi-au extins aria de acoperire a pieţei.
Creşterea pieţei vintage se reflectă în valoarea în creştere a obiectelor de colecţie de designer, inclusiv genţi, ceasuri şi bijuterii, care adesea o depăşesc pe cea retail a celor noi şi oferă investitorilor un activ tangibil cu valoare emoţională şi culturală. În ultimii ani, unele mărci de lux au început să vândă propriile articole second-hand sau să colaboreze cu platforme care vând astfel de produse.
Conform analizei lui Bogdan Maioreanu, majoritatea investitorilor individuali din România deţin în portofoliile lor active lichide, cash, (inclusiv conturi de economii) (74%), valute (59%), criptoactive (53%) şi acţiuni locale (50%), potrivit ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Însă 29% dintre investitori sunt în căutare de investiţii alternative (care pot varia de la imobiliare la artă şi obiecte de colecţie). Moda de lux rămâne o piatră de temelie a investiţiilor în lifestyle, impulsionată de atractivitatea durabilă a mărcilor iconice şi a pieselor în ediţie limitată, care se pot aprecia în timp.
Deşi investiţiile în modă nu sunt pentru toată lumea, mărcile sau produsele iconice au fanii lor, unii în căutarea unei oferte bune, alţii în căutarea următoarei vedete a licitaţiilor. Între timp, moda de lux este aici pentru a rămâne şi pentru a dicta tendinţele modei pentru publicul general pentru următoarele sezoane.
Opinia Cititorului