Modificări ale taxelor de drum în Europa în 2025: ce trebuie să ştie şoferii români. Sfaturi de la Eurowag

T.B.
Ştiri utilitare / 22 mai

Modificări ale taxelor de drum în Europa în 2025: ce trebuie să ştie şoferii români. Sfaturi de la Eurowag

Întrucât anul 2025 aduce actualizări semnificative ale sistemelor de taxare rutieră din Europa, şoferii şi companiile de logistică româneşti - în special cele din transportul internaţional - trebuie să fie informaţi cu privire la noile reglementări, creşterea costurilor şi taxele bazate pe emisii, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Aceste modificări reflectă eforturile UE pentru un transport mai ecologic şi armonizarea politicilor de taxare între statele membre.

Modificări cheie care afectează şoferii români

1. Taxe de drum mai mari în Europa

Multe ţări europene majorează taxele de drum pentru a ţine cont de inflaţie, costurile infrastructurii şi obiectivele de mediu. Ţări precum Republica Cehă, Slovacia, Austria şi Elveţia au anunţat deja creşteri ale taxelor de drum de la 5% la peste 12%.

2. Sisteme de taxare bazate pe CO2

Tot mai multe ţări introduc taxe de drum bazate pe emisiile vehiculelor. Dacă camionul sau maşina dvs. nu îndeplineşte cele mai recente standarde de emisii Euro, este posibil să plătiţi taxe de drum semnificativ mai mari. Austria, Belgia şi Danemarca au implementat reglementări stricte care recompensează vehiculele cu emisii reduse, penalizând în acelaşi timp modelele mai vechi şi mai poluante.

3. Extinderea EETS pentru plăţi mai uşoare

Serviciul european de taxare electronică (EETS) se extinde mereu, permiţând şoferilor să plătească taxe de drum în mai multe ţări cu un singur dispozitiv. În 2025, unitatea de bord EVA de la Eurowag va acoperi două ţări noi, Bulgaria şi Elveţia, simplificând plăţile taxelor de drum pentru transportatorii români care operează în aceste zone.

4. Reforma majoră a sistemului de taxare din Slovacia

Tarifele de taxare din Slovacia vor creşte cu 40% începând cu 1 iulie 2025. În plus, Slovacia a adăugat 140 de noi secţiuni de taxare şi a modificat 64 de secţiuni existente. Dacă ruta dvs. include şoseaua de centură a Bratislavei, fiţi pregătiţi să plătiţi taxe de drum acolo unde nu existau înainte.

5. Noul sistem de taxe rutiere din Danemarca

Danemarca şi-a înlocuit sistemul Eurovigneta cu o taxă rutieră bazată pe kilometraj pentru camioane. Tarifele de taxare depind de greutatea vehiculului şi de emisiile de CO2, taxele mai mari aplicându-se în zonele cu emisii reduse. Până în 2027, vor fi afectate doar vehiculele de peste 12 tone, dar din 2028, toate vehiculele de peste 3,5 tone vor fi supuse taxelor de drum.

6. Eliminarea taxelor de drum pe anumite rute în Portugalia

Unele autostrăzi portugheze, inclusiv A22, A4 şi A25, vor deveni scutite de taxă, reducând costurile de transport pentru şoferii români care călătoresc prin Portugalia. Cu toate acestea, alte taxe de drum rămân în vigoare, în special în zona Porto.

7. Noi reglementări privind tahografele şi amenzi mari

Termenul limită pentru înlocuirea tahografelor analogice şi digitale a expirat în februarie 2025. După această dată, vehiculele fără actualizările necesare ale tahografului se vor confrunta cu amenzi mari - de până la 30.000 EUR în Franţa şi sancţiuni severe în Austria, Germania, Polonia şi Italia. În plus, autorităţile pot verifica de la distanţă conformitatea tahografului fără a opri vehiculele.

Taxe de drum în România (2025)

Pentru companiile româneşti care operează pe plan intern, iată tarifele actualizate pentru diferite categorii de vehicule:

Vehicule de transport marfă:

MTMA ≤ 3,5 tone (Categoria B): 1 zi - 8,6 euro, 10 zile - 20 euro, 30 zile - 52 euro, 60 zile - 96 euro, 12 luni - 96 euro

3,5 tone < MTMA ≤ 7,5 tone (Categoria C): 1 zi - 4 euro, 7 zile - 20 euro, 30 zile - 52 euro, 12 luni - 320 euro

7,5 tone < MTMA < 12 tone (Categoria D): 1 zi - 7 euro, 7 zile - 35 euro, 30 zile - 91 euro, 12 luni - 560 euro

MTMA ≥ 12 tone şi max. 3 axe (Categoria E): 1 zi - 9 euro, 7 zile - 45 euro, 30 zile - 117 euro, 12 luni - 720 euro

MTMA ≥ 12 tone şi min. 4 axe (Categoria F): 1 zi - 11 euro, 7 zile - 55 euro, 30 zile - 143 euro, 12 luni - 1.210 euro

Vehicule de transport persoane:

Mai mult de 9 locuri, max. 23 locuri (Categoria G): 1 zi - 4 euro, 7 zile - 20 euro, 30 zile - 52 euro, 12 luni - 320 euro

Mai mult de 23 locuri (Categoria H): 1 zi - 7 euro, 7 zile - 35 euro, 30 zile - 91 euro, 12 luni - 560 euro

Sfaturi pentru companiile româneşti

Trecerea la vehicule cu emisii reduse: Odată cu trecerea la taxare pe bază de CO2, investiţiile în vehicule Euro 6 sau electrice pot duce la economii pe termen lung.

Utilizaţi EETS pentru confort: Dacă călătoriţi frecvent în mai multe ţări europene, un dispozitiv de taxare EETS, cum este EVA de la Eurowag, va simplifica plăţile şi va reduce dificultăţile administrative.

Planificaţi strategic rutele: Având în vedere creşterile taxelor de drum şi modificările taxelor rutiere, planificarea rutelor alternative poate ajuta la minimizarea costurilor.

Asiguraţi conformitatea cu tahografele: Dacă operaţi în transportul internaţional, actualizaţi-vă tahografele înainte de noul termen limită pentru a evita penalităţi severe.

Cum pot ajuta soluţiile Eurowag industria logistică din România

Eurowag oferă o gamă de soluţii pentru a ajuta şoferii şi companiile de transport din România să navigheze cu uşurinţă prin aceste noi reglementări.

Plăţi de taxe conforme cu EETS: Eurowag oferă dispozitive universale de taxare care funcţionează în mai multe ţări europene, eliminând necesitatea unor conturi multiple de taxare.

Gestionarea carburantului şi a flotei: Soluţiile lor telematice avansate ajută la monitorizarea consumului de combustibil şi la optimizarea rutelor pentru a reduce costurile.

Optimizarea costurilor bazată pe emisii: Eurowag ajută companiile să treacă la vehicule mai ecologice şi să gestioneze mai eficient taxele de drum legate de emisiile de CO2.

Gestionarea tahografului digital: Asigurarea respectării reglementărilor privind tahografele, reducând riscul de amenzi mari şi complicaţii juridice.

Odată cu evoluţia politicilor europene de transport, informarea şi pregătirea îi vor ajuta pe şoferii şi companiile de transport din România să treacă mai uşor şi eficient prin aceste schimbări. Adaptarea la noile structuri şi reglementări privind taxele de drum în 2025 este esenţială pentru a rămâne competitivi şi rentabili pe drumurile europene.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0564
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9985
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.1060

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb